Koronavirus - 26. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nove preporuke za određivanje samoizolacije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za određivanje samoizolacije za one koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom

nove mjere samoizolacije

Prema najnovijim uputama HZJZ-a, oni koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni s najmanje dvije doze (ili jednom dozom Janssen cjepiva) neće morati u karantenu u slučaju kontakta sa zaraženom osobom, no trebali bi se testirati 5-7 dana nakon kontakta, a u slučaju da razviju simptome, postupat će se kao sa sumnjom na COVID-19.

Tko se mora, a tko ne mora testirati?

Testirati se ne moraju samo oni koji su preboljeli bolest unazad šest mjeseci, a s druge strane, zdravstveni djelatnici moraju se testirati, i to nekoliko puta.

Devet simptoma koji ukazuju na zarazu delta varijantom koronavirusa

“Zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) iako su cijepljeni protiv COVID-19 testiraju se brzim antigenskim ili PCR testom odmah nakon rizičnog kontakta, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od dovršetka primarnog cijepljenja ili primitka dodatne doze”, piše u preporukama.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije HZJZ preporučuje i da se za sva testiranja koriste PCR testovi te da se pozitivni brzi antigenski testovi potvrde PCR testiranjem.

Trajanje karantene ostaje 10 dana

“S obzirom na to da cijepljenje ne sprječava u potpunosti mogućnost asimptomatske infekcije i širenje infekcije, cijepljene osobe koje ostvare bliski kontakt s bolesnikom moraju se sljedeća dva tjedna od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija i paziti na eventualnu pojavu simptoma”, ističe se.

Prestanak izolacije

Oni koji su preboljeli COVID-19 bez simptoma iz izolacije mogu izaći 10 dana nakon prvog pozitivnog testa.

Bolesnici koji su imali blažu bolest, a nisu imunokompromitirani ne moraju više biti u karenteni ako je prošlo 10 dana od testiranja te tri uzastopna dana nisu imali temperaturu.

Oni koji su teško bolesni, a nisu imunokompromitirani iz karantene mogu izaći nakon što tri dana nisu imali temperaturu, a prošlo je 20 dana od početka bolesti.

cijepljenje COVID-19

I ADIVA ljekarne sudjeluju u projektu cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Zajednički projekt pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“ pokrenuli su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo...

SAZNAJTE VIŠE

Teško imunokompromitirani bolesnici (npr. oboljeli od maligne bolesti na kemoterapiji) iz samoizolacije mogu izaći ako tri dana nisu imali temperaturu, imaju značajno poboljšanje simptoma bolesti COVID-19 te je prošlo najmanje 20 dana od prvog dana bolesti ili su pak imali dva uzastopna negativna rezultata brisa RT-PCR testiranja na SARS-CoV-2 s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je brvi bris uzet najmanje deset dana od početka bolesti i nakon što je bolesnik tri uzastopna dana bez povišene temperature.

Izvor: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/POSTUPANJE-S-OBOLJELIMA-IPS-BLISKIM-KONTAKTIMA-OBOLJELIH-I-PREKID-IZOLACIJE-I-KARANTENE-ver-12.pdf?fbclid=IwAR2klfV4w1x9RMJ74yavAlAMAohV_BihCeK0FhRYU5IoglE6ymZgmxHanEM

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button