Psiha i emocije - 20. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Lijek radosti skriven u crvenom nosu

Ne, ovo nije priča o Rudolfu i Djedici, ali jest o Crvenom nosu koji donosi veselje u bolnice i staračke domove, tjerajući tugu, strah i bol

Udruga Crveni nosovi klaunovidoktori

Iako je klaun često interpretiran isključivo kao zabavljač, u svojoj je nutrini emotivno biće koje se neprestano suočava s različitim izazovima pa je zato svakom čovjeku jednostavno poistovjetiti se s njim.

„Na onkologiji je jedna djevojčica bila u izolaciji te se nije smjelo ući u njezinu sobu. Priču sam odigrala preko prozora, dok je bila s tatom u sobi. Preko prozora, bez ijedne riječi, samo pogled, osmijeh…

Igra se razvila tako dobro da se djevojčica smijala i razveselila. Predivan osjećaj. Često se u vizitama sjetim scene iz filma Patch Adams u kojem on, ušavši na sumoran dječji odjel, mijenja atmosferu kao da je stavio djecu na ringišpil.

Tako i mi ponekad.

Volim kad se u sobi dogodi kreativan nered u svim bojama radosti i smijeha. Volim kad sterilna soba na trenutak postane aerodrom za predivnu ludost i igru.

Aerodrom za smijeh.“

Crveni nosovi klaunovidoktori

Sestra Livadić, čijim riječima počinje ovaj članak, jedna je od 25 klaunovadoktora koji djeluju u udruzi Crveni nosovi klaunovidoktori. U listopadu 2010. godine doktor Žulee i doktorica Ohoho prvi su put zakoračili na pedijatriju KBC-a Rebro, a do danas su klaunovidoktori postali prepoznatljiv znak pedijatrijskih odjela čak 13 bolnica u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru, Vukovaru i Vinkovcima.

Misija udruge jest donijeti osmijeh i radost na mjesta gdje su prisutni tuga, strah i bol.

Iako će mnogi reći da je klaunu mjesto u cirkusu, a ne u bolnici, tradicija klaunovadoktora seže još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je američki klaun Michael Christensen započeo klaunovske posjete bolnici i osnovao prvu klaundoktorsku organizaciju. Njegovim primjerom krenule su i mnoge druge organizacije diljem svijeta, a jedna od njih je i RED NOSES Clowndoctors International koja okuplja deset klaunovskih organizacija, među kojima i CRVENE NOSOVE klaunovedoktore.

>>Bol možemo opisati kao mnoštvo neugodnih osjećaja koji poremećuju zdravlje organizma, a svatko ga doživljava i podnosi različito. Bol uvijek zaslužuje našu pažnju i odgovarajuće liječenje<<

Radost ispred bolesti

Iako je klaun često interpretiran isključivo kao zabavljač, u svojoj je nutrini emotivno biće koje se neprestano suočava s različitim izazovima pa je zato svakom čovjeku jednostavno poistovjetiti se s njim.On prihvaća svaku situaciju u kojoj se nađe te u njoj pokušava pronaći nešto korisno i zabavno. Svoje šeprtljavosti i neuspjehe pretvara u vještine i uspjehe. Ne stidi se istine, a ljude koje susreće inspirira da sebe prihvate onakvima kakvi zaista jesu. Upravo je zato njegova podrška u najtežim životnim situacijama važna.

U bolničkoj sobi klaun stvara okruženje u kojem igra i djetinjstvo imaju veću snagu od dijagnoza i straha, stavlja dijete ispred njegove bolesti i na trenutke mu vraća život kakav je vodio prije ulaska u bolnicu.

Tijekom vizita klaun se uvijek otvara onima koje susreće. Njegova iskrena emocija omogućuje djeci i članovima obitelji da iskažu svoju radost ili tugu, a onda ih svojim jedinstvenim kreativnim pristupom uči kako da bol pretvore u snagu.

Glavni rekvizit – humor

Glavni rekvizit svake klaunovske vizite jest humor koji povezuje djecu i roditelje, olakšava komunikaciju između medicinskog osoblja i djeteta na liječenju. Pomaže u odvraćanju pažnje od bolnih i neugodnih pretraga te smanjuje dosadu koja je česta pri dugotrajnim boravcima u bolnici.

Osim redovnih vizita u bolnice i domove za starije, Crveni nosovi provode i nekoliko specifičnih programa kao što su “Cirkus pacijentus”, radionice cirkuskih vještina za djecu na dugotrajnom liječenju u bolnici, zatim “Karavan Orkestar”, interaktivnu glazbenu predstavu za djecu s teškoćama u razvoju. Korisnici domova za starije i nemoćne osobe odnedavno imaju priliku sudjelovati u programu “Cirkus varijete”, radionicama cirkuskih vještina za starije osobe. Tako iz dana u dan, iz srca u srcu klaunovi bude osjećaj istinske životne radosti, ostavljajući leptiriće u trbuhu i sjaj u očima. Unatoč svemu.

Klaun na dan, tjera doktora van

Zahvaljujući donacijama građana, o čemu možete doznati više na stranici www.crveninosovi.hr, Crveni nosovi klaunovidoktori sve su prisutniji u bolnicama. Njihova je vizija i najveća želja da klaun bude prisutan u hrvatskim bolnicama svaki dan, za svako dijete, spreman da u svojim velikim džepovima ponese dio tereta i nakon izlaska iz bolničke sobe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button