Zdrava prehrana - 2. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Mandarina: ojačajmo imunitet i pripremimo organizam za zimu

Sezona mandarina u punom je jeku. Iskoristimo njihove dobrobiti. Na vrijeme ojačajmo imunitet i pripremimo organizam za zimu koja je pred vratima

mandarina ima brojne blagodati za zdravlje
Mandarina je najpopularnije jesensko voće. Njezina prepoznatljiva aroma svake sezone iznova osvaja sve generacije.
Potječe iz Kine gdje se posluživala na carskom dvoru. U 19. Se stoljeću proširila Europom, a potom i drugim krajevima svijeta.

Mandarina za zdravlje

Mandarina je bogata cijelim nizom hranjivih tvari. Od makronutrijenata tu su naravno jednostavni šećeri. Među mikronutrijentima značajno mjesto zauzimaju karotenoidi koji joj daju narančastu boju. Jedan od njih je beta-kriptoksantin. Znanstvenim se studijama pokazalo kako kod pokusnih životinja sprječava pojavu raka kože i debelog crijeva. Tu je i beta-karoten, glavna preteča vitamina A. Snažan je antioksidans koji jača imunitet i štiti stanične membrane od negativnog djelovanja slobodnih radikala. Posebno blagotvorno djeluje na kožu. Ne manje važan je i podatak kako beta-karoten sprječava oksidaciju kolesterola što pozitivno djeluje na zdravlje krvožilnog sustava.
Prisutna vlakna u doticaju s vodom bubre i tako stvaraju osjećaj sitosti. Od pomoći je to svima koji žele smršaviti
Mandarina sadrži i zeaksantin koji se zajedno s luteinom pruža zaštitu žutoj pjegi u oku. Naime, djelovanjem svjetla potiče se stvaranje slobodnih radikala u oku. Apsorbirajući plavi spektar svjetla, zeaksantin i lutein sprječavaju njihovo nastajanje štiteći tako sloj fotoreceptorskih stanica.

Mandarina kao međuobrok

Prirodno slatka mandarina bogata mikronutrijentima međuobrok je za poželjeti. Osvježava nas, hidrira kožu, pomaže liječenju čira, a njezine aktivne tvari djeluju protuupalno. Nemojte guliti bijele niti koje se nalaze ispod kore. Sadrže bioflavonoide koji jačaju stijenku vena i kapilara.
Prisutna vlakna u doticaju s vodom bubre i tako stvaraju osjećaj sitosti. Od pomoći je to svima koji žele smršaviti. Osim toga, vlakna remete apsorpciju masti iz hrane smanjujući u konačnici njihovu koncentraciju u krvi. I naravno, netopljiva vlakna pomažu rad crijeva.
Dvije ili tri mandarine svakako su kao užina u školi neusporedivo bolje od krafne. Dobre prehrambene navike stječu se u djetinjstvu pa nije svejedno što se malim školarcima spremi u torbu za ponijeti u školi.

Mandarine u prehrani sportaša

Tijekom tjelesne aktivnosti intenzivno se stvaraju slobodni radikali koji oštećuju naše stanice. Stoga je za vrijeme oporavka sportašima od koristi hrana prirodno bogata antioksidansima. Upravo su takve mandarine. Izvor su fenolnih tvari; kofeinske, klorogenske i ferulinske kiseline koje na sebe vežu i inaktiviraju slobodne radikale. Galična kiselina također je snažan antioksidans.
Ponesite sa sobom na trening mandarine kako bi vam odmah nakon njega pravovremeno bile pri ruci. Osvježit će vas, pomoći nadoknadu potrošene energije u mišićima i jetri. Naravno, mandarine su bogate vitaminom C koji sudjeluje u stvaranju kolagena pa će tako s prisutnim antioksidansima pomoći oporavak mišićnog tkiva.

Mandarinama protiv hipervitaminoze vitamina A

Prekomjeran unos vitamina A u organizam putem dodataka prehrani može rezultirati njegovoj povećanoj prisutnosti u organizmu što nipošto nije poželjno. Mučnina, povraćanje, vrtoglavica, bol u kostima, suha hrapava koža i gubitak kose samo su neki od neželjenih pojava.
Prekomjeran unos vitamina A nikako se ne preporučuje trudnicama jer on može uzrokovati promjene u razvoju očiju, pluća, srca i drugih organa nerođene djece.
Kada jedemo mandarine u organizam unosimo beta-karoten koji se u našem organizmu pretvara u vitamina A. Kada se popune zalihe vitamina A, pretvorba se zaustavlja. Tako se sprječavaju neželjene pojave hipervitaminoze.

Mali pojmovnik

U Sjevernoj Americi mandarinu nazivaju “tanđerinom”. Slične mandarinama su “satsuma” – japanska mandarina bez koštica, klementina – križanac mandarine i gorke naranče te “tanđelo” križanac grejpa i mandarine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button