Dječje zdravlje - 19. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. sc. Borut Marin, dr. med., spec. otorinolaringolog i audiolog, ADIVA Plus sadržaj

VIDEO: Kako roditelji jednostavno mogu provjeriti je li sluh bebe uredan?

Uredan sluh preduvjet je urednog razvoja govora, pa je stoga važno oštećenje sluha na vrijeme otkriti. Doznajte u ovom videu kako jednostavno možete provjeriti sluh svog djeteta u dobi od 6 mjeseci ili starijeg

sluh vaše bebe

Kao dječji otorinolaringolog često sam u male djece nalazio sekret u srednjem uhu koji nije izazivao nikakve simptome, pa tako ni zabrinutost roditelja. Nije bilo plača, temperature, nemirnog sna… Jedini simptom bio je slabiji sluh, no on bi znao dugo biti neprimijećen.

Naime, ako je sekret jako gust, gubitak sluha je oko 50 dB, što znači da dijete ne čuje glas normalne jačine na udaljenosti većoj od jednog metra. Nagluhost može trajati neprimijećena mjesecima, pogotovo zato jer se dijete nauči očitavati riječi s usana. Rizična su ona djeca koja često imaju sekret u nosu, otežano dišu na nos ili imaju česte upale uha, kao i djeca s nekim malformacijama usne šupljine.

Katkada se javlja postupno oštećenje sluha i zbog gubitka osjetnih stanica u unutarnjem uhu, bez obzira na uredne rezultate provjere sluha u rodilištu.

Testirajte sluh kroz igru

Uredan sluh preduvjet je urednog razvoja govora, pa je stoga važno oštećenje sluha na vrijeme otkriti. Roditelji su najzainteresiraniji partneri u praćenju i liječenju djeteta – uz jednostavne video upute naučite kako možete sami provjeriti sluh vašeg djeteta već od 6. mjeseca života nadalje.

Obratite pažnju na detalje ispitivanja, oni su bitni.

Dodatne informacije o provjeri sluha djeteta i daljnjem praćenju njegova razvoja sluha i govora pročitajte u informativnoj brošuri.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button