Dijeta i mršavljenje - 1. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Mit ili činjenica: pomaže li nam znojenje u gubitku kilograma?

Izbacivanje težine vode iz tijela može pomoći u brzom gubitku nekoliko kilograma. No taj je gubitak privremen, a korištenje takve metode s ciljem mršavljenja se nipošto ne preporučuje

mršavljenje znojenjem

Znojenje je prirodan način na koji tijelo regulira tjelesnu temperaturu. To čini ispuštanjem vode i soli, koji ispare kako bi vas lakše ohladili.

Samo znojenje ne sagorijeva mjerljivu količinu kalorija, ali izbacivanje dovoljno tekućine uzrokovat će privremeni gubitak vode. Nakon što se rehidrirate pijenjem vode ili jelom, odmah ćete vratiti svu izgubljenu težinu.

Moderna bajka o flasterima za mršavljenje

Može i bez znojenja

Neki tvrde da vam aktivnosti pune znojenja poput Bikram joge omogućuju sagorijevanje do 1000 kalorija na sat, no ta je tvrdnja vjerojatno lažna. Jedno je istraživanje pokazalo da su tijekom 90-minutnog sata Bikram joge žene u prosjeku sagorjele samo 330 kalorija, a muškarci 460 kalorija. To je jednako brzom hodanju brzinom od 8 km/h u istom vremenu.

Kalorije možete sagorjeti i tijekom aktivnosti u kojima se ne znojite puno ili se uopće ne znojite. Na primjer, još uvijek sagorijevate kalorije plivajući, dižući male utege ili vježbajući zimi kada je vani hladno.

Ipak, znoj može biti način mjerenja razine intenziteta ili koliko naporno radite tijekom određenih vježbi. American College of Sports Medicine preporučuje zdravim odraslim osobama pet dana u tjednu 30 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta na dan, što bi značilo vježbanje koje je dovoljno da se oznojite dok još uvijek razgovarate (kod visokog intenziteta teško je razgovarati).

Ne znojimo se svi isto

Koliko ćete se oznojiti, ovisi o nizu čimbenika, uključujući:

 • genetiku,
 • okolišne čimbenike,
 • dob,
 • razinu kondicije,
 • težinu.

Od ovih čimbenika, vaša težina i razina kondicije najviše će utjecati na to koliko ćete se znojiti tijekom vježbanja. Vaše tijelo treba koristiti više energije kako bi funkcioniralo s većom težinom. To rezultira s više znojenja jer je potrebno ohladiti više tjelesne mase.

Što ste u boljoj formi, brže ćete se znojiti jer tijelo postaje učinkovitije u regulaciji temperature. Ranije znojenje znači da se vaše tijelo može brže ohladiti, što vam omogućuje da duže vrijeme vježbate rigoroznijim tempom.

Dobrobiti znojenja

Glavna blagodat znojenja jest hlađenje vašeg tijela. Pored toga, znojenje se može povezati i sa zdravijom kožom. Naime, intenzivna tjelovježba jača cirkulaciju što omogućuje opskrbu stanica kože kisikom i hranjivim tvarima.

Znojenje je pokazatelj i primjerenosti vašeg treninga jer vjerojatno radite vježbe koje su primjereno izazovne za vašu razinu kondicije. No ako imate vrtoglavicu, jako ste umorni ili vas boli, previše se opterećujete.

Rizici znojenja

Ako se znojite, veća je vjerojatnost dehidracije. Vruće ili vlažno vrijeme povećava količinu znojenja. Nemojte čekati žeđ kako biste počeli s hidracijom. Umjesto toga, ponesite sa sobom bočicu vode i pijte redovito tijekom treninga.

Teška dehidracija može biti opasna. Pojave li se ovi simptomi, odmah potražite liječničku pomoć:

 • ekstremna iscrpljenost ili zbunjenost,
 • vrtoglavica dok stojite, a koja ne nestaje nakon nekoliko sekundi,
 • osam sati bez da ste mokrili,
 • slab puls,
 • ubrzani puls,
 • gubitak svijesti.

Ako se pak uvijek pretjerano znojite, možda imate stanje koje se zove hiperhidroza. Posjetite svog liječnika ako znojenje remeti vašu svakodnevnu rutinu. Također, provjerite zdravlje sa svojim liječnikom ako se noću znojite bez poznatog razloga ili se iznenada pretjerano znojite.

Odmah potražite liječničku pomoć ako se znojenje pojavi uz:

 • groznicu od 40°C ili višu
 • bol u prsima,
 • otežano disanje,
 • ubrzan rad srca.

Kako sigurno sagorjeti kalorije

Kako biste smršavjeli, morate potrošiti više kalorija nego što ih unesete. Otprilike 3500 kalorija odgovara pola kilograma masti. Dakle, morate potrošiti 3500 kalorija više nego što unosite da biste izgubili pola kilograma.

Najbolji način za postizanje zdrave težine je usvajanje aktivnog načina života. Zdrava prehrana puna cjelovitih namirnica i redovito vježbanje (do pet dana u tjednu oko 30 minuta) najbolji su načini za sigurno postizanje vaših ciljeva mršavljenja.

Pravilno i zdravo mrsavljenje

Pravilno i zdravo mršavljenje

Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Za mršavljenje s dugoročnim uspjehom pretile osobe moraju imati dobru...

SAZNAJTE VIŠE

Dakle, možemo zaključiti da vam izbacivanje težine vode iz tijela može pomoći u brzom gubitku nekoliko kilograma, no taj je gubitak privremen. Hrvači i džokeji na konjima koji moraju imati određenu težinu da bi se natjecali, koriste ovu tehniku. Međutim, izgubljene kalorije nisu značajne i ovo nije zdrav način mršavljenja u cjelini. Jedno je istraživanje pokazalo da na sportsku izvedbu žena čak negativno utječe nagli gubitak težine izazvan saunom, no potrebno je više istraživanja.

Izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button