Ljekovito bilje - 4. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Rijetki su oni koji ju nisu probali: upoznajte čudesnu travu s mirisom limuna

Limunskoj travi posljednjih godina raste popularnost, a njezina ljekovita djelovanja još su uvijek predmetom istraživanja

limunska trava

Bilo da je riječ o vodi s okusom ili čaju, limunska trava u posljednje je vrijeme postala vrlo popularna. Latinskog naziva Cymbopogon citratus, odnosno engleskog Lemon grass, dolazi iz porodice Poaceae (trava). Široko je rasprostranjena u području tropskih zemalja.

Mirisom i okusom podsjeća na limun, pa joj odatle i potječe naziv. Rod Cymbopogon ima oko 55 različitih vrsta koje rastu na tropskom području Azije te kao kultivirana biljka raste u Južnoj i Centralnoj Americi, Africi i drugim tropskim područjima. Uobičajeno se koristi kao čaj te kao začin u juhama i curryju u istočnjačkim kuhinjama. U ljekovite svrhe koriste se lišće i cijela biljka koja podsjeća na travu. Ova višegodišnja ljekovita i začinska trava može narasti i do 150 centimetara u visinu. Njezino esencijalno ulje koristi se i vrlo je popularno u aromaterapiji.

Sastav limunske trave ovisi o geografskom području na kojem biljka raste. Sadrži terpene, alkohole, ketone, estere, flavonoide te fenolne komponenete, vitamine (A, B i C) te minerale (magnezij, kalcij, cink i željezo). Eterično ulje limunske trave pak sadrži citral i citronelol od kojih potječe karakterističan jak miris poput limuna.

Smiruje, štiti i ublažava bolove

Iako su farmakološka djelovanja ove biljke često bila predmetom ispitivanja, bit će potrebno još puno  istraživanja kako bi se dokazala mnogobrojna djelovanja na zdravlje čovjeka. Što do sada znamo? Limunska trava djeluje na amebe te pokazuje antibakterijsku aktivnost. Dokazivani su učinci protiv proljeva, gljivica, protuupalno djelovanje, djelovanje na malariju. Zbog sastava bogatog flavonoidima, limunska trava djeluje kao antioksidativno sredstvo te pokazuje učinak na snižavanje razine kolesterola.

Istraživanja provedena na 12 različitih tipova gljivica i 22 različita soja bakterija, pokazala su da eterično ulje limunske trave ima pozitivno djelovanje, odnosno dokazalo je svoju učinkovitost. Druga studija je pak pokazala da limunska trava ima antimutageno djelovanje pri čemu izravno utječe na mutacije nekih bakterija. Antioksidativno djelovanje dokazano je u jačanju imunološkog sustava.

Eterično ulje limunske trave koristi se u raspršivačima zraka (difuzerima) protiv patogenih bakterija u prostoru u kojoj borave oboljeli od  prehlade i gripe. Koristi se, među ostalim, za poboljšanje probave te ublažavanje bolnih mjesečnica, glavobolje, bolova u mišićima, kod spazma i reume. Ako se pije kao čaj, ima diuretsko djelovanje (potiče mokrenje) te se koristi kao sredstvo za detoksikaciju. Možemo je pronaći u brojnim čajnim mješavinama za tu namjenu. Ova biljka, također, može pomoći i kod anksioznosti, nesanice i stresa.

Ljepota uz dozu opreza

Spomenimo i primjenu limunske trave u kozmetičkoj industriji, a popularna je i kao repelent, odnosno djeluje protiv insekata. No potreban je oprez kod izravnog nanošenja na kožu – ne smije se pretjerati s količinom jer se u protivnom mogu pojaviti iritacije. Preporučena koncentracija za upotrebu na koži je 0,6%. Za osobe s osjetljivijom kožom ulje limunske trave može se prije korištenja razrijediti s bademovim uljem.

Iako je ova biljka sigurna za primjenu, potreban je oprez kod trudnica i dojilja te se ne preporučuje njezina primjena. Oprez je također potreban kod osoba s težim oboljenjem bubrega i jetre. Interakcije s drugim lijekovima ili dodacima prehrani nisu poznate. 

>> Za više zdravih savjeta kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button