Koronavirus - 15. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U Hrvatskoj uvedena nova metoda testiranja na koronavirus

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj je uvedeno testiranje staničnog imuniteta - nova metoda testiranja na COVID-19

testiranje stanicnog imuniteta nova metoda testiranja COVID-19

Profesor i liječnik, Dragan Primorac, bio je gost u jutarnjoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u, a tema razgovora bila je koronavirus – četvrti val, broj novozaraženih te može li se preko oboljenja doći do lijeka za COVID-19. S portala Jutarnjeg lista prenosimo izjave hrvatskog liječnika o aktualnom virusu.

Kako se imunitet bori protiv virusa?

Primorac tvrdi kako se jedno pitanje postavlja od početka pandemije – za osobu koja je preboljela ili je cijepljena, koliko traje imunitet te što predstavlja ako nakon dva-tri mjeseca nemamo antitijela.

VIDEO: Zašto se treba cijepiti?

Nastavlja, zatim, kako kada virus SARS-COV-2 uđe u organizam, postoji nekoliko načina na koje se mi protiv njega borimo. Prvi je taj da u početku B limfociti koji dolaze ih koštane srži, mogu ga direktno napasti i krenuti u proizvodnju protutijela. Zatim, kada virus uđe u stanicu, imamo jedan drugi mehanizam koji djeluje putem makrofaga ili dendrijskih stanica koje ga progutaju, raskomadaju i predoče T limfocitima. Oni imaju važnu ulogu u obrani organizma jer luče puno bioaktivnih molekula koje stimuliraju cijeli imunosni sustav. Primorac nastavlja i kako citotoksičnim stanicama ne treba puno pomoći jer one odmah napadaju virus i unište ga.

Kako izgleda novi kontakt s virusom?

Profesor tvrdi kako je organizma sposoban da se sjeti ranijeg vremenskog perioda zbog čega aktivira stanični imunitet te ga štiti. Osim toga, puno je publikacija pokazalo da jednom kada padne razina protutijela ne znači da je osoba zaštićena, ali znači da bez staničnog imuniteta ne može dugotrajno biti zaštićena.

Stanični imunitet kod preboljelih i cijepljenih od bolesti COVID-19

Doktor tvrdi kako osobe koje su preboljele koronavirus imaju stanični imunitet te su zaštićene, što se potvrdilo i kod drugih virusa. Nastavlja da će to donijeti promjene paradigma formiranja stavova odgovornih kako se postaviti prema osobama koje su preboljele i koje su cijepljenje, a snažan imunitet postoji i kod jednih i kod drugih. Znanstvenici još uvijek istražuju koliko traje stanični imunitet.

Stanični imunitet: nova metoda testiranja na COVID-19

Riječ je o vrlo jednostavnom testu na koronavirusu. Primorac objašnjava kako se uzme krv pacijenta koji je prebolio ili cijepljen, stimulira se dodavanjem proteina šiljka te se promatra kako će reagirati ako ima postojeće memorijske stanice unutar proizvodnje interfeorana koji se zatim mjeri. Nature Communication i neki drugi radovi su pokazali da osobe koje su bile u kontaktu s inficiranima, imaju razvijen stanični imunitet.

Ipak, profesor nastavlja kako je ovo podatak koji je dosad nepoznat. Osobe nisu bile pozitivne ni na prisustvo protutijela, ni antigenskog brzog testa. Kod puno ljudi koji su imali dilemu zašto se jedini nisu zarazili u obitelji, tumači se kako je jedan od glavnih razloga upravo stanični imunitet.

Metoda liječenja mezenhimalnim matičnim stanicama koje imaju svi

Profesor objašnjava da su mezenhimalne matične stanice one koje imaju veliki potencijal dati bilo koje tkivo, a jednom kada dođu na mjesto upale, mijenjaju svoj obliku ponašanja i počnu lučiti bioaktivne faktore. Nastavlja kako one: sprječavaju smrt stanica koje su u okruženju, promijene upalnu okolinu u neupalnu, djeluju imunomodulatorno, počnu proizvoditi nove krvne žile. Imaju jedan nevjerojatan efekt koji ima i prirodni antibiotik – LL37.

cijepljenje COVID-19

I ADIVA ljekarne sudjeluju u projektu cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Zajednički projekt pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“ pokrenuli su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo...

SAZNAJTE VIŠE

Kada dobijete infekciju COVID-19, prostor između alveole i kapilare je vrlo problematičan, organizam se nastoji obraniti, počne lučiti brojne molekule citokine, krvne žile postaju propusne i vi nemate mogućnost razmjene kisika. Zbog toga se događa ulazak u stanje akutnog respiratornog distres sindroma. Ove stanice zakoče taj proces, počnu remodulirati upalu, neutraliziraju je, omoguće regeneraciju i imaju antimikrobni učinak, rekao je Primorac.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/primorac-u-hrvatskoj-smo-uveli-novu-metodu-testiranja-prije-nekoliko-dana-evo-o-cemu-se-radi-15101796

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button