Koronavirus - 7. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

I gripa je među nama – prvi slučajevi pojavili su se već sredinom kolovoza

Infektolog Goran Tešović izjavio je u Dnevniku Nove TV da se u Hrvatskoj pojavila gripa, a vijest su potvrdili i iz HZJZ- a

gripa

“Gripa je potvrđena kod tri mlađe ženske osobe, od kojih su dvije hrvatske državljanke, a jedna španjolska državljanka. Kod sve tri bolesnice radilo se o istom tipu virusa gripe A/H3N2. Kod sve tri bolesnice testiranje na koronu je bilo negativno”, prenose iz HZJZ-a za Dnevnik.hr.

Gripa je teška bolest, a komplikacije mogu biti itekako opasne

Respiratorni virusi kruže

Epidemiologinja dr. Dijana Mayer objašnjava da su pacijenti imali simptome COVID-a. Testiranje je pokazalo da su negativni pa su se testirali i na gripu. Objašnjava kako se ne sjeća da se gripa ikad pojavila tako rano, prvi slučajevi obično se detektiraju u listopadu ili studenome. No kaže kako ni ovo nije alarmantna situacija. 

“Moguće je da je i prijašnjih godina gripe bilo u kolovozu, no da su simptomi bili blagi pa se nije ni testiralo. A ove godine se baš puno testira zbog COVID-a. Pa su zato i otkriveni.

Respiratorni virusi kruže. Nije to ništa neuobičajeno. Glavno je da smo ih otkrili. Jedan od razloga što se virus sad pojavio može biti i činjenica što smo preko ljeta malo popustili s onim mjerama zbog kojih prošle sezone gripu gotovo nismo ni imali“, objašnjava Mayer. Koliko će ih biti ove godine, ne može se prognozirati.

Moguće je imati i gripu i COVID

Najučinkovitija obrana protiv gripe je cijepljenje. Prošle godine odaziv je bio iznad očekivanja, a epidemiolozi ove godine savjetuju isto. A ono bi baš zbog ovih slučajeva moglo ranije početi. Možda već krajem rujna ili početkom listopada. 

Epidemiolozi o cijepljenju protiv gripe u doba pandemije novog koronavirusa

Bliži se sezona gripe, no ove godine kruži i novi koronavirus. Izbjegnimo istovremenu infekciju s oba virusa cijepljenjem protiv...

SAZNAJTE VIŠE

“Iako su oba respiratorna i prenose se kapljičnim putem, ipak je riječ o dva različita virusa i moguće je da se osoba zarazi s oba u isto vrijeme. Moguće je i da jedna bolest maskira drugu. U pravilu oboljeli od korone imaju temperaturu oko 37,2, dok je kod gripe ona viša, 38 ili 39. Oboljeli od gripe osjećaju bolove u mišićima i kostima. Ali vrlo ih je teško razlikovati, a i sve je vrlo individualno. Moj savjet svima koji imaju simptome jest da si sami ništa ne dijagnosticiraju već da nazovu liječnika”, kaže Mayer.  

Zdravstveni sustav ne bi trebao biti preopterećen

“Bolnice su spremne sa svojim COVID odjelima, sustav je posložen i organiziran. Ne očekujemo drastični priljev”, zaključuje Mayer.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button