Odmor i putovanja - 6. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Doživite čaroliju adventa u Opatiji

U ovo adventsko vrijeme Opatija se iz stare dame preobražava u mladu ljepoticu

Božić u Opatiji

U Opatiji ćete doživjeti advent u punom smislu riječi, no uz mnogo povoljniju klimu i mnogo manje smrzavanja.

Opatija je kolijevka hrvatskog turizma, tu je sve počelo. Točno se, naime, zna koje je godine počeo hrvatski turizam. Riječki patricij Iginio Scarpa u Opatiji je 1844. godine sagradio svoj ljetnikovac, koji je nazvao Villa Angiolina po svojoj preminuloj supruzi. Od tada, pod patronatom Austro-Ugarske, počinje razvoj Opatije.

Vodstvo kompanije Južna željeznica željelo je oživjeti područje Kvarnera, a Opatiju su odabrali kao mjesto od kojeg će napraviti posebnu destinaciju. Stoga su ovdje izgradili prvi hotel – Kvarner, najstariji hotel na našoj obali. Opatija je istodobno bila propagirana kao kupališna i lječilišna destinacija s idealnom klimom – „austrijska Nica“.  

>>Od Grassea, preko Monaka i Nice, pa sve do Provanse: Otkrijte čari Azurne obale<<

Duga povijest opatijskog turizma

Hotel, koji je imao 60 soba, otvoren je 1884. godine. Potom slijedi gradnja drugih hotela,  brojnih luksuznih vila, ljetnikovaca, pansiona i sanatorija. U to doba sagrađen je i lungomare, danas najpoznatija šetnica na našoj obali koja, dužinom od 12 km, spaja Opatiju i Lovran. Godine 1885. u Opatiji je održan kongres balneologije, koja se bavi istraživanjem ljekovitih mineralnih voda, i tada je odlučeno da će se to mjesto proglasiti klimatskim lječilištem. Time se Opatija svrstala uz Nicu, Karlove Vare i Cannes kao jedno od najvažnijih mondenih ljetovališta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Duga povijest opatijskog turizma vidljiva je po specifičnom arhitektonskom pejzažu kakav ne možemo vidjeti drugdje na našoj obali. Hoteli i vile projektirani su i građeni u povijesnim neostilovima, a gradili su ih najpoznatiji austrougarski arhitekti. Budući da je Opatija bila među najpoznatijim europskim destinacijama, ne čudi što su je posjetile brojne povijesne ličnosti poput cara Franje Josipa, carice Sissi, Antona Čehova, Jamesa Joycea, Isidore Duncan, Gustava Mahlera, Giacoma Puccinija… Nakon Drugoga svjetskog rata Opatija se orijentirala na ljetnu sezonu i razvoj kongresnog turizma.

Poput sadržajno i povijesno sličnih destinacija, kao što su Bad Ischl ili Karlovy Vary, Opatija nije destinacija za svakoga, pa tako, primjerice, nije poznata kao odredište mladih putnika. No njih ipak može privući činjenica što Opatija, naravno, nije izolirana.

Učka – planina čije prirodne ljepote vrijedi otkriti

Dapače, riječ je o regiji prepunoj zanimljivih mjesta, od Lovrana do Rijeke, odnosno mjesta kvarnerskog zaleđa. Izdvojit ćemo jednu atrakciju koja spada u najvažnije na ovom području – Park prirode Učka. Iako poznatija po tunelu koji kroz nju prolazi, Učka je prekrasna planina premalo iskorištena u turističkom razvoju kraja.

Kao i mnoge druge naše planine uz morsku obalu, Učka je bogata specifičnom klimom. Krasi je bujna šumska vegetacija, kao i staništa mnogih endemičnih i ugroženih vrsta biljaka i životinja. Vojak, vrh Učke, visok je 1401 metar i do njega se može doći osobnim automobilom po asfaltiranoj cesti. No ipak bismo preporučili da automobil parkirate na prijevoju Poklon, koji se nalazi na visini od 922 metra te se potom uputite u osvježavajuću šetnju planinskom stazom do samog vrha. Na Poklonu se nalazi i sve što izletniku treba – parking, info-centar, suvenirnica i gostionica u kojoj se možete okrijepiti nakon povratku s vrha.

Najvažnije naselje na Učki je Veprinac, nalazi se na temeljima srednjovjekovnog naselja, a „Veprinački zakon“, dokument ispisan na glagoljici, kao i Baščanska ploča, čuva se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. U Veprincu se nalazi i poznati vidikovac s kojeg puca jedinstven pogled na Kvarner. Kad posjećujete Učku nikako ne propustite konzumirati ili ponijeti neki od domaćih proizvoda koji su vrhunske kvalitete, poput meda, sira, rakije, maruna… 

Božić u Opatiji

U ovo adventsko vrijeme Opatija se iz stare dame preobražava u mladu ljepoticu. Ulice i trgovi raskošno su uređeni, sve bliješti i sjaji, a mirisi kuhanog vina, tople čokolade i gastronomskih delicija šire se gradom.

U gradu su brojna događanja i koncerti, a u zimskom ambijentu možete uživati na adventskom klizalištu. Tu su i mnogi sadržaji za djecu poput različitih kreativnih radionica i animacije.  Advent u punom smislu riječi, no uz mnogo povoljniju klimu i puno manje smrzavanja.

Detaljne informacije o adventskim događanjima možete naći na stranicama turističke zajednice www.visitopatija.com, a mi bismo posebno izdvojili Festival čokolade s bogatim programom koji uključuje radionice, predavanja, degustacije i izložbe. 

U današnjoj profilaciji hrvatskog ljetnog turizma Opatija, u kojoj zbog Učke sunce zalazi vrlo rano, ne spada u top destinacije. No u vrijeme adventa to samo znači da večernje adventsko blještavilo počinje ranije nego drugdje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button