Estetski tretmani - 17. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Kolon hidroterapija: Hit metoda za vitku figuru, jači imunitet i ljepšu kožu

Detoksikacija se uobičajeno poistovjećuje s dijetama, čajevima, koncentratima, kapsulama i drugim pripravcima za pročišćavanje organizma, koji se uzimaju na usta

liječnik, doktor, pacijent, pregled, kolon hidroterapija

No, sve popularniji način detoksikacije je ispiranje debelog crijeva takozvana kolon hidroterapija kojom se organizam doslovce rasterećuje od toksičnog ‘otpada’.

Naime, u debelom crijevu najviša je koncentracija dobrih bakterija koje su ključne za probavu i stvaranje energije, te zajedno s imunološkim (obrambenim) stanicama sprečavaju djelovanje štetnih mikroba i razgrađuju otrovne tvari. Debelo crijevo “odgovorno” je za gotovo 80 posto našeg imuniteta. Premda ovaj organ ima izuzetne detoksikacijske sposobnosti, često su one narušene zbog nepravilne prehrane, stresa, onečišćenja iz okoliša… Zbog toga se postupno nagomilavaju otpadne naslage i plinovi, pretvarajući se toksičnu masu.

Nježno ispiranje debelog crijeva

Čovjek može imati od 3 do 8 kilograma takve mase koja na stijenkama crijeva može biti debela i do 1 centimetar. Prezasićenost toksinima uzrokuje razne zdravstvene tegobe, od onih probavnih (npr. zatvor, nadutost, proljev), do onih koje naizgled nisu povezane s crijevima, poput povećane sklonosti infekcijama, kroničnog umora, alergija, bronhitisa, kožnih oboljenja, gihta, artritisa, bolnih mjesečnica, migrena…

Najprije liječničkim pregledom treba utvrditi smije li osoba uopće ići na ispiranje crijeva

Kao pomoć kod svih navedenih stanja preporučuje se kolon hidroterapija, poznata i kao hidrokolon. To je nježno ispiranje debelog crijeva čistom, toplom vodom ili vodenim otopinama s prirodnim dodacima poput probiotika. Hidrokolon terapija je unutrašnja kupka koja traje do 45 minuta, a provodi se pomoću sofisticiranog uređaja sa zatvorenim sustavom dovođenja i odvođenja vode, čime se postiže maksimalna higijena, bez ikakvih mirisa. Sva oprema koja dolazi u kontakt s pacijentom sterilna je i za jednokratnu uporabu.

Potrebno pet do 10 tretmana

Na početku tretmana u anus se umeće spekulum (medicinski instrument za proširenje otvora u tijelu) i potom se priključuje cijev putem kojeg uređaj ispire debelo crijevo. Postupak je bezbolan i ugodan, a tijekom terapije osoba leži na leđima. Broj tretmana ovisi o stanju pacijenta, no u prosjeku je potrebno pet do deset tretmana tijekom nekoliko mjeseci da bi se debelo crijevo temeljito pročistilo. Usporedo s hidrokolon terapijom najčešće se provodi i masaža trbuha kako bi se pospješilo izbacivanje otpadnog sadržaja.

No, najprije liječničkim pregledom treba utvrditi smije li osoba uopće ići na ispiranje crijeva. Da bi tretmani bili sigurni i učinkoviti, moraju ih provoditi educirani medicinski djelatnici. Uz pridržavanje liječničkih preporuka o prehrani, unosu tekućine i tjelesnoj aktivnosti, hidrokolon olakšava postizanje normalne tjelesne težine, poboljšava stanje kože, jača imunitet i opću vitalnost. Nakon ispiranja debelog crijeva, ljudi često opisuju da se osjećaju “preporođeno” i “lagano poput leptirića”.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button