Odmor i putovanja - 8. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Krakov – poljski brat Zagreba

Jedan od zasigurno najljepših i najstarijih gradova u Poljskoj često uspoređuju s našom metropolom, a to nam je na čast jer Krakov je doista grad vrijedan posjeta  

Krakov često uspoređuju sa Zagrebom

Kao suprotnost staroj gradskoj jezgri, možete posjetiti Nowa Hutu, plansko socrealističko naselje s više od 200.000 stanovnika. Tu možete uplatiti i aranžman “Komunistički Krakov”  te upoznati taj dio grada u Trabantu ili Ladi

Krakov je zasigurno najljepši grad u Poljskoj, a zbog mnogih sličnosti posjetitelji iz Hrvatske često ga uspoređuju s našom metropolom. Podjednake su veličine, obilježavaju ih privlačna urbana jezgra i socrealistička stambena predgrađa, a simbol svih podudarnosti su kazališta – krakovski Juliusz Słowacki arhitekturom neodoljivo podsjeća na zagrebački HNK.

Povijesno gledano, najznamenitija lokacija u gradu je brdo Wawel na kojem se nalazi crkva Sv. Stanislava i Vaclava, poljsko nacionalno svetište te kraljevski dvorac

Drugi po veličini, Krakov je i jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Povijesna urbana jezgra (Krakovsko Staro mjesto) je kao prva lokacija uvrštena 1978. na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Tijekom više od 500 godina Krakov je bio glavni grad Poljskoga kraljevstva, a ta činjenica odredila je osnovu njegova današnjeg izgleda. Glavni gradski trg, Rynek Główny, najveći je srednjovjekovni trg u Europi. Ondje se nalazi katedrala Svete Marije s najvećim europskim gotičkim oltarom. S njezina vrha puca spektakularan pogled na grad. Trg obiluje uličnim zabavljačima – pantomimičarima, žonglerima, slikarima, sviračima… Rynek Główny je u Krakovu “place to be”. 

Papa, Židovi i komunističke ture

U njegovoj okolici su brojni kafići i restorani, a u hladnijem dijelu godine ulicama se razlijeva miris kuhanog vina. Dok vam ono grije dlanove i tijelo, prošećite se Florianskom ulicom do srednjovjekovne tvrđave Barbakan, obiđite crkvu Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i dimnjačara. U njoj je papa Ivan Pavao II. još kao vikar Karol Wojtyla neko vrijeme radio.

Povijesno gledano, najznamenitija lokacija u gradu je brdo Wawel na kojem se nalazi crkva Sv. Stanislava i Vaclava, poljsko nacionalno svetište te kraljevski dvorac. Krakov je i sveučilišni grad s više od 150 tisuća studenata, što jamči raznolikost i živost noćnog života. Krakovsko je jedno od starijih sveučilišta u Europi, osnovano polovicom 14. stoljeća, a nosi ime po slavnoj dinastiji Jagelovića koji su vladali u doba Poljsko-litavske unije. Kao i u drugim slavenskim državama, na engleskom ćete se najprije sporazumjeti s mlađim ljudima, a oni srednje i starije dobi nerijetko ne znaju ni osnove engleskog jezika.

Još jedna sličnost s drugim istočnoeuropskim gradovima je židovska četvrt – Kazimierz. Nakon Drugoga svjetskog rata ondje živi zanemariv broj Židova, no svejedno možete naći restorane sa židovskom kuhinjom. Kao suprotnost staroj gradskoj jezgri, možete posjetiti Nowa Hutu, plansko socrealističko naselje s više od 200.000 stanovnika. Tu možete uplatiti i aranžman “Komunistički Krakov”  te upoznati taj dio grada u Trabantu ili Ladi.

>>Udaljena samo 130 kilometara od glavnog grada Lijepe Naše, Ljubljana je idealna destinacija za vikend-putovanja.<<

Slani muzej pod zemljom

Gradove najbolje upoznajemo kada putujemo u vlastitom aranžmanu jer smo se tada prisiljeni snalaziti, no ako ste odabrali Krakov kao destinaciju za produljeni vikend, svakako preporučujemo i neki od aranžmana naših turističkih agencija. Dugu vožnju do Poljske prepustite profesionalcu, a tijekom boravka u gradu imat ćete dovoljno vremena i za vlastito istraživanje grada. Cijene četverodnevnih i petodnevnih aranžmana kreću se od 1000 do 1500 kuna, a uz standardno razgledavanje grada uključuje i odlazak u Wieliczke i spomen-muzej u Oświęcimu.

Wieliczke je veličanstven rudnik soli, danas i muzej, u kojem se sol vadila još u prapovijesti, a kontinuirano od 13. stoljeća do 2007. godine. Rudnik je uvršten i na UNESCO-ov popis svjetske baštine, sastoji se od čak devet katova, doseže dubinu od 327 metara, a ukupna dužina rudnika prelazi nevjerojatnih 300 km. U rudniku se nalaze brojne skulpture od soli, muzej rudarstva te crkva Sveta Kinga, najveća podzemna crkva na svijetu. Druga lokacija koja je neizostavan dio putničkih aranžmana za Krakov je Oświęcim, poznatiji po svom njemačkom nazivu – Auschwitz.

Nekadašnji nacistički koncentracijski logor danas je mjesto sjećanja, a vođene ture po autentičnim lokacijama dočaravaju strahote koje su se ondje odvijale tijekom jedne od najmračnijih epizoda ljudske povijesti. Uz jezgru Krakova i rudnik Wieliczke i ova je lokacija na UNESCO-ovu popisu, što je dokaz da jedan produljeni vikend na jugu Poljske jamči brojne zanimljive doživljaje na lokacijama koje su obilježile europsku povijest.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button