Zanimljivosti i savjeti - 27. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Riješite se stresa vrtnom terapijom! Otkrijte ljekovitu energiju zemlje

Sve više liječnika i psihologa ističe da je uzgajanje biljaka jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje

vrtlarenje je dobro za zdravlje

Osjećaj besmisla i gubitka kontrole, nesanica i nemogućnost da se istinski opustimo, pokušaji da se napetost ublaži sredstvima za smirenje… Tako sve češće završava utrka s vremenom u današnjem užurbanom tempu života. Prekinite začarani krug, stvorite vlastiti, živi zeleni kutak – i preporodite se.

Sve više liječnika i psihologa ističe da je vrtlarenje jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Mislite li da za to nemate mogućnosti, osvrnite se oko sebe. Vjerojatno možete uzgajati biljke barem na djeliću okućnice ili balkonu.

Stvorite svoj mali raj na balkonu

Ako ste među stanarima zgrada kojima ni to nije dostupno, učinkovito rješenje su lončanice na prozorskoj dasci – tako možete stvoriti krasan minivrt sa začinskim biljem. Nerijetko se nađe mjesta za biljke i na ravnim krovovima zgrada i garaža. Čeznete li za konkretnijim komadom zemlje, dobro je znati da se u sve više gradova nudi mogućnost besplatnog korištenja gradskih zelenih površina za vrtlarenje.

>> Čitajte još: Činjenica je da je u današnje vrijeme, posebno u gradovima, zrak značajno onečišćen. Što možemo učiniti za kvalitetu zraka u našem prostoru? Kliknite i slobodnije dišite <<

Terapijska hortikultura za zdravlje duše i tijela

Širom svijeta preporučuje se takozvana terapijska hortikultura za lakše suočavanje sa stresom i psihičkim bolestima. Istraživanja su pokazala i blagotvoran utjecaj vrtlarenja na bolesnike s dijabetesom, artritisom i astmom. Fizička aktivnost na svježem zraku i prirodnoj svjetlosti potiče imunitet, metabolizam i lučenje takozvanih hormona sreće endorfina i serotonina, poboljšava pokretljivost te smanjuje bolove, nesanicu i meteoropatiju (preosjetljivost na vremenske promjene).

Ekološki psiholozi, koji se bave odnosom čovjeka i njegove fizičke okoline, kažu da je uzgoj biljaka duboko emocionalan proces koji uključuje sva naša osjetila te nas ispunjava iskonskim zadovoljstvom približavanja prirodi.

Treba li vam inspiracija za uređenje malog raja na balkonu, odvojite pet minuta svog vremena i uživajte u ovom videu

https://www.youtube.com/watch?v=9s2hEq68Tcc

Tajne blagotvornog utjecaja vrtlarenja na zdravlje

  • U vrtu niču nove ideje – igrajući se bojama, mirisima i oblicima, razvijamo svoje kreativne sposobnosti.
  • Sadnjom, kopanjem, plijevljenjem… unosimo red i na praktičnoj, i na simboličkoj razini.
  • Za razliku od situacija u suvremenom životu kada često nemamo povratnu informaciju o tome što smo napravili i koliko smo bili uspješni, rad u vrtu daje konkretne rezultate i zadovoljstvo da smo nešto postigli.
  • Vrtlarenje širi društvene horizonte i dobrosusjedske odnose jer razmjenom iskustava, sjemenja i sadnica upoznajemo ljude.
  • Promatranjem kako se biljke razvijaju postupno, iz dana u dan, osvješćujemo da u životu ne postoje instant rješenja, nego da treba živjeti u skladu s ritmovima prirode i rješavati probleme korak po korak.

Ljekovita energija zemlje

Znanstveno je dokazano da se u dodiru sa zemljom napajamo njezinom iscjeljujućom energijom. Sve više istraživanja potvrđuje i  blagotvoran utjecaj prijateljskih bakterija koje žive u tlu. Kada dođemo s njima u kontakt preko kože ili ih udahnemo, one djeluju kao prirodni antidepresiv, potičući u organizmu stvaranje „sretnog“ hormona serotonina. 

>> Niste pronašli što vas zanima? Istražite članke u našem indeksu savjeta od A do Ž <<

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button