Kosti i zglobovi - 3. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Doc. prim. dr. sc. Dinko Vidović, dr. med., spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Bolno koljeno: sačuvati ili zamijeniti zglob?

Tegobe s koljenom mogu nas značajno ograničiti u kretanju te narušiti našu kvalitetu života. Koje su mogućnosti liječenja, treba li i kada zamijeniti zglob?

bol u koljenu

U svom svakodnevnom radu mi se javljaju pacijenti koji traže pomoć zbog bolnog koljena koje im značajno narušava kvalitetu života. Aktivnosti kao što su vožnja bicikla, ples, putovanja, druženja s obitelji, a vrlo često i obične šetnje postaju „nemoguća misija“.

Bol u koljenu: koji su najčešći uzroci i kako se rješava

Stupanj bolesti određuje liječenje

Pacijente pritom zanima koje su opcije liječenja? Sačuvati ili zamijeniti zglob? Treba reći da nema pogrešnog odgovora na ovo pitanje. Naime, izbor između metode liječenja potpunom zamjenom zgloba (totalna endoproteza) ili reparacijskim/rekonstruktivnim zahvatom ovisi isključivo o stupnju bolesti.

Primjerice, ako godinama bolujete od osteoartritisa koljena s posljedičnim potpunim gubitkom hrskavičnog pokrova te deformitetom i defektima kosti, totalna endoproteza koljena je najbolje rješenje. Tako će se ispraviti deformitet ekstremiteta te omogućiti normalna i bezbolna funkcija koljena. S druge pak strane, ako su oštećenja manjeg opsega, odnosno ako postoji dio zgloba koji ima očuvanu strukturu i djelomično funkciju, rješenje je u prezervaciji (zaštiti) zgloba reparacijsko – rekonstruktivnim zahvatom.

Minimalno invazivni reparacijski i rekonstruktivni zahvati

Ovom skupinom zahvata sprječavamo preopterećenje zdrave ili manjih područja oštećene hrskavice. Izvode se minimalno invazivno, artroskopski na dva mala portala na prednjoj strani koljena. Ovi zahvati uključuju sve zahvate na meniscima kao što su parcijalna meniscektomija, šavi meniska i transplantacija meniska, kao i rekonstrukcija križnih ligamenata.

Također izvodimo i reparacijske postupke na oštećenoj hrskavici kao što su bušenje zglobnih tijela koje kombiniramo s metodama koje podupiru cijeljenje hrskavičnog tkiva (stromalna vaskularna frakcija iz masnog tkiva i faktori rasta trombocita).

Korektivna osteotomija i parcijalna endoproteza koljena

U nekih pacijenata oštećen je samo jedan kompartment (odjeljak) koljena, dok je preostali dio zgloba nezahvaćen osteoartritisom ili su pak promjene minimalne. Uzrok tome je često patološka osovina, valgus ili varus koljena – rekli bi žargonski, „iks“ ili „oks“ noge.  U tom slučaju moguće je kauzalno liječenje zahvatom korektivne osteotomije kojom se rastereti oštećeni dio zgloba korekcijom osovine ekstremiteta ili pak ugradnjom parcijalne endoproteze koljena.

I jedna i druga metoda imaju izvrsne rezultate u svom indikacijskom području jer čuvaju ligamente i ostale strukture nezahvaćenog zgloba te potpuno oslobađaju pacijenta boli.

Totalna endoproteza koljena

Ovdje dolazimo do zahvata kojeg se pacijent zbog nedostatka informacija pribojava. Termin „umjetni zglob koljena“ koji se uvriježio među pacijentima zvuči puno ekstenzivnije nego što to zapravo jest.  Ovim zahvatom se ne uklanja cijeli zglob nego, dapače, samo mali dio kosti s bolesnom hrskavicom, a ugradnjom endoproteze se zapravo presvuku zglobne površine implantatom. To je slično kao kad stomatolog ukloni bolesni dio zuba i presvuče ga navlakom od umjetnog materijala. Treba naglasiti da se s ovim zahvatom ispravlja i patološka osovina te deformiteti koljena.

Opet zbog nedostatka informacija neki pacijenti misle da će nakon ugradnje totalne endoproteze koljena biti slabije pokretni, a istina je potpuno drugačija. Uspješnost ove metode je zapravo nevjerojatna te omogućuje potpuno bezbolan i funkcionalan zglob dulje od dva desetljeća nakon ugradnje. Mnogi pacijenti s kojima razgovaram žale što nisu i ranije učinili ovaj zahvat.

osteoartritis

Osteoartritis: uzroci, simptomi i liječenje

Jedna od najčešćih bolesti mišićno-koštanog sustava među starijima je osteoartritis. Prevencija je moguća ako o njoj mislimo na vrijeme

SAZNAJTE VIŠE

Izbor za mlađe i aktivne pacijente

Na polju endoprotetike koljena svjedočimo velikom napretku, kako u operacijskoj tehnici, tako i u dizajnu implantata. Naime, u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina ugrađujemo najnoviju generaciju totalne endoproteze koljena (Physica KR). Dizajnirana je tako da potpuno oponaša prirodnu anatomiju zglobnih površina zdravog koljena te, shodno tome, daje izvrstan funkcionalni ishod. Tako omogućuje brzi oporavak i povratak svim aktivnostima, uključujući i neke sportske aktivnosti, zbog čega je posebno atraktivna opcija za mlađe pacijente ili starije pacijente s većim funkcionalnim zahtjevima.

Ukratko, na pitanje sačuvati ili zamijeniti zglob, odgovor je: i jedno i drugo! Naime, svaka faza osteoartritisa ima svoje rješenje u spektru operacijskih metoda, a pojedine metode se također uspješno kombiniraju.

Za više informacija i konkretnu pomoć javite se s povjerenjem u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button