Dječje zdravlje - 20. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar, Little Dot

Na što treba pripaziti pri odabiru sredstava za pranje dječjeg rublja?

S obzirom na osjetljivost dječje kože i njezinu veliku propusnost za potencijalno škodljive tvari, pranje dječjeg rublja zahtijeva određene mjere opreza

Pranje djecjeg rublja

Prosječna četveročlana obitelj osam do deset puta tjedno opere punu perilicu rublja. Rođenjem djeteta količina se rublja za pranje nerijetko dramatično povećava. S obzirom na osjetljivost dječje kože, njezinu veliku propusnost za potencijalno škodljive tvari i njihovo sistemsko djelovanje na cijeli organizam, pranje dječjeg rublja zahtijeva određene mjere opreza.

Nježna dječja koža traži posebnu njegu

Pakiranja sredstava za pranje dječjeg rublja i njihov utjecaj na učestalost trovanja

Brojni literaturni izvještaji ukazuju na to da otrovanja sredstvima za pranje rublja i posuđa predstavljaju velik javnozdravstveni problem zbog učestalosti i potencijalno teških posljedica u dječjoj dobi. Američka akademija za pedijatriju 2016. godine objavila je rezultate istraživanja o izloženosti djece mlađe od šest godina deterdžentima za pranje rublja i posuđa. Riječ je o otrovanjima koja su u najvećem broju slučajeva prouzročena gutanjem tih sredstava. Uvođenjem pojedinačnih manjih pakiranja deterdženata (jastučići, tablete) zabilježen je porast učestalosti trovanja od 17% pa se preporučuje korištenje sredstava u većim pakiranjima.

Uza sve nužne mjere opreza kako dijete ne bi nesmotrenošću unijelo u sebe sredstvo za pranje, korištenje specijaliziranih sredstava za dječju dob u tom slučaju znatno umanjuje izglede za teške i katkad fatalne posljedice.

Jesu li potrebna specijalizirana sredstva za pranje primjerena djeci?

Uobičajena je praksa da se rublje prije pranja razvrstava po vrsti tkanine (sastav) i obojenosti materijala. U praksi se razdvajanje dječje robe od robe odraslih ne provodi te se sva roba pere jednim sredstvom za pranje. A ono najčešće sadrži agresivne kemijske spojeve, alergene, sredstva za izbjeljivanje i mirise. Riječ je o sastojcima koji mogu imati nepoželjne učinke na kožu odraslih, ali i (naročito) djece. Ako roditelj ima ekcematozne promjene na koži, i dijete ima povećane izglede za pojavu sličnih promjena (atopijski dermatitis). Idealno rješenje je korištenje specijaliziranih sredstava za pranje rublja svih članova obitelji.

Zastita ruku zimi

Sačuvajte mekoću dodira i zaštitite ruke od oštrih ugriza zime

Blistav ten teško je zadržati u zimskim mjesecima, hladan zrak „krade“ vlagu iz kože, a oštri je vjetar isušuje....

SAZNAJTE VIŠE

Obilježja sredstava za pranje primjerenih dječjoj dobi

  • bez dodanih umjetnih mirisa
  • bez kemijskih sredstava za pranje (klor, bojila, fosfati, ftalati, sulfati, parabeni, formaldehid), sadrže biorazgradive komponente podrijetlom iz biljaka (ne treba zanemariti ni povoljan ekološki učinak)
  • bez izbjeljivača i „pojačivača“ boje (temeljno obilježje je da ti spojevi nemaju utjecaja na čistoću rublja, no vezujući se na tkaninu utječu na njezinu obojenost)
  • hipoalergenost (izaziva znatno rjeđe alergijske reakcije u usporedbi s klasičnim sredstvima za pranje)
  • posjedovanje organskog certifikata je prednost

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button