promo signPROMO ČLANAK

Lijekovi i terapije - 23. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm.

Što nam sve može pomoći u iskašljavanju

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava. „Mokri“ kašalj može se liječiti na više učinkovitih načina, a olakšanje donose i neke druge mjere samopomoći

mokri kasalj virusne infekcije disnih puteva

Akutni kašalj, uz nazalnu kongestiju i grlobolju, vrlo je čest simptom koji se javlja pri virusnoj infekciji gornjeg dišnog sustava i razlog je dolaska u ljekarnu po savjet o samoliječenju. 

Ljekarnik će najprije postaviti pitanje koliko traje te kakav je kašalj. Ako osoba nema od ranije poznatu kroničnu bolest pluća, onda je vrlo vjerojatno riječ o akutnom kašlju povezanom s virusnom infekcijom, a ako kašalj traje dulje od tri, a osobito osam tjedana, pacijenta treba uputiti liječniku.

Uobičajena je i podjela na takozvani „mokri“ i „suhi“ kašalj, a cilj je liječenja normalizacija refleksa kašlja. Kašalj je zaštitni refleks kojim se nastoji osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkata upale, pa ga ne treba uvijek nužno suzbijati, već ponekad treba ubrzati njegov tijek omekšavanjem bronhalne sluzi. Na taj će se način olakšati tegobe.

Liječenje produktivnog kašlja

Kod „mokrog“, odnosno produktivnog kašlja, dolazi do prekomjernog nastajanja sekreta koji se taloži na dišnim putevima. Nakupljena sluz otežava disanje te je organizam nastoji izbaciti prirodnim mehanizmom iskašljavanja. Za liječenje ovog tipa kašlja koriste se ekspektoransi – preparati koji olakšavaju iskašljavanje.

Ekspektoransi mogu olakšati iskašljavanje na jedan od tri načina: 

  • tako da pojačavaju izlučivanje bronhijalne tekućine te otapaju sluz (sekretolitici),
  • da otapaju i smanjuju količinu sluzi (mukolitici) ili 
  • da pokreću uklanjanje sluzi povećanjem pokretljivosti cilijarnih resica (sekretomotorici – eterična ulja anisa, majčine dušice, eukaliptusa, timijana…). 

Ekspektoransi dolaze u više ljekovitih oblika. Vrlo često su u obliku sirupa od biljaka koje sadrže saponine poput bršljana, jaglaca, sladića ili od islandskog lišaja, timijana, bijelog sljeza…

U ljekarnama se mogu nabaviti i bezreceptni lijekovi mukolitičkog djelovanja – bromheksin, acetilcistein i ambroksol u različitim oblicima: kao granule, tablete, oralne otopine, šumeće tablete… Postoje i oblici za djecu, uz ograničenja – ambroksol se ne primjenjuje za djecu mlađu od šest godina, a acetilcistein za mlađu od dvije godine. Bromheksin se koristi za olakšavanje kašlja kod bolesti dišnog sustava praćenih izlučivanjem viskoznog sekreta, a slična je i indikacija za acetilcistein – za liječenje  akutnih i kroničnih bolesti dišnog sustava s obilnom sekrecijom guste sluzi i otežanim iskašljavanjem. Mukolitici se općenito dobro podnose, rjeđe su moguće probavne smetnje (mučnina, povraćanje, proljev, bol u želucu i druge). Interakcije su moguće s antibioticima, pa se kod istodobne primjene treba napraviti razmak od minimalno dva sata. Trajanje primjene dozvoljeno je bez savjeta liječnika do 14 dana.

Važna upozorenja

Pri primjeni lijeka posebnu pažnju trebaju obratiti pacijenti koji imaju astmu. Naime, ako se pojavi otežano disanje zbog grča bronhija (bronhospazam) liječenje treba odmah obustaviti. Lijek može izazvati i prekomjerno izlučivanje bronhalne sluzi te pogoršanje bolesti kod pacijenta s peptičkim ulkusom, kao i kod pacijenata starije dobi sa zatajenjem disanja i oslabljenim refleksom kašlja.

Važno je naglasiti da se ekspektoransi ne smiju uzimati istovremeno s lijekovima za suzbijanje  nadražaja na kašalj (antitusici). Naime, zbog smanjenog nadražaja na kašalj može doći do zadržavanja  sekreta i nemogućnosti da se iskašlja. 

kašalj, dišni sustav, dišni putovi, simptomi, uzrok kašlja

Kašalj: Naučite sve o ovom korisnom, ali napornom simptomu

Kašalj ima svoju ulogu u organizmu jer čisti dišne putove, a pri njegovu ublažavanju potrebno je strpljenje

SAZNAJTE VIŠE

Mjere za pomoć pri produktivnom kašlju

Osim uzimanja lijekova možemo poduzeti i neke mjere koje će pomoći kod produktivnog kašlja.

  • Hidratacija je najvažnija – potrebno je unositi odgovarajuću količinu vode ili toplog čaja (odrasli do dvije litre) čime se razrjeđuje sluz, pa se može se lakše iskašljati.
  • Inhalacija, odnosno udisanje vodene pare (ne jako vruće), također može pomoći.
  • Spavati treba na podignutom uzglavlju.
  • Prostoriju u kojoj boravi bolesnik treba redovito provjetravati i vlažiti.
  • Važna je i higijena nosa jer u prehladi kašalj uzrokuje slijevanje sekreta.
  • U prehrani se preporučuju juhe, tople kaše te med kao provjereni tradicionalni proizvod koji pomaže s problemima respiratornog sustava. 

Savjetodavna kampanja „Temperatura i kašalj“ provodi se u suradnji s Belupom. Članak sponzorira Naxil, Belupo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button