Zdrava prehrana - 18. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Bez bojazni: Namirnice koje možete ponijeti na plažu ili izlet

Visoke cijene hrane na plaži ili planinskim izletištima uvijek nas iznenade. Zašto ne ponijeti sa sobom kvalitetne namirnice koje volimo? Ipak, nije svejedno što odaberemo

ljeto, plaža, prehrana

Veselimo se ovoljetnom odmoru, kupanju i bezbrižnim noćnim provodima. Posljednje što želimo je upropastiti si planove “pokvarenim želucem”. Nije zato svejedno što i gdje jedemo.

Ako se na godišnjem oslanjamo na hranu iz restorana i drugih ugostiteljskih objekata dobro je tu i tamo neprimjetno “škickuti” kako se ta hrana priprema. Ako pak idemo na izlete “daleko od civilizacije”, valja se unaprijed dobro pripremiti. Plivanje i sunce iscrpe i najotpornije pa značaj hrane ne treba posebno naglašavati.

Koje namirnice ponijeti na plažu ili na planinarski izlet?

Idealno bi bilo ujutro prije odlaska na kupanje ili u planine doručkovati.
Od hrane koju nosimo sa sobom valja odabrati onu koja nije lako kvarljiva, a istodobno je nutritivno kvalitetna. Evo nekih ideja što odabrati.

Žitarice

I dok neki stariji godišnji odmor provedu brčkajući se u moru na “luftiću”, djeca su na plaži posebno aktivna. Nemaju ni trenutka mira. Osim što neumorno plivaju, igraju se u pijesku, skaču… Potrošenu energiju moraju nekako i nadoknaditi. Kao izvore energije (škroba), najjednostavnije je na plažu sa sobom ponijeti različita peciva i tzv. “stiropor” krekere.

>>Tako mala, a tako moćna: Fantastični razlozi da odmah navalite na borovnicu… Kliknite i provjerite koji su to razlozi<<

Voće i povrće

“Na moru sve pojedu”, znala bi slavodobitno govoriti moja majka koja je doma s nama djecom vodila “prehrambene ratove”. Uvijek nam je na more nosila voće jer je znala da gladni nismo izbirljivi. Voće je slatko osvježenje koje prija svima između dvije runde plivanja. Povrće će dobro ići uz sendviče. Odaberite ono koje ne treba guliti niti začinjati. Primjer su paprike i rajčice. Ako želite, možete ih samo posoliti. Malo soli neće biti na odmet. Štoviše, dobro će doći kao nadoknada natrija koji se gubi znojenjem.

Izvori bjelančevina

Od hrane bogate bjelančevinama za izlet odaberite polutvrdi ili svježi sir, ribu u konzervi, tvrdo kuhana jaja …

Tekućina

Voda je u većini slučajeva ljeti najbolje piće. Osim vode, na moru ili u planini, od koristi mogu biti nezaslađeni čajevi ili prirodno aromatizirana voda.
Alkoholna pića poput pive nikako nisu preporučljiva. Zašto je tome tako? Organizam se što prije želi riješiti razgradnih produkata alkohola pa ih izlučuje pojačanim mokrenjem čime se povećava rizik za dehidraciju.

Prirodno aromatizirana voda

Aromatizirane vode su vrlo “in” no jednostavno i jeftino ih možete i sami napraviti. Evo kako:

  • Vodi dodajte svježe iscijeđeni sok citrusa te ju na nekoliko sati odložite u hladnjak.
  • U vodu stavite sitno izrezanu breskvu, nektarinu ili marelicu. Držite u hladnjaku nekoliko sati. Prije odlaska na izlet procijedite.
  • U mužaru izgnječite ružmarin ili lavandu i stavite ih u vodu. Držite u hladnjaku nekoliko sati pa procijedite.

>>Malo kalorija, a puno blagodati! Kliknite i provjerite zašto biste krastavce trebali što prije uvrstiti na svoj jelovnik…<<

Kako hranu držati na hladnom? Kako tko se snađe
Hranu koja se može lako zgnječiti; peciva, povrće, voće, najbolje je na izlet nositi u plastičnim posudama. Voće i povrće prethodno operite. Idealno bi bilo kvarljivu hranu nositi u ručnom hladnjaku. Dobro će doći i termo torbe s prethodno ohlađenim umetcima. Osim njih, održavanje niske temperature hrane pomoći će i voda zaleđena u plastičnim bocama. Naravno, najbolje je u hladnjak ili termo torbe staviti već ohlađenu hranu. Vidjela sam da neki ljude kutiju s hranom stave u duboko more. Koliko god ljeti bilo vruće, temperatura mora je ipak niža nego ona zraka.

Ako na moru ili planinskom izletištu nemate prije jela gdje oprati ruke, svakako sa sobom ponesite dezinficijens za ruke. Možete ga nabaviti u ljekarnama ili drogerijama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button