Gripa i prehlada - 1. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija/Gripa.hr

U Hrvatskoj gotovo 40 oboljelih od gripe

Prvi slučajevi gripe u našoj zemlji pojavili su se 15. studenog što je mjesec i pol ranije nego uobičajeno

Gripa je stigla u Hrvatsku

Za sada je molekularnim tehnikama dokazano 37 oboljelih osoba od kojih je njih sedmero razvilo teže kliničke slike u vidu pneumonija i meningoencefalitisa, objavljeno je na stranici Gripa.hr.

S obzirom na to da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u slijedećih nekoliko tjedana taj broj znatnije porasti.

Širenja virusa gripe

Oboljeli su svih uzrasta – djeca, radno aktivna populacija i starije osobe što znači da se gripa uspješno proširila u zajednici.

Vrhunac gripe očekuje se u siječnju, potrajat će više tjedana, a znatniji pad oboljelih očekuje se tek u ožujku

Kod svih oboljelih potvrđen je za sada virus gripe B-tipa, a u do učinjenim pod tipizacijama utvrđeno je da je riječ o B-Yamagata liniji virusa koja je kružila i prošle godine. Smatra se da će ove sezone gripu izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A  (A/H1N1/ i A/H3N2/) te B virusi dvije linije – Yamagata i Victoria.

Još se stignete cijepiti

Antigeni tih virusa nalaze se i u cjepivu, pa će to ujedno biti najbolja prevencija za one koji se žele zaštititi od ove uvijek neugodne i ozbiljne bolesti.

Cijepiti se može bez obzira na to što je epidemija već počela jer najčešće traje sve do početka travnja. Sve ostale mjere zaštite i podizanja imuniteta su dobro došle, ali niti jedna od njih ne može s tako visokom pouzdanošću zaštititi od virusa gripe kao cijepljenje.

S obzirom na to da je ove godine odaziv na cijepljenje bio izuzetno dobar, potrošeno je 280.000 doza cjepiva protiv gripe, a u pripremi je dodatnih 8.500 doza koje će po primitku biti odmah distribuirane cjepiteljima.

Doznajte više informacija o virusu gripe!

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button