Koža, kosa i nokti - 18. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Moderni frajeri itekako drže do sebe, a jedna boljka im je ista kao i ženama

Suvremeni muškarci sve više paze na svoj izgled i toga se ne srame. Svakodnevne obaveze, putovanja i stres ostavljaju tragove kako na ženskoj, tako i na muškoj koži

muškarac, spa, salon ljepote

Jedna od novijih metoda za prevenciju opadanja kose ili za smanjenje ćelavosti jest PRP (Platelet Rich Plasma).

Riječ je o metodi koja za pomlađivanje koristi vlastite matične stanice iz krvi. Odijelo čini muškarca, ali što je s izgledom njegova lica i tijela? Dok zdrava i uravnotežena prehrana te fizička aktivnost mogu biti odlična odskočna daska i potpora vitalnijem i mladolikijem izgledu, pomoć se krije i u dermo-kozmetičkim tretmanima koji licu i tijelu vraćaju odmorniji i mlađi izgled.

Muškarci srednje i starije životne dobi sve češće pribjegavaju metodama uklanjanja viška masnih naslaga

Iako muškarci ne odlaze u kozmetičke salone i dermatološke klinike učestalo poput njihovih nježnijih polovica, američki dermatolog dr. Terrence Keaney, utemeljitelj prve dermatološke klinike u svijetu posvećene muškarcima W for Men, kaže da je broj muškaraca koji paze na svoj izgled u porastu. Samo od 2013. do 2014. godine u svojoj klinici u Washingtonu primijetio je povećanje pacijenata za 20 posto. Britansko društvo plastičnih kirurga (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons) navodi da je od 2000. godine do danas broj muškaraca koji su odlučili otići „pod nož“ porastao za čak 110 posto. A prema britanskoj online anketi, muškarci se najčešće odlučuju za kozmetičke usluge prije vjenčanja. Tada na ljepotu potroše oko 2500 kuna – oko 23 posto njih ide na tretman izbjeljivanja zubi, a 16 posto u solarij. Snažniji spol postaje sve osvješteniji kada je riječ o vanjskom izgledu, a u održavanju ljepote radije pribjegava neinvazivnim metodama pomlađivanja. Evo što se posebno za muškarce nudi u našim dermo-kozmetičkim centrima.

Prilagođeni tretmani

Najveći broj kozmetičkih salona muškarcima nudi različite varijante pomlađujućih i revitalizirajućih tretmana za njegu lica. Oni su prilagođeni muškom tenu koji je drugačiji od ženskog. Muškarci imaju čvršću i deblju kožu koja može vezati više hijaluronske kiseline zbog čega dulje zadržava svoju kvalitetu i tonus. Razina kolagena i elastičnih vlakana kod muškaraca je 16 posto veća nego kod žena. Iako je jača i otpornija na vanjske utjecaje, i ona s vremena na vrijeme treba stručnu njegu. Različiti tretmani za njegu lica uklanjaju umor, tenu daju zdrav sjaj, umiruju iritacije i upalne procese nastale tijekom brijanja te koži vraćaju vlažnost. U tretmanima se upotrebljavaju posebne kreme i maske specijalizirane za njegu muške kože, a poseban naglasak stavlja se na njegu područja brade koja je zbog brijanja sklona upalnim procesima i crvenilu.

Za diskretno brisanje godina i muškarcima se nude injekcije botoksa i hijalurona. Iako su ti tretmani uniseks, ipak moraju biti prilagođeni muškom spolu. Primjerice, muškarcima treba veća doza botoksa nego ženama. I hijaluronski fileri moraju biti većih molekula od onih koji se primjenjuju za žene, a rezultat obično ne treba biti potpuna “ispeglanost” kao kod žena. Muškarci najčešće hijaluronom i botoksom pune“ nazolabijalne bore te one na čelu i oko očiju.

Zajednička slaba točka – trbuh

Nisu samo žene te koje se brinu zbog izgleda trbuha i grudi. I muškarci srednje i starije životne dobi sve češće pribjegavaju metodama uklanjanja viška masnih naslaga. Zbog povećanja tjelesne težine, stvaranja masnih nakupina, opadanja tonusa i opuštenosti kože najčešće žele smanjiti obujam trbuha, zategnuti višak kože podbratka ili podići „opuštene“ grudi. U tome mogu pomoći tretmani kao što su lipoliza, mezoterapija, ultrazvučna liposukcija ili specifične laserske metode. Tretmani koji uklanjaju „pivski“ trbuh navode da smanjuju obujam trbuha za 5 – 10 cm, sličan estetski uspjeh imaju i metode za smanjenje masnih naslaga na grudima, a minimalnom korekcijom podbratka postiže se znatno bolje stanje vrata te mlađi izgled.

Ćelavost je muška boljka

Ćelavost ili alopecija još je jedna muška boljka koja je razlog za posjet stručnjaku. Jedna od novijih metoda za prevenciju opadanja kose ili za smanjenje ćelavosti je PRP (Platelet Rich Plasma). Riječ je o metodi koja za pomlađivanje koristi vlastite matične stanice iz krvi. PRP metoda se proaktivno služi sastavnicama naše krvi kao što su trombociti, bio-aktivne tvari i faktori rasta koji su odgovorni za ubrzavanje procesa regeneracije i zacjeljivanja tkiva. Posljednjih nekoliko godina PRP terapija postiže i velik uspjeh u rješavanju problema gubitka kose. Stručnjaci navode da se tom metodom može ubrzati rast kose te da stopa uspješnosti iznosi 80 posto. Najbolji se rezultati postižu kod osoba koje su tek počele gubiti kosu ili kod kojih nije prošlo puno vremena od početka ispadanja kose. Suvremeni muškarci se sve više brinu o svom izgledu i toga se ne srame. Svakodnevne obaveze, putovanja i stres ostavljaju tragove i na ženskoj, ali i na muškoj koži pa se zato, da bismo dulje izgledali mladoliko, o njoj treba pravodobno brinuti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button