Zdrava prehrana - 27. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

“Juha od kamena”: Zvuči zanimljivo, zar ne? A tu su recept i video

Ljekovita svojstva mora i morskih algi poznavali su još Stari Grci i Rimljani. Uvelike su uživali u kupeljima s morskom vodom, a inhaliranje morem i stavljanje maski od algi na lice i tijelo zadržalo se do danas

ljeto, morski plodovi, školjke

Ljeto je vrijeme kada češće jedemo ribu. I dok se kod nas uz ribu love mekušci i rakovi te beru školjke, u drugim se dijelovima svijeta more daleko više iskorištava. Na cijeni su alge koje u našoj kulinarskoj tradiciji nisu zaživjele.   

Morske alge

Morske su alge jedne od najstarijih i nutritivno najbogatijih biljaka na Zemlji. Sastojci su hrane za životinje, gnojiva, kozmetičkih proizvoda za njegu tijela te lijekova. Tako se alga kombu u Kineskoj medicini koristi u liječenju raka.

Kao hrana, alge su svoje mjesto našle u mnogim nacionalnim kuhinjama; od Islanda, Velsa, Škotske i Švedske preko Kine, Koreje i Japana sve do Havaja. Može se bez pretjerivanja kazati kako se u Aziji morske alge koriste jednako često kao što se na Zapadu konzumira mrkva. Posebno su bogat izvor mineralnih tvari; kalcija, fosfora, magnezija, željeza i joda.  Od vitamina tu su A, C, E te vitamini B skupine. Sadržaj masti je zanemariv i alge su vrlo niske energetske vrijednosti. Mnogi povezuju dugovječnost Azijata s redovitom, gotovo svakodnevnom, prisutnošću algi u njihovoj prehrani. Rezultati znanstvenih istraživanja pokazuju učinkovitost primjene algi u liječenju tuberkuloze, artritisa, prehlade, gripe i dr. Nadalje, morske su alge snažan čimbenik detoksikacije. Pokazuju protuupalno i antioksidativno djelovanje čime pozitivno djeluju na naše stanice i njihovu funkciju. Štite organizam čovjeka od različitih otrova iz okoline; radioaktivnih čestica, teških metala i dr. U narodnoj se medicini drže za čudotvornu pomoć u zacjeljivanju rana. Posebno su korisne zdravlju kože jer jod i fosfor koje sadrže pomažu uklanjanje otpadnih tvari iz stanica.

>>Mnogo je razloga zbog kojih se danas traže zamjene za šećer, a neki od njih su porast pretilosti, dijabetes i narušeno oralno zdravlje. Želite li se zasladiti bez unošenja šećera u organizam, ovdje ćete naći izvrstan recept za browniese<<

Alga kelp

Alga kelp je stanovnik našeg Jadranskog mora. Izuzetno je bogata mineralnim tvarima, a prisutni su u njoj još jednostavni i složeni ugljikohidrati, vitamini i aminokiseline. Svojim sastavom nesumnjivo pridonosi zdravlju čovjeka; u prvom redu ravnoteži hormona. Tako se zahvaljujući bogatstvu joda, odavno koristi u terapiji povećane štitne žlijezde. Uz to, njeguje kožu i kosu, regulira niski krvni tlak, pomaže kod proširenih vena … Nadalje, prisutna alginična kiselina na sebe veže teške metale iz okoliša i tako pomaže njihovo uklanjanje iz našeg organizma. 

Morska salata

Kada smo u moru obično zaziremo od morske salate, no to je jestiva biljka. U suhoj tvari sadrži 11 % mineralnih tvari, oko 27 % bjelančevina, 61 % probavljivih i neprobavljivih ugljikohidrata i dr. Zanimljivo je podatak kako je vlaknima bogatija nego voće i povrće. Od aminokiselina, značajno mjesto zauzimaju esencijalne aminokiseline lizin, fenilalanin, metionin leucin i valin. Sadržaj masti je zanemariv pa je ova biljka od koristi ljudima koji moraju ograničiti njihov unos. Sadrži željezo, vitamin E i karotene pa je od koristi u liječenju anemije te očuvanju zdravlja kože i očiju. Može se sušiti nakon čega se melje u prah i koristi kao začin ili zamjena za sol.

Juha od kamena

U gastronomsku tradiciju naših otoka i priobalja utkana je “juha od kamena”. Kroz prošlost je u doba neimaštine bila spas njihovim žiteljima.  

Sastojci:

  • šupljikavi kamen (s puževima, školjkama, …)
  • komad celerovog korijena
  • komad peršinovog korijena
  • luk
  • rajčica
  • krumpir
  • mrkva
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar u zrnu, peršinov list, …

Priprema: Iz dubine čistog mora izvadite šupljikavi kamen. U lonac stavite kamen, začine i svo povrće.  Dolijte vodu da prekrije kamen i zakuhajte juhu. Smanjite vatru i kuhajte dok se povrće ne skuha. Potom juhu procijedite. U juhu stavite malo riže da se skuha. Na kraju u juhu vratite usitnjeno ili ispasirano povrće, pospite usitnjenim peršinom i poslužite.

Pogledajte video!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button