Koronavirus - 12. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zašto je važno redovito se cijepiti unatoč epidemiji COVID-19 bolesti

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te je važno zbog zaštite zdravlja pojedinaca i društva pratiti službene preporuke

cijepljenje redovito cijepljenje djece COVID-19

Imunizacija, odnosno unošenje u organizam antigena, tvari koje izazivaju obrambenu, imunološku reakciju organizma s ciljem zaštite od zaraznih bolesti, postupak je čiji korijeni sežu daleko u prošlost. Tako naznake nekog oblika imunizacije postoje već u zapisima Ayurvedske medicine (1000. god. pr. Kr.). Sličnu imunizaciju primjenjivali su i liječnici u Kini u 17. stoljeću. Protiv velikih boginja svojevrsnom imunizacijom borili su se i u Osmanlijskom Carstvu

Svi govore o cjepivu protiv COVID-19: Zašto ga treba čekati tako dugo?

Ocem imunizacije smatra se britanski liječnik Edward Jenner. On je 1796. godine obavio prvo „cijepljenje“ protiv velikih boginja tretirajući ljude vakcinom dobivenom od krava zaraženih kravljim boginjama.

Cijepljenje danas spašava milijune života. I jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. U cjepivima se nalaze ili oslabljeni dijelovi mikroorganizama uzročnika zarazne bolesti ili već gotova protutijela pa ih nazivamo aktivnom, odnosno pasivnom imunizacijom. Tako se obrana samog tijela razvija i jača. Time se postiže ili potpuna odsutnost zaraze određenom bolesti ili, ako zaraza nastupi, tijek bolesti znatno je blaži i lakše se liječi.

Programi u Hrvatskoj

Rutinskim cijepljenjem svako dijete od rođenja dobiva priliku za zdrav život. Uz to se cijepljenjem postižu i ostali značajni zdravstveni ciljevi. A u njih se ubrajaju kontrola nekih zaraznih bolesti, poboljšanje zdravlja djece i mladih te suzbijanje antimikrobne rezistencije, velike suvremene prijetnje javnom zdravlju.

U obveznom Programu cijepljenja u Hrvatskoj cijepi se protiv deset bolesti – tuberkuloza, difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, infekcija prouzročenih Haemophilusom influenzae tipa B, hepatitis B, ospice, zaušnjaci i rubeola. Protiv nekih bolesti cijepi se u više navrata kako bi se postigao potreban imunosni odgovor. Djeca se cijepe u onoj dobi u kojoj su najranjivija za određene bolesti. Primjerice, u dobi u kojoj su te bolesti obično češće i u pravilu praćene težom kliničkom slikom i komplikacijama, od kojih neke potencijalno i smrtnim ishodom.

Uz Program obveznog cijepljenja postoji i Program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom od tuberkuloze, hepatitisa A i B, bjesnoće, žute groznice i drugog.

HZJZ: Preporuke za cijepljenje tijekom pandemije

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. No s ciljem smanjenja izlaganja djece u čekaonicama donesene su sljedeće preporuke.

Primovakcinacija – prvo cijepljenje

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.

Prevakcinacija – docjepljivanje

Revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na dulji period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.

Izuzetak je djelatnosti školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata) gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.

Infekcije pneumokokom česte su u vrtićima

Saznajte zašto je cijepljenje djece protiv pneumokoknih bolesti opravdano

Bakterija Streptococcus pneumoniae, koja se naziva i pneumokok, čest je uzročnik upala dišnih puteva, a komplikacije tih bolesti nisu...

SAZNAJTE VIŠE

Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici. Trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne su putem poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ Potrebno redovito pratiti radi čestog ažuriranja s najnovijim informacijama.

Izvori:
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/svjetski-tjedan-cijepljenja/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button