Gripa i prehlada - 2. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Počelo je sezonsko cijepljenje protiv gripe za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine nabavio 600.000 doza cjepiva protiv gripe te je u tijeku njegova distribucija, sve detalje saznajte u nastavku teksta

cijepljenje protiv gripe

Od petka, 29. listopada, započelo je sezonsko cijepljenje protiv gripe za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija, izvijestio je u četvrtak zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a prenosi news portal Rtl.hr. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine nabavio 600.000 doza cjepiva protiv gripe te je u tijeku njegova distribucija.

I gripa je među nama – prvi slučajevi pojavili su se već sredinom kolovoza

Besplatno cjepivo za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika gripe

Naručeno je četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje, će kao i dosadašnjih godina,  biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i povezanih komplikacija.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera najveće količine cjepiva će se distribuirati u ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije gdje će se cijepljenje primarno provoditi.

Prioritet pri cijepljenju imaju rizične skupine

Napominje se kako zbog dinamike distribucije u iduća dva tjedna neće biti moguće cijepljenje za sve one koji se žele cijepiti, već će dio njih morati pričekati isporuku dodatnu isporuku cjepiva, koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.

Osobe koje su se cijepile ili će se tek cijepiti protiv COVID-19 nemaju nikakvih zapreka primiti i cjepivo protiv gripe, neovisno o proizvođaču covid cjepiva, poručuju iz Nastavnog zavoda.

Ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv covida-19, preporučuje se primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, no nije pogrešno primijeniti ih i s manjim razmakom.

Osobe koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti covida-19, a žele se cijepiti i protiv gripe, u ovom bi trenutku prednost trebale dati cijepljenju protiv covida-19.

Tko spada u rizičnu skupinu?

Sezonsko cijepljenje protiv gripe potpuno je besplatno za osobe koje pripadaju nekoj od osjetljivih skupina građana, a imaju povećan rizik od komplikacija gripe. To su osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe, osobe i djeca s kroničnim oboljenjima, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom.

Cijepljenje je besplatno i za osobe i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zdravstvene radnike, trudnice kao i osobe iz bliske okoline onih koji bi se trebali cijepiti, ali im se to zbog kontraindikacija ne preporučuje.

Ove sezone nosi se zdravlje! – Cijepi se protiv gripe!

Javnozdravstvena kampanja „Ove sezone nosi se zdravlje! – Cijepi se protiv gripe!“

Udruga poslodavaca u zdravstvu uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, te partnerstvo s relevantnim institucijama i udruženjima provodi edukativno javnozdravstveni projekt...

SAZNAJTE VIŠE

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta, a samo cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika.

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4129786/od-danas-pocinje-i-cijepljenje-protiv-gripe-saznajte-sve-detalje/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button