Dišni sustav - 28. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Savjet više i manje se šmrca i kiše!

Kada vas muče prehlada, rinitis i grlobolja važno je djelovati snažno! Sezona virusnih infekcija i dalje traje – naučite kako ublažiti simptome i ubrzati oporavak

Savjet više i manje se šmrca i kiše

Uh to šmrcanje i kihanje! To je rečenica koju ovih dana možemo čuti gotovo na svakom koraku.

Zima je, a to dobro znamo, doba vladavine virusnih infekcija, posebno među starijima i djecom. Bilježe se i prvi slučajevi oboljelih od gripe te se očekuje da će iz tjedna u tjedan i taj broj rasti.

S obzirom na činjenicu da se protiv virusa ne možemo boriti antibioticima, a teško ih je posve izbjeći, najbolje je pripremiti se na njihov napad te naučiti učinkovito ublažiti simptome. Prehlada i rinitis najčešće su virusne infekcije, pa ćemo im ovom prilikom posvetiti prostor, a grlobolja je simptom koji je pritom najrašireniji, a često i najneugodniji.

>>Siječanj je mjesec posvećen borbi protiv prehlade, grlobolje i rinitisa u svim ADIVA ljekarnama! Iskoristite ovu priliku i obavezno se posavjetujte s ADIVA ljekarnikom o tome kako se osloboditi šmrcanja, kihanja ili grebanja u grlu<<

Opet me ulovila prehlada!

Riječ je o infekciji gornjeg dišnog sustava, koju uzrokuju različite vrste virusa. Najčešće započinje grloboljom koja traje dan ili dva te curenjem nosa. Potom slijede začepljenost nosa i blagi kašalj koji traju četiri ili pet dana. I dok će djeca često imati temperaturu, odrasli će prehladu uglavnom „prehodati“ uz obilato korištenje maramica. I još jedna zanimljivost – normalno je da odrasla zdrava osoba preboli prehladu dva puta godišnje, no kod djece je taj broj daleko veći, pa tako nije rijetkost da se prehlade čak 10 ili 12 puta godišnje. Dakle, ako je i vaš mališan sklon prehladama, to doista ne mora biti ništa zabrinjavajuće.

Tekućina je više nego poželjna

Nažalost, za prevenciju virusne prehlade ne postoje lijekovi, niti cjepivo. Naravno, uvijek se preporučuje jačanje imuniteta, ne samo u zimu već tijekom cijele godine. Kad zdravo tijelo i posrne pod navalom virusa, svakako će se brže oporaviti. Da biste ublažili simptome, uzimajte veće količine tekućine koja će pomoći u vlaženju sluznice, pa će se tako ubrzati njezin oporavak, a također će se razrijediti sluz u nosu i grlu te ćete ih lakše izbaciti. Tekućina je posebno važna kod povišene temperature kako bi se izbjegla opasnost od dehidracije.

>> Savjeta nikad previše – donosimo još provjerenih rješenja protiv začepljenog nosa i upale grla <<

Rinitis – kada dobijemo „po nosu“

Ako vam iz nosa curi „voda“, a potom se nos i začepi, vrlo vjerojatno imate rinitis. Iako nije riječ o teškoj bolesti, ipak vam može značajno pokvariti kvalitetu života, što zbog otežanog disanja, što zbog potrebe da stalno ispuhujete nos, a da ne spominjemo koliko je teško zaspati. Rinitis tako može biti itekako iscrpljujuć, posebno za malu djecu. Nažalost, ponekad se može i zakomplicirati – širenjem virusa ili bakterija u gornje dišne putove nastaje upala sinusa (sinusitis), a širenjem upale na uho otitis, koji je vrlo čest kod male djece.

Osim spomenutog curenja nosa i njegove začepljenosti (u drugoj fazi), simptomi rinitisa su još i kihanje, svrbež nosa te privremeni gubitak osjeta mirisa.

>>Šmrcanje, kihanje, grlobolja česti su suputnici prehlade u ovo zimsko doba godine. Provjerite koliko znate o njima<<

Važno je pravilno ispuhivati nos

Svi znamo ispuhivati nos, pa ipak treba znati kako pravilno ispuhati jer upravo je ispuhivanje nosa sastavni dio liječenja rinitisa. Dakle, najprije ispušemo jednu nosnicu, a potom drugu. Ne preporučuje se pritiskanje obje nosnice istovremenojer tako dio sluzi odlazi prema ušima što može uzrokovati upalu i bol. Kao i kod prehlade liječenje se provodi simptomatski, lijekovima koje nazivamo dekongestivi, a koji sužavaju krvne kapilare, smanjuju oteklinu sluznice nosa te time ublažavaju curenje i začepljenost – rekli bismo da se uz njih lakše diše. Pa ipak, s ciljem izbjegavanja nuspojava nipošto se ne preporučuje primjenjivati dekongestiv dulje od pet dana, a njegova jačina i doza ovise o dobi pacijenta. Korisno je tražiti savjet ljekarnika kako biste bili sigurni da ih ispravno koristite. Vrlo je korisno i ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili morskom vodom, a posebno se preporučuje dekspantenol koji ubrzava prirodni oporavak sluznice.

>> Iako za prehladu ne postoji lijek, možda bi se već u bližoj budućnosti to moglo promijeniti, znanstvenici intenzivno rade na njegovu razvoju. Do tada čitajte tko je najpodložniji zarazi <<

Kad zagrebe ili zapeče…

Za početak vrijedi ponoviti da grlobolja sama po sebi nije bolest, već simptom koji prati razne dijagnoze. Ipak, najčešće je uzrokuju virusi koji su krivci za običnu prehladu, a rjeđe će grlo boljeti zbog bakterijske infekcije. Ako se pitate boli li vas grlo zbog viroze ili bakterijske infekcije, načelno vrijedi pravilo da je kod virusne infekcije početak upale obično postupan, dok kod bakterijske nastupa naglo i s tjelesnom temperaturom koja može biti vrlo visoka. Tako ćete, primjerice, zbog virusa prehlade početi jedan dan kašljucati, pa će vam grlo biti nadraženo, možda će vas i peći,  štrecati do ušiju i slično, a kod bakterijske infekcije bi vam se moglo dogoditi da poslovni ručak jedva progutate zbog sve jače grlobolje, a istovremeno vas počne obrađivati ona nelagoda po mišićima uz drhtavicu koja najavljuje nagli rast tjelesne temperature.

Grlobolja obično podrazumijeva crvenilo, osjećaj pečenja ili grebanja, suhoću sluznice grla, promuklost ili čak gubitak glasa te, u težim slučajevima, otečene krajnike i limfne žlijezde vrata.

>>Nitko kao majčica priroda! Našem organizmu ponekad je potrebna pomoć u borbi protiv prehlade. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako prirodnim namirnicama ublažiti simptome<<

Vratite snagu svome grlu

Grlobolja se liječi antisepticima i dezinficijensima za grlo u oblika pastila, sprejeva za usta ili otopina za grgljanje koji smiruju upalu i spječavaju širenje infenkcije. Često su im dodani i lokalni anestetici ili sredstva protiv bolova koji ublažavajubol i pečenje. Pastile za usta su posebno pogodne jer se, zahvaljujući laganom otapanju, pojačano luči slina koja dodatno oblaže grlo te ublažava simptome.

Općenito, liječenje grlobolje će ovisiti o uzročniku, pa će vam liječnik propisati antibiotik samo u slučaju da je dokazana bakterijska upala grla, ako imate neku tešku kroničnu bolest dišnog sustava ili u slučaju oslabljenog imunološkog sustava. Na virusnu upalu grla antibiotici ne mogu utjecati. Već dugo se upozorava na nekritično propisivanje antibiotika zbog čega se jako pazi kome se daju jer je sve češća pojava otpornosti bakterija na lijekove.

Ovako oboružani informacijama uputite se u vama najbližu ADIVA ljekarnu gdje do kraja mjeseca traje savjetodavna kampanja „Savjet više i manje se šmrca i kiše“. Uz stručni savjet ADIVA ljekarnika, virusi prehlade brzo će priznati poraz.

Prelistajte nagradni katalog ADIVA programa vjernosti

Naši članovi ADIVA programa vjernosti ostvaruju pravo na atraktivne poklon-proizvode i popuste na kupnju proizvoda iz nagradnog kataloga, kao i popuste na zdravstvene preglede, police dopunskog zdravstvenog osiguranja i dentalne zahvate. Listu partnera programa čini gotovo 50 renomiranih brendova i zdravstvenih ustanova zahvaljujući kojima će ponuda zadovoljiti i najzahtjevnije članove ADIVA programa vjernosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button