Rekreacija i fitness - 11. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković

Klizanje – omiljena zimska aktivnost koja jamči zdravlje i dobru zabavu

Spojite ove zime ugodno s korisnim: vesele aktivnosti na ledu višestruko pridonose zdravlju vašeg tijela i duha

Klizanje

Dolaskom zimskog razdoblja u prirodi je čovjeka da teži toplijem, ugodnijem okruženju pa se većina zatvara u svoje domove i ne može zamisliti bilo kakav oblik rekreacije na temperaturama koje sadrže jednoznamenkasti broj, posebno ako je ispod nule.

No što kad bismo vam rekli da postoji aktivnost na niskim temperaturama kojom možete ojačati kardiovaskularni sustav, poboljšati ravnotežu i koordinaciju, a uz to je zabava osigurana? Uz malo pripreme, neka klizanje postane vaša neizostavna aktivnost ove zime.

Utjecaj klizanja na zdravlje

Zdravlje srca i krvnih žilaKlizanje je aerobna aktivnost čija je prednost istodobno poboljšanje ravnoteže, koordinacije i snage. Iz same definicije klizanja kao aerobne aktivnosti možemo uočiti utjecaj na kardiovaskularni sustav. Takva aktivnosti potiče srce na ubrzani rad, čime se poboljšava cirkulacija, odnosno brzina prijenosa kisika do tkiva i stanica. Zato klizanje pomaže očuvati vitalne organe te smanjuje rizik visokog tlaka te srčanog i moždanog udara.

Bolja koordinacija i ravnotežaJedan od zahtjeva klizanja jesu agilnost i sposobnost održavanja ravnoteže na skliskoj, ledenoj površini. Takvi klizeći pokreti prema naprijed unaprijedit će vašu koordinaciju. Klizanje će uključiti i male mišiće stabilizatore koljena, kukova i gležnjeva koji, ovisno o prirodi vašeg posla, većinu dana miruju pa su zanemareni. Jačanje tih mišića olakšat će vam izvođenje i drugih aktivnosti poput skijanja ili trčanja.

Klizanje će pomoći i u odražavanju zdrave tjelesne težine jer ćete u sat vremena  aktivnosti potrošiti između 300 i 400 kcal

Fleksibilnost zglobovaMeđu dobrobitima klizanja su i fleksibilnost te jačanje zglobova. Brzi pokreti stopala i snažna koljena omogućit će vam odličnu tjelovježbu koja će s vremenom poboljšati opseg pokreta u vašim zglobovima i učiniti ih snažnijima.

Jačanje mišića nogu i trbuhaKod klizanja možemo primijetiti dominantnu aktivnost nogu, iz čega možemo zaključiti da jačamo njihove mišiće, primarno kvadriceps, aduktore te mišiće stražnjice koje aktiviramo kada nakon klizećeg pokreta zanožimo. Uz aktivnost trbušnih mišića, nadamo se da ste već pronašli dovoljno razloga da se okušate u klizanju.

Pomoć u mršavljenjuKlizanje će pomoći i u odražavanju zdrave tjelesne težine jer ćete u sat vremena  aktivnosti potrošiti između 300 i 400 kcal, ovisno o brzini kretanja.

Bolje psihičko zdravljeNe smijemo zaboraviti na utjecaj klizanja na mentalno zdravlje. Izazov koji vam ono može predstavljati razvit će nove vještine, povećati samopouzdanje i smanjiti razinu stresa. Takva zabavna vrsta aktivnosti idealan je bijeg od svakodnevice u društvu obitelji ili prijatelja.

Osobe koje boluju od osteoporoze, artritisa ili dijabetesa ili pak one koje su imale prijašnje ozljede koljena ili kukova, trebale bi se savjetovati s liječnikom prije nego što stanu na led

Mjere opreza

Klizanje je zabavna aktivnost za sve uzraste. No neovisno o vašoj dobi, potrebna je odgovarajuća priprema. Osobe koje boluju od osteoporoze, artritisa ili dijabetesa ili pak one koje su imale prijašnje ozljede koljena ili kukova, trebale bi se savjetovati sa svojim liječnikom prije nego što stanu na led.

Srećom, teže ozljede u klizanju su rijetke, a lakše su ozljede ručnih zglobova, posebno kod početnika koji češće padaju. Naime, tada dolazi do postavljanja dlanova na ledenu površinu, čime se i povećava rizik ozljede. Osim toga, postoji i mogućnost ozljede trtične kosti pri padu na stražnjicu.

Padanje je dio svakog sporta, pa tako i klizanja pa bi trebalo slijediti nekoliko savjeta koji smanjuju rizik od ozljede:

  • ako osjećate da gubite ravnotežu, savijte koljena i pokušajte pasti bočno
  • pokušajte biti opušteni dok padate – ukočenost povećava rizik ozljede
  • privucite ruke k sebi kako biste spriječili druge klizače da klizaljkama prijeđu preko vaših prstiju.

Izbor opreme i odjeće

Prije klizanja provjerite ispravnost klizaljki, a djeci obavezno osigurajte sigurnosnu opremu poput kacige. Pravilo koje bi trebalo slijediti kad je riječ o odijevanju jest slojevitost. Klizanje je aktivnost koja nas postupno zagrijava pa je poželjno nositi slojevitu, sportsku odjeću koja obavezno uključuje i rukavice. Izvrstan izbor mogu biti sportske tajice i prianjajuće sportske majice te lagana jakna ili kaput koji ćete po potrebi skinuti. Birajte odjeću i obuću od sportskih materijala jer pamuk ne upija vlagu dovoljno dobro pa bi vam moglo biti hladno.

Pri izboru klizaljki imajte na umu da trebate uzeti broj veće od onoga koji inače nosite. Odgovarajuća veličina je ona u kojoj je peta uz stražnji dio klizaljke, a prsti su blago udaljeni od prednjeg dijela. Nakon što ste se primjereno odjenuli te odabrali odgovarajuće klizaljke, poželjno je zagrijati se. Zagrijavanje će povećati fleksibilnost zglobova i pospješiti dotok krvi u mišiće kako biste bili spremni za rad. Isprobajte predložene vježbe te uživajte u omiljenoj zimskoj aktivnosti.

Vježbe zagrijavanja

  • Kruženje ručnim zglobovima – isprepletite prste u predručenje te kružite zglobovima 10 puta u desnu stranu, a zatim 10 puta u lijevu stranu
  • Kruženje kukovima – zauzmite raskoračni stav te dlanove stavite na kukove. Kružite kukovima 10 puta u desnu stranu, a zatim 10 puta u lijevu stranu
  • Čučnjevi – zauzmite raskoračni stav te izvedite 10 čučnjeva s rukama ispruženima u predručenju

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button