Lijekovi i terapije - 9. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Povjerenstvo HZZO-a odobrilo stavljanje lijekova za cističnu fibrozu na osnovnu listu

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a u utorak je dalo pozitivno mišljenje za uvrštavanje tri lijeka za cističnu fibrozu na osnovnu listu HZZO-a, a Hrvatska udruga oboljelih od te bolest je zatražila da Upravno vijeće HZZO-a konačno odluku i potvrdi

lijekovi za cisticnu fibrozu HZZO

Pozitivno mišljenje daje se uz uvjet praćenja učinka lijekova primijenjenih kod oboljelih osoba i uz napomenu da se radi o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova kod oboljelih osoba, a koje će HZZO osigurati kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju, kaže se u priopćenju HZZO-a. Vijest prenosimo s portala Tportal.hr.

Lijekovi i njihova primjena: Pacijenti moraju znati koje su nuspojave lijekova

Sljedeći korak je, navode, potpisivanje financijskog ugovora pod uvjetima koji su postignuti u pregovorima s nositeljem odobrenja, tvrtkom Vertex Pharmaceuticals (Ireland), a nakon čega će se konačni prijedlog uputiti na Upravno vijeće HZZO-a.

Udruga: Korak prema mirnijem životu 150 oboljelih

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze je pak u priopćenju poručila da je današnja odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a o uvrštavanju Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu tek prvi korak prema mirnijem životu 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj.

Sada je red na Upravnom vijeću HZZO-a da do kraja provede postupak uvrštavanja lijekova na listu kako bi oni uopće mogli postati dostupni svim oboljelima, kaže se u priopćenju Udruge.

Prijelomni trenutak koji se čekao mjesecima

Apeliram na Upravno vijeće da taj postupak odradi u što je moguće kraćem roku. Ovo je prijelomni trenutak koji smo mjesecima čekali te nastavljamo pratiti situaciju dok nam lijekovi konačno ne budu dostupni”, izjavio je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak.

cistična fibroza i njezini simptomi

Cistična fibroza: Koja su obilježja i simptomi ove bolesti?

Cistična fibroza javlja se kod jedne osobe na 3000 zdravih, a prvi simptomi pojavili su se još 3000 godina...

SAZNAJTE VIŠE

Sjednici Povjerenstva za lijekove HZZO-a prethodile su tri sjednice, sve održane bez konkretnih odluka o uvrštavanju lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu.

Vlada pružila podršku Udruzi

Potom je hitno zakazan sastanak Udruge s državnim tajnikom Silvijem Bašićem 26. srpnja, nakon čega su Vlada, točnije premijer Andrej Plenković, te Ministarstvo zdravstva, dali punu podršku Udruzi u borbi za uvrštavanje nužnih lijekova na osnovnu listu HZZO-a, koja je danas urodila plodom, kaže se u priopćenju Udruge.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/povjerenstvo-hzzo-a-odobrilo-stavljanje-lijekova-za-cisticnu-fibrozu-na-osnovnu-listu-20210907

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button