Koža, kosa i nokti - 27. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

U potrazi za mladalačkim sjajem: pomladite se bez estetskih operacija

Estetska dermatologija nudi niz tretmana kojima se mogu postići odlični rezultati oporavka i pomlađivanja kože, a bezbolni su i sigurni

bez estetskih operacija

Pojam estetske dermatologije usko je vezan uz pojam estetske medicine koja podrazumijeva niz različitih tretmana za poboljšanje izgleda. Tradicionalno estetska medicina obuhvaća dermatologiju te plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, odnosno invazivne (kirurške) i neinvazivne tretmane.

Naš izgled, htjeli mi to priznati ili ne, znatno utječe na kvalitetu našeg života. I manji nedostaci poput ožiljaka na licu ili podočnjaka mogu biti uzrok dubokog nezadovoljstva, čak i dovesti do povlačenja iz društva, anksioznosti, pa i razvoja depresije. Naravno, područje ljudskog duha, odnosno psihe uvijek je složeno pa se tako i psihički poremećaji moraju rješavati na više razina, no u mnogim slučajevima poboljšanje izgleda može biti od velike pomoći.

Vratimo se na estetsku dermatologiju. Riječ je o neinvazivnim tretmanima kojima se na siguran i bezbolan način može poboljšati zdravlje, a time i izgled naše kože. Spomenimo ukratko one koji se u danas kod nas najčešće i koriste.

>> Svakako pročitajte: kako u samo nekoliko minuta dnevno postići mladolikost? Masirajte lice i otjerajte godine <<

Hijaluronski fileri

Kožno punilo (filer) trenutačno popunjava kožu te nudi potpuno rješenje za tretman usana i bora na licu. Riječ je o injekcijama specijalnim gelom baziranim na hijaluronskoj kiselini, koja se inače prirodno sintetizira i u našem tijelu, a najvažnija funkcija joj je prenošenje i vezivanje vode. Ujedno potiče i sintezu kolagena pa koži daje punoću, elastičnost i čvrstoću. Stupanj reakcija na hijaluronsku kiselinu je vrlo nizak. Nakon primjene moguće su uobičajene blage do umjerene reakcije vezane uz korištenje injekcije (npr. crvenilo, oticanje, bol, svrbež i drugo) za koje je tipično da spontano nestanu nakon nekoliko dana. Trajanje učinka tretmana vrlo je individualno i ovisi o mnogim čimbenicima. Praksa je pokazala da dodatni i popratni tretmani produljuju trajanje rezultata.

Botox

Botulinum toksin grupe A (Botox) pročišćena je supstancija koja se dobiva iz bakterije, a služi u svrhu blokade prijenosa signala sa živaca na mišiće ili žlijezde znojnice. Injiciranjem vrlo male količine te supstancije u određeni mišić lica uzrokuje se njegovo opuštanja i uklanjanje bora – najčešće se tretira područje čela, korijena nosa, područje oko očiju i druga mjesta na licu. Zahvat traje samo nekoliko minuta, a potpuni učinak vidljiv je nakon tri do sedam dana. Učinak traje nekoliko mjeseci (u prosjeku šest) nakon čega je moguće ponavljanje tretmana.

IPL tretmani

Kod IPL uređaja (hrvatski prijevod je Intenzivni svjetlosni snop) koristimo širok spektar valnih duljina vidljivog spektra (obično od 500 do 1200 nm), što omogućuje i njihovu široku primjenu u tretmanima kože. U posljednje se vrijeme, naročito u tretmanima kože, laserski snop sve više zamjenjuje fotonskim snopom koji emitiraju IPL uređaji. Brzina rada IPL-a u otklanjanju dlaka, pigmentacija, kapilara te u pomlađivanju kože mnogo je veća nego kod lasera. Tretmani su neagresivni i bezbolni pa je njihova primjena moguća i „u vrijeme pauze za ručak“ jer koži nije potreban oporavak. IPL sistemi najčešće se koriste za trajno uklanjanje dlačica, uklanjanje hiperpigmentacija, kapilara, akne te za fotopomlađivanje.

Kemijski pilinzi

Pilinzi pomoću voćnih kiselina koriste se desetke, pa i stotine godina. Naime, već je Kleopatra koristila njihov izrazit utjecaj na kožu kupajući se u mlijeku. Neko vrijeme izgubili su na popularnosti zbog iritacija koje su izazivali na površini kože, no danas to više nije tako. Na površini izazivaju minimalne iritacije, a iznutra potiču vrlo snažnu obnovu i remodeliranje kože. Riječ je o velikoj obitelji prirodnih kiselina koje se dobivaju iz voća, šećerne trske ili mlijeka. S obzirom na građu, razlikujemo takozvane AHA i BHA voćne kiseline, a njihove pozitivne učinke na koži uočavamo i nekoliko tjedana nakon posljednjeg tretmana. Upotreba AHA kiselina u niskim koncentracijama pridonosi svježijem izgledu, a u višim koncentracijama, koje se upotrebljavaju u liječničkim ordinacijama, čak i dublje bore postaju znatno pliće, a uklanjaju se upalne i neupalne promjene kod akni, ublažavaju se ožiljci, keratoze te izbjeljuju pigmentacije i mrlje. Među tzv. BHA kiseline spada salicilna kiselina koja s lakoćom otapa komedone i smanjuje upalu pa se stoga često kombinira i s AHA kiselinama u profesionalnim tretmanima radi uklanjanja mitesera, upala i ožiljaka.

Upotreba AHA kiselina u niskim koncentracijama pridonosi svježijem izgledu, a u višim koncentracijama, koje se upotrebljavaju u liječničkim ordinacijama, čak i dublje bore postaju znatno pliće, a uklanjaju se upalne i neupalne promjene kod akni, ublažavaju se ožiljci, keratoze te izbjeljuju pigmentacije i mrlje

Mezoterapija

Riječ je o medicinskoj metodi kojom se injekcijama različite aktivne tvari ubacuju u slojeve kože (osobito u srednji sloj kože, tzv. mezoderm) i potkožnog tkiva. Izumljena je prije više od pedeset godina i tada se osobito upotrebljavala u terapiji bola, kod sportskih povreda, degenerativnih bolesti i drugog. Unatrag deset pa i više godina došlo se do spoznaje da se mezoterapija može primijeniti i u estetici. Mezoterapija se uspješno primjenjuje u tretiranju bora na licu, opuštene i dehidrirane kože lica, vrata i dekoltea, kod poremećaja pigmentacije, a vrlo je uspješna i u tretiranju lokalnih masnih naslaga i celulita. Estetsku mezoterapiju iglama može zamijeniti i takozvana „neiglena“ (eng. no needle) mezoterapija.

Mikrodermoabrazija

Medicinska mikrodermoabrazija proces je kontroliranog uklanjanja zadebljalog i odumrlog površinskog sloja kože radi odstranjivanja stare kože i njezinih nesavršenosti, kao i neželjenih promjena nastalih starenjem, upalnim procesima, povredama i drugim. Tretmanima mikrodermoabrazije znatno se može utjecati na izgled kože. U posljednje vrijeme mikrodermoabraziju s kristalima sve je više zamijenila dijamantna mikrodermoabrazija, kako bi se izbjegle moguće iritacije kože i nelagoda koju pružaju sitni kristali “raspršeni” po licu. Dijamantna mikrodermoabrazija koristi prave dijamante različite debljine, postavljene pod različitim kutovima. Tijekom tretmana uklonjeni sloj odumrlih stanica kože se usisava i otklanja. No istodobno je prisutna i vrlo snažna vakuumska stimulacija kože koja pospješuje krvnu opskrbu i limfnu drenažu, potičući pritom detoksikaciju kože i njezinu regeneraciju. Osim bora, dijamantnom mikrodermoabrazijom mogu se tretirati i pigmentacije od sunca i ožiljci, a osobito dobra iskustva pokazuju se u uklanjanju ožiljaka od akni i proširenih pora.

Naravno, osim navedenih, tretmana ima još, pa tako možemo spomenuti i terapiju mikroiglicama (microneedling), pomlađivanje plazmom obogaćenom faktorima rasta (PRGF) i mnoge druge. Razvoj na ovom području je brz, a potražnja velika.

>> U potrazi za ljepotom istražite naše stručne savjete <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button