Koronavirus - 9. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Na pomolu COVID-putovnice: potvrde o cijepljenju bit će smart kartice s QR kodom

Certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te barkod za očitavanje podataka

Definiran je izgled certifikata o cijepljenju na razini Europske unije. Kako je za Jutarnji list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član nacionalnog Stožera civilne zaštite, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te barkod kojim će se moći očitavati podaci. Vijest donosi i tportal.hr čiju objavu ovdje prenosimo.

Intenzivno se razgovara o korištenju certifikata za prelazak granice

„Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice i sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku o tome, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi“, rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori, javlja Jutarnji list.

„I mi imamo neke bilateralne razgovore o tome da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju“, dodao je Capak.

Dodatno je pojasnio kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU-a o sadržaju koji bi morao imati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, o COVID-putovnici.

Što će sadržavati potvrda o cijepljenju?

„Postignut je dogovor o samom sadržaju certifikata. On treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva“, objasnio je Capak.

Također, trebala bi biti navedena država. S obzirom na to da se ide na smart rješenje, kaže Capak, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime još uvijek se na razini Europske Unije razgovara o tome hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili će imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

„Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele Europske unije, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje“, zaključuje Capak te dodaje da će za naše državljane vrijediti ista pravila kao i za ostatak Europe.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/capak-otkrio-kako-ce-izgledati-tzv-covid-putovnice-potvrde-o-cijepljenju-bit-ce-smart-kartice-s-qr-kodom-20210309

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button