promo signPROMO ČLANAK

Koronavirus - 28. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Nije svaki kašalj korona kašalj

Nije za svaki kašalj odgovoran isti uzročnik, niti je svaka virusna infekcija izazvana novim koronavirusom

nije-svaki-kasalj-korona-djelujte-na-virusne-infekcije

Razne virusne infekcije i dalje su prisutne među djecom vrtićke i školske dobi, a u proljeće su prehlade kao i upala sluznice nosa uobičajena pojava.

Nemojte se osjećati loše ako i vi skačete na svaki kašalj – bit će potrebno neko vrijeme da ponovno prihvatimo simptome respiratornih infekcija (kašalj, upaljeno grlo, šmrkavost, kihanje…) kao dio naše svakodnevice.

Simptomi koronavirusa: kako razlikovati COVID-19 od prehlade i gripe?

Učenjem i znanjem lakše ćemo pobijediti strah i nesigurnost, stoga evo nekih uobičajenih proljetnih zdravstvenih tegoba.

Prehlada

Riječ je o infekciji gornjeg dišnog sustava koju uzrokuju različite vrste virusa. Najčešće počinje grloboljom koja traje dan ili dva te curenjem nosa. Potom slijede začepljenost nosa i blagi kašalj koji traju četiri ili pet dana. Povišena temperatura rjeđe je prisutna kod odraslih, a kod djece je česta.

Protiv virusa prehlade ne postoje lijekovi ni cjepivo, nego se ublažavaju simptomi bolesti. Važno je uzimati veće količine tekućine koja pomaže u vlaženju sluznice, čime se ubrzava njezin oporavak i razrjeđuje sluz u nosu i grlu, a posebno je važna kod povišene temperature.

Rinitis

Upala sluznice nosa nastaje zbog njezina oštećenja tijekom širenja virusa. Počinje curenjem nosa i vodenastim sekretom, a potom dolazi do njegove začepljenosti zbog oticanja sluznice i sekreta koji postaje sluzav.

Rinitis nije teška bolest, no znatno utječe na kvalitetu života zbog otežanog disanja i potrebe za stalnim ispuhivanjem, što otežava svakodnevne poslove te remeti san. Rinitis je posebno iscrpljujuć za malu djecu, a može se zakomplicirati i kod odraslih i kod djece. Širenjem virusa ili bakterija u gornje dišne putove nastaje upala sinusa (sinusitis), a širenjem upale na uho otitis, čest kod male djece.

Simptomi rinitisa su:

  • curenje nosa
  • začepljenost nosa (u drugoj fazi)
  • kihanje
  • svrbež nosa
  • privremeni gubitak osjeta mirisa.

Kako se rinitis liječi?

Liječenje počinje redovitim ispuhivanjem nosa, i to najprije jedne, a potom druge nosnice. Ne preporučuje se pritiskanje obje nosnice istodobno jer tako dio sluzi odlazi prema ušima, što može prouzročiti upalu i bol.

Liječenje se provodi simptomatski lijekovima koje nazivamo dekongestivi, a koji sužavaju krvne kapilare, smanjuju oteklinu sluznice nosa te tako ublažavaju curenje i začepljenost. Radi izbjegavanja nuspojava ne preporučuje se primjenjivati dekongestiv dulje od pet dana, a njegova jačina i doza ovise o dobi pacijenta. Osim toga, iznimno je korisno ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili morskom vodom, a posebno se preporučuje dekspantenol koji ubrzava prirodni oporavak sluznice.

Simptomi i uzročnici grlobolje

Grlobolju najčešće uzrokuju virusi kao uzročnici obične prehlade koji su prisutni tijekom cijele godine, a rjeđe su krivci bakterije. Stručnjaci prema jačini, opsegu i brzini nastupa simptoma mogu razlikovati virusne od bakterijskih infekcija grla, a liječenje se prilagođava uzročniku.

Kod virusne infekcije početak upale je postupan, a kod bakterijske simptomi obično nastupaju naglo te su znatno jači i tjelesna temperatura može biti vrlo visoka.
Simptomi grlobolje su:

  • crvenilo
  • osjećaj peckanja ili grebanja
  • suhoća sluznice grla
  • promuklost ili čak gubitak glasa
  • otečeni krajnici i limfne žlijezde vrata (u težim slučajevima)

Liječenje grlobolje

Grlobolja se liječi antisepticima i dezinficijensima za grlo u obliku pastila, sprejeva za usta ili otopina za grgljanje koji smiruju upalu i sprečavaju širenje infekcije. Često su im dodani i lokalni anestetici ili sredstva protiv bolova koji ublažavaju bol i peckanje. Pastile za usta su posebno pogodne jer njihovo lagano otapanje uzrokuje pojačano lučenje sline koja dodatno oblaže grlo te ublažava simptome.

Prema stručnim smjernicama za liječenje grlobolje, antibiotici se smiju koristiti samo kod dokazane bakterijske upale grla ili kod osoba koje imaju oslabljen imunosni sustav i teške kronične bolesti dišnog sustava. Naime, antibiotici ne djeluju na viruse, pa i nemaju učinak na virusnu upalu grla, a ograničavanjem propisivanja antibiotika sprečava se pojava sve veće otpornosti bakterija na lijekove.

neoangin-nasic-juniorangin-proizvodi

Moćni saveznici protiv grlobolje i rinitisa

Neo-angin® – provjereni stručnjak kod grlobolje

Izaberite omiljeni Neo-angin®, pastile s posebnim načinom djelovanja. Neo-angin® pastile sadrže tri djelatne tvari te putem svoje TriActive formule pomažu na tri načina:

1. ublažavaju bol

2. bore se protiv infekcije

3. umiruju upalu

Amilmetakrezol, diklorbenzilni alkohol i levomentol sprečavaju rast bakterija koje napadaju sluznicu i uzrokuju grlobolju. Sva tri sastojka koja sadrži Neo-angin® sprječavaju medijatore upale i boli koji su uključeni u upalu sluznice usta i grla te grlobolju. Pored toga, levomentol ima učinak hlađenja stoga doprinosi smirivanju grlobolje.
https://www.neo-angin.hr/

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika

 

Junior-angin® – stručnjak za grlobolju kod djece

Junior-angin® pastile sadrže islandski lišaj i kalcijev pantotenat -derivat vitamina B5, poznat po svojim svojstvima ovlaživanja koji pridonosi umirujućem učinku islandskog lišaja na nadraženu membranu sluznice. Pastile ublažavaju grlobolju te su ugodnog okusa jagode.

Junior-angin® sirup sa svojom patentiranom formulom ublažava grlobolju i smiruje nadražujući kašalj.
Junior-angin® sirup sadrži islandski lišaj i sljez, koji stvaraju zaštitni film na nadraženoj sluznici usta i grla. Kombinacija oba sastojka dovodi do dvostruko snažnijeg zaštitnog filma koji umiruje membranu sluznice, sprječava ulaženje patogena te umiruje nadražajni kašalj. Pritom je ugodnog okusa trešnje.
https://www.neo-angin.hr/junior-angin.html

 

Nasic® sprej za nos – za brže olakšanje kod rinitisa

Nasic® iNasic® za djecu sprej za nos s djelatnim tvarima ksilometazolina i dekspantenolabrzo otvaraju začepljen nos. Olakšavaju disanje nakon samo pet do deset minuta te ubrzavaju zacjeljivanje nadražene nosne sluznice. Nasic® iNasic® za djecu sprej za nos sadrže djelatne tvari: ksilometazolin koji oslobađa začepljen nos i dekspantenol koji ubrzava zacjeljivanje nadražene nosne sluznice. Studije su dokazale da ova kombinacija djelatnih tvari skraćuje trajanje rinitisa u usporedbi s proizvodima koji sadrže samo ksilometazolin.
https://www.nasic.hr/

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button