Lijekovi i terapije - 21. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Silvija Topić Lukačević, dr.med., spec.psihijatrije, Dnevna bolnica za stres i traumu, Klinika za psihijatriju „Sveti Ivan“, ADIVA Plus sadržaj

Deep TMS – prekretnica u liječenju psihičkih poremećaja, osobito depresije

Dubinska transkranijalna magnetska stimulacija je relativno nov, moderan te učinkovit oblik liječenja psihijatrijskih bolesti koji se od 2016. provodi i u Hrvatskoj

Dubinska transkranijalna magnetska stimulacija

Deep TMS – dubinska transkranijalna magnetska stimulacija se u posljednjih deset godina u svijetu i u Zapadnoj Europi koristi u liječenju nekih psihičkih i neuroloških bolesti te u rehabilitaciji bolesnika (nakon moždanog udara). Dakle, to je relativno nov, moderan i učinkovit oblik liječenja.

Liječenje TMS-om se u Hrvatskoj primjenjuje od 2016. godine. Unazad deset godina značajan je broj recentnih publikacija objavljenih u stručnim časopisima koje potvrđuju učinkovitost uz minimalne nuspojave navedene terapije.

Pucate po šavovima? Tri načina koja će vam pomoći da se bolje nosite s osjećajima

Prekretnica u liječenju psihičkih poremećaja

Transkranijalna magnetska stimulacija (TMS) je sigurna, neinvazivna, bezbolna metoda liječenja u kojoj se koriste kratki impulsi magnetskog polja kako bi se inducirala blaga struja u dijelovima mozga koji su uključeni u razvoj psihičkog poremećaja. Radi se o stimulaciji mozga, odnosno stimulaciji (ekscitacija ili inhibicija) živčanih stanica velikog mozga, čime se mijenja njihova razina aktivnosti.

TMS predstavlja važnu prekretnicu u liječenju psihičkih poremećaja, osobito u liječenju depresije, i to iz više razloga:

 • može biti učinkovita kada drugi oblici liječenja zakažu (tipa rezistentna depresija),
 • za razliku od elektrokonvulzivne terapije (EKT), TMS je ambulantna procedura koja ne zahtijeva anesteziju i nema nuspojava u vidu amnezije,
 • za razliku od lijekova, nije vezana uz  nuspojave kao što su porast tjelesne težine ili seksualna disfunkcija,
 • tretman se svakodnevno provodi pod stručnim nadzorom uz učestalo određivanje razine simptoma zbog procjene napretka liječenja.

TMS predstavlja učinkovitu metodu za liječenje rezistentne depresije te je kao takva odobrena od nadležnih regulatornih tijela (npr. FDA, odnosno Agencija za hranu i lijekove SAD-a, 2008. godine), uvrštena je u vodeće svjetske i europske stručne smjernice.

Osim za liječenje depresije, TMS se može koristiti i za liječenje drugih psihičkih poremećaja. Transkranijalna magnetna stimulacija se spominje i kao zamjena za dosad često spominjanu i stigmatiziranu elektrokonvulzivnu (elektro-šok) terapiju. 

Indikacije za primjenu DEEP TMS-a

Indikacija za primjenu ove metode postoji kod psihijatrijskih bolesti kao što su:

 • depresija– srednje teška i teška epizoda
 • opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP)
 • posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)
 • ovisnosti (alkohol, pušenje, kokain)
 • generalizirani anksiozni poremećaj (GAP)

Kako se tretman provodi?

Prije početka tretmana, psihijatar kvalificiran za provođenje tretmana utvrđuje zadovoljava li pacijent kriterije za liječenje TMS-om (indikacijski pregled).

Liječenje TMS-om provodi se pomoću uređaja koji sadrži zavojnicu u kojoj se stvara magnetsko polje (terapijska zavojnica). Riječ je o magnetskom polju sličnih karakteristika kao kod uređaja za magnetsku rezonancu. Zavojnica se postavlja na glavu pacijenta tako da je magnetsko polje uvijek usmjereno točno prema onom dijelu mozga koji je uključen u nastanak psihičkog poremećaja koji se liječi.

Postupak se provodi kroz dva do četiri (nekada i šest) tjedana, kroz 10 do 30 tretmana/aplikacija. Jedan tretman traje 20 do 40 minuta, ovisno o propisanom protokolu. Tijekom tretmana se ne primjenjuje anestezija. Ne očekuju se kognitivne nuspojave te je dozvoljena kombinacija s lijekovima za liječenje psihijatrijskih, neuroloških i internističkih bolesti, a primjena TMS-a nema ozbiljnijih neželjenih događaja.

Navedeni postupak se primjenjuje u više država članica EU, u SAD-u, kao i u Hrvatskoj (Klinika za psihijatriju „Sveti Ivan“, Klinika za psihijatriju „Vrapče“).

Nuspojave

Nuspojave su najčešće blage do umjerene te se smanjuju tijekom cjelokupnog tretmana.

U nešto češće nuspojave ubrajaju se:

 • glavobolja,
 • neugodne senzacije na glavi na mjestu aplikacije (lokalna bolnost),
 • trnci, grčevi i trzanje mišića lica.

Iako su vrlo rijetke, treba spomenuti i teže nuspojave poput epileptičkog napada za vrijeme provođenja postupka. Rizik od pojave epileptičkog napada je izuzetno mali (1 na 30 000 tretmana – 0.003%, odnosno 1 od 1000 pacijenata – 0.1%).

Rizične skupine i kontraindikacije

Rizične skupine za provođenje liječenja TMS-om su:

 • trudnice,
 • maloljetne osobe,
 • osobe starije životne dobi (preko 65 godina),
 • osobe s određenim neurološkim bolestima i
 • osobe koje imaju ugrađene elektroničke naprave.

Kod osoba koje pripadaju rizičnim skupinama potrebno je s liječnikom razmotriti odnos rizika i potencijalne koristi liječenja.

jesenski blues i simptomi depresije_sto je sezonski afektivni poremećaj

Kad zasvira jesenski blues u duši: Kako se nositi sa simptomima depresije

Jesenski blues može narušiti kvalitetu života, a kod nekih se mogu pojaviti i teški simptomi depresije, odnosno može se...

SAZNAJTE VIŠE

TMS se ne smije provoditi u osoba koje imaju magnetski osjetljiv metal u/na glavi ili unutar 30 cm od terapijske zavojnice, a koji se ne može ukloniti. Tijekom postupka može doći do zagrijavanja i pomicanja metalnih dijelova te oštećenja tkiva i organa. To uključuje sljedeće:

 • Medicinske materijale: aneurizmatske kvačice i odvojive zavojnice, karotidne i cerebralne potpornice (stent), elektronske uređaje (neurostimulatore, elektrostimulatore srca, umjetne pužnice), elektrode za praćenje aktivnosti mozga, feromagnetske implantate u uhu ili oku, pomične magnetski osjetljive zubne nadomjeske/implantate, mobilne protetske radove uključujući i zubne proteze.
 • Ostale metale u/na glavi ili unutar 30 cm od terapijske zavojnice: metak, šrapnel, krhotine eksplozivnih naprava, tetovaže s tintom koja sadrži metal.

Zaključak

Karakteristika deep TMS-a je visok stupanj sigurnosti, minimalan broj nuspojava, velika učinkovitost (usporediva s antidepresivima i elektrokonvulzivnom terapijom) te dobra podnošljivost, kao i mogućnost kombinacije primjene deep TMS-a s antidepresivnom terapijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button