Koronavirus - 20. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Masovno testiranje brzim testovima na koronavirus od ponedjeljka u Zagrebu

Zbog sadašnjeg stanja broja novooboljelih, Grad Zagreb od ponedjeljka, 23. studenog, kreće s masovnim antigenskim testiranjem na koronavirus

brzi antigenski testovi na koronavirus covid-19 pandemija

Nalaz se dobiva za 15 minuta, a za što je trenutačno osigurano 50.000 testova, najavila je u četvrtak Gradska uprava. Vijest prenosimo s news portala vecernji.hr.

Zagreb će u realizaciju projekta ići u nekoliko faza. Prva faza bit će testiranje kroničnih bolesnika, starijih ljudi i slabo pokretnih u njihovim domovima, a druga faza jest testiranje svih korisnika gradskih i privatnih domova za starije. Treća je faza testiranje zdravstvenog osoblja i djelatnika u stacionarnim ustanovama, a četvrta je faza testiranje ostalog pučanstva.

Krizni plan za bolnice: Otkrivamo kako će odsad raditi zdravstveni sustav

Testiranje na 12 lokacija u gradu

“Od ponedjeljka se samo s osobnom iskaznicom građani mogu testirati na 12 lokacija u gradu”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare. Narudžbe građana primaju se putem online platforme kojoj se pristupa preko poveznice http://brzitest.com.hr./. Građane na testiranje može naručiti i liječnik izdvojene COVID-19 ordinacije. Organizaciju i testiranje pučanstva u Zagrebu u što kraćem vremenu provest će Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Dom zdravlja Centar, Dom zdravlja istok i Dom zdravlja zapad, u koordinaciji s Gradskim uredom za zdravlje.

Gradonačelnik je istaknuo da je osigurano 50.000 testova, a za deset dana će, ako bude potrebno, pripremiti još toliko. “Koliki bude interes, toliko ćemo osigurati testova”, rekao je. Iz Grada ističu da sadašnje stanje broja novooboljelih, posebno povećanje broja teških oblika bolesti, sve više onih za bolničko liječenje kao i bolesnika na respiratorima ukazuje na potrebu sustavnog testiranja, osobito ugroženih skupina građana.

Veliki broj novooboljelih

“Nažalost, danas imamo velike brojeve koji ne samo da upozoravaju nego i govore kakva je naša stvarnost”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Naveo je da je u Zagrebu dosad preminula 361 osoba od koronavirusa. Aktivnih slučajeva je 3272, a ukupno do sada pozitivnih 22.080. “Nalazimo se u trenutku kada zbog ovako velikih brojeva moramo mijenjati načine i strategiju koja je dosad vrijedila i u tom smislu otkriti što je više moguće bolesnika te ih staviti pod sustav zdravstvenog nadzora”, naglasio je Jeleč.

COVID-19 koronavirus rizicne skupine simptomi zaraza epidemija

Na udaru korone: Tko su najranjivije rizične skupine za COVID-19

COVID-19 je opet uzeo maha i broj zaraženih raste iz dana u dan; stoga je važno znati koje rizične...

SAZNAJTE VIŠE

Povećan je i broj preminulih sugrađana

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić izrazila je zabrinutost zbog povećanog broja novooboljelih u jesenskom valu u kojem su zabilježili trostruko veći broj tjedno novodijagnosticiranih osoba početkom listopada. Udio pozitivnih testova porastao je s pet posto na više od 30 posto, navela je, dodavši da je značajno povećan broj preminulih sugrađana – proteklog tjedna preminulo je 60 građana Zagreba. “Zbog svega navedenog potrebno je poduzeti dodatne korake za suzbijanje koronavirusa, a u tome će veliku ulogu imati suradnja Grada Zagreba, zdravstvenih ustanova, zdravstvenih djelatnika i sugrađana”, poručila je.

Karta s lokacijama za PCR testiranje nadopunjena i antigenskim testiranjima

Interaktivna karta s lokacijama za testiranje na koronavirus, koronatestiranje.com, nadopunjena je u ponedjeljak s 12 lokacija koje provode antigenska testiranja na području Grada Zagreba.

Kartu možete pregledati na sljedećem linku.

 

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/od-ponedjeljka-u-zagrebu-na-12-lokacija-krece-masovno-testiranje-brzim-atestovima-1447313

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button