promo signPROMO ČLANAK

Kožne bolesti - 20. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Psorijaza: kako se njeguje koža kod jedne od najčešćih kožnih bolesti?

Svrbež psorijaze ima znatno veći utjecaj na kvalitetu života nego što to na prvi pogled izgleda. Važno je naučiti na koji način tretirati svrbež

psorijaza svrbez kozne bolesti okidaci prorijaze bioskin

Što je psorijaza?

Psorijaza je kronična upalna bolest nepoznatog uzroka. Karakterizira je upala uzrokovana disfunkcijom imunološkog sustava. Pojavljuju se vidljivi znakovi upale na koži kao što su ljuskice i pločice.

To se pojavljuje zato što imunološki sustav prekomjerno radi i uzrokuje rast stanica kože. Može se pojaviti bilo gdje na koži, no najčešće se javlja na laktovima, koljenima i tjemenu.

Prvi simptomi bolesti se najčešće javljaju u dobi između 15 i 25 godina, iako se bolest može javiti u bilo kojoj starosnoj dobi.

Od psorijaze boluje oko 3% svjetske populacije, a u Hrvatskoj s tom bolešću živi 1,7 % stanovnika, što je oko 68 000 pojedinca.

Lokacija i tipovi psorijaze

Na kojim se mjestima pojavljuje?

Psorijaza se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Svaka osoba dijeli osobno iskustvo pojave bolesti. Može se javiti samo na ekstremitetima ili trupu, a može i samo na tjemenu.

Genitalna psorijaza je vrlo česta. Dvije trećine osoba sa psorijazom barem jednom u životu susretne se sa psorijazom na tom području.

Psorijaza na tjemenu zahvaća 60% bolesnika. Tjemena psorijaza zahvaća čelo, tjeme, gornji dio vrata te područje oko ušiju.

Psorijaza lica obuhvaća 1 od 3 osobe sa psorijazom. Zahvaća cijelo područje lica uključujući i obrve, područje između nosa i gornje usne, te gornje čelo.

Psorijazom mogu biti zahvaćene ruke, noge i nokti. Od psorijaze koja se javlja na dlanovima i stopalima pati 12 – 16% oboljelih, a u 50% oboljelih dolazi do psorijaze noktiju.

I pregibi kože, kao što su primjerice područja ispod ruku ili ispod dojki mogu biti zahvaćeni. Ta područja se najčešće iritiraju znojenjem ili trljanjem.

Tipovi psorijaze

Psoriasis guttata ili kapljičasta psorijaza zahvaća 8% oboljelih. Znakovi kapljičaste psorijaze uključuju pojavu sitnih, okruglih, crvenih točkica koje su uzrokovane upalom.

Psoriasis Pustular zahvaća 3% bolesnika. Simptomi uključuju pojavu pustula, bijelih, bolnih kvržica koje mogu biti okružene crvenom upaljenom kožom.

Psoriasis vulgaris ili Psoriasis plaque je najčešći tip psorijaze od kojeg pati 80% oboljelih. Pojavljuje se na svim dijelovima tijela. Pojavljuju se ljuskavi plakovi koji svrbe i bole.

Psoriasis inversa zahvaća 25% oboljelih. Znakovi ovog tipa psorijaze je crvena upaljena koža koja je glatka, bez ljuskica. Najčešće zahvaća pregibe na tijelu, ispod ruku ili ispod dojki te genitalno područje.

Psoriasis erythrodermi je rijetka i obuhvaća svega 2% oboljelih. Simptomi su crvenilo kože i ljuštenje u velikim dijelovima. Može zahvatiti cijelo tijelo.

Uzroci i okidači psorijaze

Psorijaza nije zarazna bolest.

Koji su joj uzroci?

Iako znanstvenici ne mogu sa sigurnošću potvrditi uzrok psorijaze, poznato je da imunološki sustav i genetika imaju svoju ulogu u pojavi ove bolesti.

Okidači psorijaze

Stres

Najčešći okidač je stres. Istovremeno psorijazna upala uzrokuje stres što može biti jako frustrirajuće. Tehnike opuštanja i upravljanje stresom mogu pomoći u sprječavanju stresa kao okidača psorijaze.

Ozljede kože

Psorijaza se može pojaviti na dijelovima kože koji su ozlijeđeni. Opekline od sunca, ubodi insekata ili cijepljenje mogu biti okidači za pojavu psorijaze.

Bolest

Bilo što što utječe na imunološki sistem može biti okidač psorijaze. Zato može doći do pogoršanja simptoma psorijaze uslijed upale uha, bronhitisa, gnojne angine ili respiratorne infekcije. Postoji poveznica između streptokokne upale grla i Psoriasis guttate.

Ostali okidači

Iako je rjeđe, kod nekih oboljelih, okidači su: alkohol, alergije, određena hrana i okolišni uvjeti.

Najbolji način za otkrivanje okidača je vođenje dnevnika. Zabilježite okidače i simptome te tako olakšajte borbu sa psorijazom.

PROMO
Bioskin kozmetika koža prirodni sastojci proizvoda

U ritmu prirode uz Bioskin kozmetiku

Poznato je koliko je ritual njege kože važan, no ne smijemo zaboraviti da su jednako važni i sastojci proizvoda...

SAZNAJTE VIŠE

Život sa psorijazom

Psorijaza može utjecati na vaš život na svim područjima. Utječe na to kako se osjećate, na odjeću koju birate, na način na koji se borite sa simptomima i na način na koji brinete za svoje zdravlje.

Zbog psorijaze se možete osjećati izolirano. Možete se osjećati da vas nitko ne razumije. No, i ostali oboljeli prolaze kroz isto što i vi.

Psorijazu nosite sa sobom gdje god idete. Važno je naučiti kako tretirati psorijazu na poslu, u školi, na otvorenom. To uključuje razgovor s ljudima koji vas na tim mjestima okružuju.

Tretiranje simptoma

Svrbež psorijaze ima znatno veći utjecaj na kvalitetu života nego što to na prvi pogled izgleda.

Važno je naučiti na koji način tretirati svrbež.

Preporučujemo Bioskin Sensitive balzam. Balzam je sačinjen od 100% prirodnih sastojaka. Zelene je boje koja potječe od tamanu ulja. U mirisu se osjete noćurak i trputasta lisičina. Za masnu teksturu odgovoran je shea maslac. Uz ova hladno prešana ulja koja imaju protuupalno djelovanje, balzam sadrži i zeolit koji vlaži kožu. Sensitive balzam hrani, njeguje i umiruje kožu te potiče njenu regeneraciju. Nježan je za kožu, a jak u borbi s iritiranom i upalama sklonom kožom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button