Koronavirus - 12. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Hrvatski znanstvenik sudjelovao u otkriću novog oružja protiv koronavirusa

Znanstveni tim s Tehničkog sveučilišta u Braunschweigu i Helmholtz Centra za infektivna istraživanja objavili su rezultate razvoja posebnih antitijela protiv SARS-CoV-2 virusa

Znanstveni tim Tehnickog sveučilišta u Braunschweigu Helmholtz Centar antitijela Prof. Luka Cicin-Sain

Kako stoji u objavi časopisa Nature Communications, navedena antitijela sprječavaju viruse da ulaze u stanice domaćina, a stvorena su od imunih stanica zdravih davatelja prikupljenih prije epidemije. Studija pokazuje da bi se antitijela mogla koristiti i protiv drugih virusa. Vijest prenosimo s news portala rtl.hr.

Znanstveni tim stvorio je antitijela in vitro koristeći tehnologiju prikaza antitijela kolekcijama bakteriofaga. Testiraju se antitijela koja ciljano prepoznaju molekule virusa ili bakterija. Već ranije dostupna kolekcija antitijela HAL9/10 poslužila je za odabir najučinkovitijih antitijela. Uz pomoć tehnologije mapiranja, znanstvenici pronalaze mjesto vezanja virusa te oblikuju strukturu molekularne interakcije.

Obećavajući rezultati studije

Prof. Luka Čičin-Šain i dr. Ulfert Rand, voditelj Grupe za istraživanje starenja imunološkog sustava i kroničnih zaraza zadovoljni su rezultatima studije. Uočeno je kako antitijela blokiraju zarazu sa SARS–CoV-2. To bi moglo biti novo oružje protiv epidemije.

“Ovaj uspjeh ne pripada ni jednom pojedincu nego cijelom timu”, izjavio je za Večernji list profesor Luka Čičin-Šain.

“Ulfert je razvio metode mjerenja aktivnosti antitijela protiv virusa i primijenio ih u rekordnom vremenu. Ukupno su mnogi pomogli, ali kolege iz Münstera izolirali su ove viruse i poslali nam ih, a Kathrin Eschke i Yeonsu Kim iz naše grupe uzgojile su ih i definirale protokole da možemo mjeriti njihovu infektivnost. Virus je došao u naš laboratorij u trećem mjesecu, ali već početkom travnja imali smo prve rezultate s protutijelima. Drugi znanstvenici s HZI definirali su molekularnu strukturu protutijela čineći ovo timskim uspjehom”, rekao je naš profesor Luka Čičin-Šain.

HZJZ pitanja i odgovori o cjepivima i cijepljenju COVID-19 koronavirus

HZJZ osvježio listu najčešćih pitanja i odgovora o cjepivima i cijepljenju protiv COVID-19

Svakodnevno se postavlja niz pitanja o cjepivima i cijepljenju, no stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

SAZNAJTE VIŠE

Novo istraživanje pomoći će u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali nudi i mogućnost da se bolje borimo s mogućim budućim pandemijama.

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/korona/3995870/hrvatski-znanstvenik-sudjelovao-u-otkricu-novog-oruzja-protiv-korone-ali-i-drugih-virusnih-epidemija/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button