Lijekovi i terapije - 22. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Infuzija za brži oporavak organizma ali  i za ljepotu

Na spomen infuzije, odnosno intravenozne terapije, gotovo svima će prva asocijacija biti bolest ili bolnica, a malo je onih koji bi je povezali s intenzivnim sportskim aktivnostima ili joj pak pripisali beauty učinke

intravenozna terapija-infuzija

Intravenozna terapija, poznatija kao „infuzija“, postupak je ubrizgavanja esencijalnih tekućina bogatih elektrolitima, vitaminima i antioksidansima. Ubrizgava se u krvotok s ciljem brzog rješavanja različitih tegoba, a koristi se od 1960. godine.

Znate li za što sve služe fitness mobilne aplikacije i koje su njihove koristi?

Infuzija se smatra starom, ali temeljito izučenom i pouzdanom metodom liječenja, a zbog svojih sjajnih rezultata naziva se „tajnim oružjem“ zvijezda poput Simona Cowella, Cindy Crawford, Rihanne, Brad Pitta i drugih. Terapija je najčešće u obliku infuzije, bolusa ili shutova, a sadrži vodu, lijekove i nutrijente kao što su vitamini, minerali i aminokiseline.

Kako izgleda infuzijska terapija

Tijekom terapije medicinska sestra umeće (ubada u venu) braunilu, odnosno intravensku cjevčicu pričvršćenu na vrećicu fiziološke otopine, a koja visi iznad glave pacijenta. Vrećice za intravensku terapiju dizajnirane su tako da gravitacija, za razliku od štrcaljke ili druge prisilne tehnike, tijekom vremena prenosi tekućinu u vene.

Trajanje jednog tretmana razlikuje se od osobe do osobe, ali najčešće između 30 i 60 minuta tijekom kojih možete udobno smješteni čitati knjigu, gledati televiziju, koristiti mobitel i slično. Ovaj oblik terapije ima i svoj prehrambeni učinak jer tradicionalnim načinom prehrane naš organizam sagorijeva tek 20% hranjivih tvari, dok je njihova iskoristivost u slučaju infuzije daleko veća.

Mehanizam učinka

Intravenozna terapija aplicira se izravno u krvotok, a potom se otopina prenosi krvlju po tijelu da bi se postigli željeni učinci. Oralna terapija se, za razliku od intravenozne, uzima kroz usta (per os), dok se topikalna daje lokalno u mjesto primjene.

Upravo se zbog te razlike u primjeni istih terapijskih tvari (intravenozno, per os ili topikalno), razlikuje i njihova apsorpcija, a posljedično tome i njihov učinak. Intravenska terapija ima apsorpciju 100%, dok oralna primjena lijeka/terapije omogućuje apsorpciju samo 20% primijenjene terapije. Sve to govori u prilog tome da je intravenska terapija najbolji i najbrži način isporuke suplemenata, kao i rehidracije organizma.

Poliklinika Ribnjak

Zašto izabrati ovu vrstu terapije?

Svaki intravenski terapijski tretman osmišljen je tako da sadrži optimalnu ravnotežu vitamina, antioksidanata i lijekova za pružanje širokog raspona zdravstvenih blagodati. Ako nikada niste iskušali intravensku terapiju, možda se pitate kako bi vam mogla koristiti.

Intravenska terapija poboljšava vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, povećava razinu energije i pomaže vam da se brže oporavite od bolesti ili intenzivnog napora, uz mnoge druge zdravstvene koristi.

Ako na zdravlje gledamo s aspekta Svjetske zdravstvene organizacije, koje prema definiciji glasi: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“, ispravno je reći kako intravenska terapija djeluje na svim razinama zdravlja. Upravo je to zapravo jedan od glavnih razloga zašto se ljudi odlučuju za ovaj tretman.

I sportaše može „polomiti“: mialgični encefalomijelitis ili kronični umor

Psihofizička iscrpljenost sportaša uzima danak u zdravlju, najčešći je mialgični encefalomijelitis poznatiji kao sindrom kroničnog umora

SAZNAJTE VIŠE

Sportaši uvijek žedno traže sljedeći uspjeh i cilj, a ovakav vid terapije u tom kontekstu omogućuje učinkovit oporavak nakon izlaganja tijela naporu do njegovih krajnjih granica. Intenzivni trening vrlo je zahtjevan za tijelo i prilikom njegova odrađivanja troši se više hranjivih tvari i vitamina, a sve s ciljem održavanja vrhunske učinkovitosti.

Osim brojnih zdravstvenih i sportskih benefita, intravenska terapija pokazuje svoju veliku učinkovitost i pri mamurluku, a kod pripadnica nježnijeg spola je izuzetno popularna zbog naglašavanja ljepote, što postiže svojim učinkom na koži od iznutra prema van, za razliku od krema i balzama koji većinom djeluju samo površinski.

Za više stručnih savjeta obratite se s povjerenjem stručnjacima Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button