Dječje zdravlje - 8. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med., spec. pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti Sabol, ADIVA Plus sadržaj

Mališani s migrenom: glavobolja nije „rezervirana“ samo za odrasle

O migrenama se uglavnom govori kada je riječ o odraslim osobama, no one se javljaju već u djetinjstvu te često izazivaju zabrinutost roditelja. Svakako se preporučuje tražiti mišljenje liječnika

glavobolja kod djece

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma u neurologiji te je vrlo čest uzrok recidivirajućih (ponavljajućih) bolova kod djece. Glava, lice i meki oglavak bogato su opskrbljeni receptorima za bol u odnosu na ostale dijelove tijela, što može objasniti zašto su bolovi tako često lokalizirani u glavi.

Kako pomoći djetetu pri učenju i pisanju zadaća

Primarne i sekundarne glavobolje

Glavobolje se općenito mogu podijeliti na primarne i sekundarne.

Primarne glavobolje su:

 • migrena,
 • psihogena (tenzijska) glavobolja
 • Hortonova (cluster) glavobolja
 • glavobolje uzrokovane trigeminalnom neuralgijom (boli u području inervacije V. moždanog živca)
 • druge primarne glavobolje (npr. glavobolja uzrokovana kašljem, naporom, tijekom spavanja, kontinuirana jednostrana glavobolja-hemikranija)

Sekundarne glavobolje su one povezane s:

 • traumom glave ili vrata
 • bolestima krvnih žila glave i vrata
 • bolestima središnjeg živčanog sustava (uz izuzetak krvnih žila)
 • uzimanjem lijekova ili apstinencijskim sindromom
 • infekcijama
 • bolestima sinusa, zuba, oka, nosa, uha, usne šupljine, vrata i kostiju glave

Općenito o migreni

Migrene su najčešće jednostrane glavobolje pulsirajućeg tipa koje mogu biti udružene s mučninom, bolovima u trbuhu i vizualnom aurom (nagovještajem).

U obiteljima djece s migrenom jedan ili više članova boluju od migrene. Pojavljuju se u djetinjstvu, a tijekom godina se njihova učestalost smanjuje. Ukupna učestalost migrena u dječjoj dobi iznosi 4 do 10%, podjednako kod djevojčica i dječaka do puberteta, a kasnije se pojavljuje tri puta češće u djevojčica. Epilepsija je udružena s migrenom prosječno kod jedan do 17% bolesnika koji boluju od migrene, odnosno od epilepsije.

Uzroci migrene

Migrena je uzrokovana:

 • genskom predispozicijom
 • utjecajima iz okoline
 • metaboličkim i hemodinamičkim poremećajima

Stres, neredovita prehrana, čokolada, kava, nitriti i glutamat u hrani, manja trauma glave, teški trening, menstruacija te biometeorološki uvjeti mogu uzrokovati napadaj migrene.

Napadaji migrene češći su kod osoba s određenim profilom osobnosti. Ambiciozne osobe ili perfekcionisti, češće imaju psihogeno uvjetovane migrenske napadaje te je vrlo česta kombinacija migrenskih i psihogenih glavobolja, odnosno glavobolja tenzijskog tipa.

Simptomi migrene

Kod migrene je glavobolja vodeći simptom, iako se u dojenčadi može manifestirati i kao bolovi u trbuhu, neutješni, bezrazložni plač ili povraćanje. Tek se u dobi od pet do šest godina dijete počinje žaliti na glavobolju uz blijedilo, povraćanje, proljev i bolove u trbuhu.

Kod adolescenata se svemu navedenom mogu pridružiti i ispadi u vidnom polju. Poremećaji spavanja su česti i pojavljuju se u 25 do 40% bolesnika koji boluju od migrene.

Bolovi su najčešće lokalizirani u frontalnoj, frontotemporalnoj ili okcipitalnoj regiji, obostrano ili posred čela, rjeđe jednostrano. Pulsirajućeg su tipa, a prema jakosti umjereni ili jaki. Glavobolja se pogoršava tijekom napora, a napadaji glavobolje traju od jednog do 72 sata.

Četiri faze napadaja migrene

Sam napadaj migrene može se podijeliti u četiri faze:

 • U prvoj fazi javlja se razdražljivost, hiperaktivnost, teškoće koncentracije, razmišljanja, pisanja i govora.
 • Zatim slijedi aura (nagovještaj) u trajanju 20 do 60 minuta u vidu svjetlucanja, ispada osjeta ili motoričkih ispada, ponekad s mučninom, povraćanjem, fotofobijom i fonofobijom.
 • Tek u trećoj fazi javlja se glavobolja.
 • U četvrtoj, posljednjoj fazi, pojavljuje se osjećaj umora, iscrpljenosti, bolovi u mišićima i tada bolesnik obično zaspi.
fizička aktivnost mališana, igra, igra na otvorenom, razvoj

Fizička aktivnost mališana: Igra je preduvjet zdravog razvoja

Fizička aktivnost mališana, a posebno igra na otvorenom, neophodna je kako bi se naša djeca normalno razvijala, stjecala neophodne...

SAZNAJTE VIŠE

Postavljanje dijagnoze

EEG abnormalnosti u migreni pojavljuju se kod 10 do 75% djece. Pregled mozga kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetnom rezonancom (MR) potrebno je učiniti ako je riječ o dojenčetu ili malom djetetu, ako se uz glavobolju pojavljuju i epileptički napadaji, poremećaji svijesti, znakovi povišenog intrakranijskog tlaka, motorički deficit ili poremećaj ponašanja. MR–angiografija je indicirana kod djeteta s glavoboljom i neurološkim deficitom jer upućuje na suženja ili proširenja krvnih žila u bolesnika s migrenom.

O liječenju glavobolja čitajte na stranicama Poliklinike Sabol.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button