Koronavirus - 16. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Luetić: Cjepivo štiti više od 90 posto od teškog oblika COVID-a i kod delta-varijante

Kakva je procijepljenost stanovništva u Hrvatskoj, je li doista učinkovita zaštita, hoće li oboljeti osobe koje su primile obje doze cjepiva? Odgovore doznajte u intervjuu s čelnikom Hrvatske liječničke komore

Luetic koronavirus cjepivo zastita COVID delta soj

U intervjuu za Večernji list, dr. Krešimir Luetić, čelnik Liječničke komore, osvrnuo se na važnost cijepljenja protiv COVID-19, kao i na efikasnost cjepiva protiv delta soja.

Hrvatski znanstvenik s timom izolirao antitijelo koje reagira na delta soj

Na pitanje o trenutnoj razini cijepljenosti u Hrvatskoj, navodi da nije dovoljna jer Hrvatska s 46-47% ne može postići kolektivni imunitet. Procjenjuje da je nužno postići 70-80% cijepljenosti da bi se zaustavilo kolanje virus među građanima jer u suprotnom postoji velika mogućnost četvrtog vala epidemije.

Obvezno cijepljenje među zdravstvenim osobljem?

Što se tiče mogućnosti obveznog cijepljenja među zdravstvenim osobljem, dr. Luetić je napomenuo da se više od 80% liječnika cijepilo, dok su brojke lošije među medicinskim sestrama, fizioterapeutima, primaljama. Navodi da osim u slučajevima medicinske kontraindikacije za cijepljenje, nema prihvatljivih opravdanja da bilo tko od zdravstvenih djelatnika odbijanjem cijepljenja potencijalno dovodi u opasnost i pacijente.

Pfizerovo cjepivo je još uvijek efikasno protiv delta-soja

Na argument protivnika cijepljenja da se delta-sojem inficiraju i cijepljeni odgovara da je jedno od posljednjih istraživanja iz Izraela pokazalo da Pfizerovo cjepivo još uvijek i kod delta-soja štiti od zaraze oko 65%, a od teške bolesti i hospitalizacije više od 90%, što jasno pokazuje da cjepiva u visokom postotku štite od zaraze koronavirusom, a naročito od težih oblika bolesti.

Osvrnuo se i na podatak engleskog javnozdravstvenog zavoda da je do kraja lipnja kao posljedica zaraze delta-sojem u Ujedinjenom Kraljevstvu umrlo 117 ljudi, a da je gotovo polovica njih cijepljena dvjema dozama.

Navodi da broj umrlih, a cijepljenih, treba staviti u razmjer s ukupnim brojem cijepljenih, kojih je tada bilo 30-ak milijuna. Delta-sojem bilo je zaraženo oko 100.000 osoba. Pri interpretaciji tog broja treba naglasiti relativno mali broj umrlih, tj. mali postotak smrti. Kada bismo broj od 117 umrlih preslikali na Hrvatsku, to bi bilo kao da je kod nas deset ljudi umrlo od delta-soja.

delta soj koronavirusa

Što je zapravo delta soj i koliko je opasan?

Cjepiva dobro djeluju na ovu varijantu koronavirusa, doduše nešto slabije nego na originalnu, ali samo nakon primljene obje doze

SAZNAJTE VIŠE

Uspješna inicijativa o afirmaciji cijepljenja

Inicijativu Liječničke komore kojom su apelirali na liječnike da djeluju na pacijente da se cijepe ocjenjuje pozitivno te napominje da bi se svi trebali uključiti u afirmiranje cijepljenja.

Cijeli intervju s dr. Luetićem pročitajte na: https://www.vecernji.hr/vijesti/luetic-cjepivo-stiti-vise-od-90-posto-od-teskog-oblika-covid-a-i-kod-delta-varijante-1508435

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button