Psiha i emocije - 18. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Proljetno čišćenje emocija: što sve treba „baciti“ kako bismo pomeli stres?

Sigurno marljivo čistite stan, no čistite li i osjećaje? Njihov „nered“ može vam stvoriti niz problema, zato već sada zamislite veliku kantu za smeće koju ćete do kraja teksta napuniti – barem prvu rundu

čišćenje emocija

Svake godine, otprilike u isto vrijeme, proljetno sunce nimalo suptilno obasja naše domove. Prašina i hrpe nepotrebnih stvari koje smo tijekom zimskih mjeseci vješto ignorirali, dolaze na naplatu. Dobijemo poriv napraviti veliko proljetno čišćenje. Ali, što je s nakupinama unutarnjeg nereda koji se godinama  taložio u nama?

Slično kao prašina, stara odjeća i papiri – i emocije u nama mogu akumulirati nered. A taj nered onda izbija na površinu u obliku nezadovoljstva, nemira, anksioznosti, cinizma i ostalih „negativnih“ emocija.

Plan čišćenja

Kao i proljetno čišćenje, i emocionalno zahtijeva vremena. Mnogi smatraju kako imaju ionako previše posla, da bi se još i time bavili. Međutim, nered koji se godinama skupljao u nama sigurno se ne može riješiti u jednom danu. Zato je dobro, kao i kod čišćenja, odlučiti koji su nam prioriteti. Možda ne možemo odmah počistiti sav emocionalni stres, ali možemo krenuti s jednostavnijim stvarima, a velike i teške emocionalne predmete raščistiti uz pomoć prijatelja, bliskih osoba ili stručnjaka.

Kao i proljetno čišćenje, i emocionalno zahtijeva vremena. Mnogi smatraju kako imaju ionako previše posla, da bi se još i time bavili. Međutim, nered koji se godinama skupljao u nama sigurno se ne može riješiti u jednom danu

Evo nekoliko savjeta kako se riješiti emocionalnog stresa. Zamislite veliku kantu za smeće i vizualizirajte kako ju punite sa svim nepotrebnim, opterećujućim emocijama. Dakle, što sve treba baciti?

Ono što vam se ne sviđa

Većina nas u životnom prostoru ima barem jedan predmet kojeg uistinu ne voli. Na početku je reakcija na taj predmet bila burna. Dizala bi nam se kosa na glavi svaki put kada bismo prošli kraj mrskog noćnog ormarića, stalka za knjige ili okvira za slike. Mislili smo da ćemo ga prvom prilikom izbaciti iz stana i zamijeniti nečim ljepšim.

Međutim, inercija i nedostatak vremena često učine svoje, pa tako dani prolaze, a predmet se udomaći u našem životu. Naviknemo se na njegovu nespretnu prisutnost. Ovakvi predmeti u emocionalnom smislu predstavljaju sve one stvari koje nam se ne sviđaju kod nas samih i drugih, ali koje zbog navike ili inercije ne izbacujemo iz našeg života.

Možda bismo htjeli zdravije živjeti, smetaju nam kile koje smo nakupili tijekom godina, ali smo se već „navikli“ na svoj izgled. Ili bismo se htjeli riješiti toksičnog prijateljstva, no druženje s tom osobom već nam je prešlo u naviku, pa radije pregrmimo sat vremena kave, nego da se suočimo s besmislenim odnosom.

Jednako kao što bi vaš životni prostor bio puno ugodniji bez predmeta koji vam se ne sviđaju, tako bi i vaš unutarnji svijet bio ljepši bez emocija i odnosa koji vam se ne sviđaju.

Pritom je izlazak iz vlastite zone komfora najvažnija odluka koju trebate donijeti

Ono što ste prerasli

Emocije poput ljubomore, ljutne i zamjeranja su poput odjeće koja vam je premala. Držite ju u ormaru jer je nekoć davno možda činila velik dio vašega života, čuvate ju kao podsjetnik na neka prošla vremena i situacije. Ali, ta vam odjeća više ne služi! Štoviše, zastarjela je, nepraktična i stvara vam nered u ormaru.

Riješite se ovakvih emocije što prije. Kada se jednom riješite starih zamjeranja, ljutnje i ljubomore koje su toliko nepotrebno zauzimale prostor u vašem umu, imat ćete puno više energije i kapaciteta da prerađujete i upijate nove informacije i emocije.

Ono što godinama niste koristili

Ovi predmeti predstavljaju neke naučene mehanizme ili strahove iz djetinjstva koji uglavnom nisu prisutni u našem svakodnevnom životu, ali se povremeno manifestiraju u trenutcima nesigurnosti. Možda su vas u djetinjstvu uvjerili da niste dovoljno pametni, pa i danas, kad se trebate suočiti s nekim stresnim uredskim zadatkom ili prezentacijom, reagirate (pre)burno i jave vam se oni dobro poznati unutarnji kritičari koji kažu kako ćete sigurno doživjeti neuspjeh.

Kao što vam u kućanstvu nije potreban prastari mikser za kolače kojeg ne koristite, nisu vam potrebna ni destruktivna uvjerenja iz djetinjstva. Potrebno ih je, stoga, čim prije baciti u vizualiziranu kantu za smeće i opremiti se puno ljepšim, korisnijim i novijim uvjerenjima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button