Dječje zdravlje - 2. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Plač dojenčeta umjesto govora: mogu li se po plaču prepoznati kolike?

Na razne se načine tumači zašto dijete plače, no u podlozi svih leži njegov nagon za preživljavanjem. A roditelji se pritom svojski trude shvatiti što mu je potrebno i kako ga umiriti

kolike plac bebe

Zašto djeca plaču? Čini se da je riječ o učinku prirodne selekcije. Naime, maleno dijete je u cijelosti ovisno o pomoći druge osobe. Ako se ono ne oglasi kada je u nevolji, ima manje izglede za preživljavanje. Istovremeno je priroda izoštrila osjetila odraslih na plač djeteta; čak i kada ne poznamo dijete niti majku, nastojimo pomoći savjetom: možda je gladno, možda su pune pelene ili mu je vruće…

Afektivne respiratorne krize: kratkotrajni prestanci disanja uslijed straha, bijesa ili boli

Osjetljivost za plač djeteta je iznimno visoka u majki čiji su receptori za plač tijekom trudnoće i slijedom hormonskih promjena izoštreni do boli. Smatra se da je plač djeteta jedan od najsnažnijih signala u prirodi; kada je dijete u nevolji, zanemarujemo temeljni instinkt – održanje vlastitog života. Kada je vaše dijete u nevolji, vi idete u vodu i vatru, ne marite za svoj život. Plač snažno pokreće roditelja da ukloni neugodu djeteta. Dodatno, riječ je o vrlo glasnom signalu, izmjerene su vrijednosti od 107 decibela na jedan metar udaljenosti od djeteta. Riječ je o razini buke koja se nalazi u kategoriji vrlo glasno do neizdrživo glasno. Za ilustraciju, riječ je o buci koju proizvodi kompresor za razbijanje betona!

Problem nastaje kada dijete učestalo i dugotrajno plače – satima, danima, tjednima i mjesecima.

Kako izdržati uporno plakanje

Kod roditelja koji nemaju dostatnu emocionalnu stabilnost, uporan dječji plač može djelovati paralizirajuće. Oni se tada ponašaju uspaničeno, neracionalno te ne mogu pružiti djetetu prijeko potreban osjećaj sigurnosti i utjehe. Svojim ponašanjem unose još više nemira u dijete i tako spirala straha raste. Iako je katkad teško održati smirenost dok dijete neutješno plače, upravo time će roditelj najviše pomoći da se djetetove tegobe smanje.

Kada dojenački grčevi potraju, majka je izložena kroničnom stresu koji može dovesti do depresije, osjećaja manje vrijednosti i sumnje u vlastitu sposobnost da bude dobra majka. Zato je vrlo važna podrška koju dobiva od svojih bližnjih i pedijatra. Takva potpora majci daje najbolji učinak u smanjenju grčeva djeteta.

Roditelji bi trebali skrbiti za dijete na smjenu. Kada se jedan od njih umori, treba se odmoriti, a pritom mogu pomoći i drugi ukućani. S obzirom na to da je u većini situacija majka ta koja najviše brine o djetetu, treba joj omogućiti vrijeme za ispunjenje njenih potreba te promjenu sadržaja dnevnih obveza.

Nažalost, kada razina stresa kojoj su roditelji izloženi za njih postane neizdrživa, može katkada biti uzrokom ozljeđivanja ili usmrćivanja djeteta.

Mogu li se po plaču prepoznati kolike?

Slušajući godinama plač djece s kolikama pedijatri mogu s velikom sigurnošću odrediti da su uzrok kolike a ne, primjerice, upala uha, strah ili protest djeteta.

  • Blaži oblik kolika je nerijetko popraćen samo stenjanjem i napinjanjem trbuha.
  • Kod kolika većeg intenziteta to stenjanje i napon se nastavljaju plačem.

Dobro došli na svijet: prvi pregled novorođenčeta

Stigli ste kući nakon boravka u rodilištu te je vrijeme za prvi pregled kod izabranog pedijatra. Kako se pripremiti...

SAZNAJTE VIŠE

Nastojeći objektivizirati navedeno zapažanje, provedeno je istraživanje u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu. Sniman je plač djece s kolikama i plač nakon cijepljenja. Audiozapis je digitaliziran i obrađen audiološkim programima za analizu glasa. Rezultati su pokazali jasna i mjerljiva specifična obilježja plača kod kolika koja se razvidno razlikuju od audioloških obilježja plača nakon cijepljenja (zbog boli). U zaključku rada se potvrđuje da navedene specifičnosti plača mogu prepoznati i pedijatar i roditelj što može imati praktičnu korist u rješavanju ili olakšavanju djetetovih poteškoća.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button