Kosti i zglobovi - 7. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Termografija: napredna dijagnostika bolova i ozljeda organa za pokretanje

Snimanje pomoću infracrvenih kamera omogućuje bezbolno analiziranje tijela. Pretraga je brza i učinkovita, a dijagnostika je bez opasnosti od zračenja

termografija-napredna dijagnostika bolova i ozljeda

Stoljećima je tjelesna temperatura vitalni pokazatelj koji liječnicima pomaže u dijagnosticiranju bolesti. Prvobitno se je liječnik oslanjao na svoje iskustvo kako bi osjetio ima li pacijent povišenu temperaturu, ali s izumom termometra moglo se je izvršiti mjerenje koje se može kvantificirati. Čak i uz korištenje termometra može se dobiti samo indikacija točke temperature. Infracrvena termografija pak daje potpunu sliku kao neinvazivan način mjerenja temperature traženog dijela tijela.

Ozljede mišića: od istegnuća do kroničnih ozljeda

U ortopediji, pored potvrđenih dijagnostičkih pretraga kao što su rendgen, magnetska rezonanca i  ultrazvuk, termografija kao dodatna dijagnostička metoda doprinosi adekvatnom utvrđivanju stanja zglobova, mišića i tetiva ljudskog tijela.

Infracrvena termalna kamera

Infracrvena termalna kamera je prijenosni instrument koji se koristi za detekciju infracrvene energije. Jednom detektirana, ta se energija može pretvoriti  u elektronički signal koji se potom obrađuje kako bi se dobila toplinska slika.

Infracrvena energija je oblik nevidljive svjetlosti. Zbog svoje karakteristične, duge valne duljine, ljudsko oko je ne može otkriti. Ova vrsta toplinske energije percipira se kao toplina. Svaki objekt s temperaturom iznad apsolutne nule, emitira neku vrstu topline. Stoga čak i vrlo hladni predmeti poput kocki leda emitiraju infracrveno.

Toplina koju bilježe IR kamere može se precizno izmjeriti. Infracrvene termalne kamere vrijedan su dijagnostički alat u mnogim različitim primjenama, kao što je klinička dijagnostika (tj. ispitivanje tjelesne temperature) te istraživanje i razvoj.

Što omogućuje IR kamera

  • Snimanje tjelesne temperature – tjelesna temperatura je bitan pokazatelj zdravlja ljudi pa se njezinom određivanju posvećuje velika pažnja. Mjerenje temperature sustavima infracrvenih kamera ima posebne prednosti za liječnike, kao i za pacijente. Kao beskontaktna i neinvazivna dijagnostička procedura, termografija je prilagođena pacijentu i ne samo da pruža točno mjerenje temperature, već daje detaljnu sliku distribucije tjelesne temperature pacijenata.
  • Fleksibilna i ekonomična dijagnostička metoda – budući da se višestruki obrasci bolesti mogu dijagnosticirati putem informacija o distribuciji tjelesne temperature, termografija predstavlja vrlo fleksibilan postupak koji je, u usporedbi s drugim procesima u medicinskoj struci, ekonomičan. Termografske dijagnoze često su povezane s iritacijom tijela. Tako se primjenom regulacijske termografije zahvaćeni dijelovi tijela izlažu podražaju hladnoće. Ovaj proces je, na primjer, tipičan za rano otkrivanje raka dojke. Također se može koristiti i za dijagnostiku u ortopediji, dajući uvid u povećanje temperature u zglobovima i okolnim tkivima, ukazujući na latentan upalni proces.
  • Uspješna analiza, odnosno dijagnoza – Toplinska razlučivost sustava infracrvenih kamera određuje uspješnu analizu. Kod primjene termografije za medicinsku dijagnozu, postavlja se pitanje u smislu toplinske rezolucije, a to je sposobnost infracrvene kamere da detektira i najmanje razlike u temperaturi. Minimalne razlike u stupnjevima Celzijusa (stoti dio stupnja), mogu biti presudan čimbenik za uspješnu dijagnozu.

Termografija u ortopediji

U ortopediji se termalne kamere primjenjuju za:

  • ozljede i stanja mišićnog sustava,
  • bolno i ograničeno pokretno rame,
  • bolove u kralježnici,
  • bolove u kuku,
  • bolove i oticanje koljena te
  • bolove i ozljede tetiva i ligamenata.

Sposobnost IR termografije (IRT) da otkrije „upalu“ zglobova potvrdio je i Roope Lasanen sa Sveučilišta istočne Finske. U nedavnoj studiji, Lasanen je procijenio sposobnost IR slika snimljenih termalnom kamerom  da otkriju zbivanja u zglobovima koljena i gležnja kod djece. Rezultati su pokazali da su površinske temperature kože značajno povišene u bolnim zglobovima gležnja, ali ne i u zglobovima koljena.

Znate li kako izgleda rtg, mamografija, cr, mr ili ultrazvuk

Znate li kako se rade RTG, mamografija, CT, MR ili UZV? Donosimo sve na jednome mjestu

Radiološke dijagnostičke metode (RTG, mamografija, ultrazvuk, CT, MR...) svakodnevno spašavaju živote pružajući precizan slikovni uvid u zbivanja u našem...

SAZNAJTE VIŠE

Termografija se također može koristiti za dijagnosticiranje mišićnih sportskih ozljeda. Neovisno o sportu ili dobi, termalna kamera nepogrešivo analizira stanja mišićno-tetivnog aparata kao i svih zglobova tijela. Budući da ozljede mišića pokreću upalne procese, a upala stvara toplinu, to se  može izmjeriti procjenom temperaturnog gradijenta IR slika. Tako se može točnije procijeniti stanje tkiva i precizno odrediti potrebna terapija, kako bi se ubrzao povratak svakodnevnim aktivnostima

Ova usluga omogućuje bezbolno analiziranje tijela. Pretraga je brza i učinkovita, a dijagnostika je bez opasnosti od zračenja i u potpunosti zaokružuje individualni pristup svakom ortopedskom klijentu u našoj ustanovi.

Više informacija potražite na stranicama Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button