Koronavirus - 21. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Upale srčanog mišića kod mlađih muškaraca nakon cjepiva mRNA češće od očekivanog

Više od polovice slučajeva miokarditisa i perikarditisa u američkom sustavu praćenja nuspojava cjepiva, nakon što su pacijenti primili drugu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech ili Moderna, dogodilo se kod onih u dobi između 12 i 24 godine

upala srcanog misica miokarditis perikarditis cjepivo Pfizer/BioNTech Moderna nuspojave

Veći broj mlađih muškaraca nego što je očekivano imalo je upalu srčanog mišića nakon druge doze mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtki Pfizer/BioNTech i Moderna, pokazali su podaci iz dva sustava koji prate sigurnost cjepiva objavljeni u četvrtak. Vijest prenosi news portal Rtl.hr.

VIDEO: Zašto se treba cijepiti?

Kako je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ta agencija i drugi zdravstveni regulatori istražuju pitanje upale srčanog mišića nakon što je izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo da je pronašlo moguću vezu između tog medicinskog stanja kod mlađih muškaraca i cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Neki su pacijenti trebali hospitalizaciju, no većina se u potpunosti oporavila

Agencija je rekla da još uvijek istražuje mogući rizik i da još nije došla do konačnog zaključka o uzročno-posljedičnoj vezi između cjepiva i miokarditisa i perikarditisa.

Dok su neki pacijenti trebali hospitalizaciju, većina se u potpunosti oporavila, naglasio je CDC.

Više od polovice slučajeva miokarditisa i perikarditisa u američkom sustavu praćenja nuspojava cjepiva, nakon što su pacijenti primili drugu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech ili Moderna, dogodilo se kod onih u dobi između 12 i 24 godine, kaže CDC.

U toj dobnoj skupini aplicirano je manje od 9 posto cjepiva.

Većina slučajeva dogodila se unutar tjedan dana od cijepljenja

“Tu doista postoji neravnoteža”, rekao je dr. Tom Shimabukuro, zamjenik ravnatelja CDC-evog Centra za sigurnost imunizacije, u prezentaciji savjetodavnom odboru američke Uprave za hranu i lijekove na sastanku u četvrtak. Većina slučajeva dogodila se unutar tjedan dana od cijepljenja, dodao je Shimabukuro.

Prijavljena su 283 slučaja upale srčanog mišića nakon druge doze cjepiva u onih između 16 i 24 godine, dok je očekivano između 10 i 102 slučaja u dobnoj skupini, kaže CDC.

Shimabukuro je naglasio da je sustav VSD, još jedan koji prati sigurnost cjepiva, utvrdio povećanu incidenciju upala srčanog mišića u dobnoj skupini između 16 i 39 godina nakon druge doze cjepiva, u usporedbi s postotkom zabilježenim nakon prve doze.

Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je ranije da je pronašlo moguću vezu između cjepiva i malog broja slučajeva miokarditisa kod mlađih muškaraca koji su primili Pfizerovo cjepivo.

CDC je rekao da će održati sastanak Savjetodavnog odbora za imunizaciju sljedeći tjedan kako bi se dodatno analizirali dokazi i procijenio rizik od miokarditisa nakon cijepljenja cjepivima mRNA protiv bolesti COVID-19.

cijepljenje djece tinejdzera protiv COVID-19 koronavirus Pfizer

Cijepljenje mlađe djece i tinejdžera protiv COVID-a: što do sada znamo?

Sve češće se spominje mogućnost cijepljenja djece protiv COVID-19. Istraživanja traju, pri čemu je Pfizer već odobren za starije...

SAZNAJTE VIŠE

Pfizer je rekao da podupire analizu CDC-a, ali i naglasio da je broj vrlo malen s obzirom koliko je doza cjepiva upotrijebljeno. Oko 130 milijuna ljudi u SAD-u primilo je obje doze jednog od mRNA cjepiva.

Moderna je objavila da nije uspostavila vezu između tog srčanog stanja i cjepiva ali da aktivno radi s predstavnicima javnog zdravstva i regulatorima na daljnjoj analizi tog pitanja.

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/korona/4050272/upale-srcanog-misica-kod-mladjih-muskaraca-nakon-cjepiva-mrna-cesci-od-ocekivanog/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button