Odmor i putovanja - 6. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Čarolija adventa u srcu Zagreba

Bogatstvo adventskih događanja u glavnom gradu Hrvatske ni ove godine neće izostati. Raskošna božićna priča preplavit će ulice i trgove na radost malih i velikih

Advent u Zagrebu

Mi ljudi volimo priče, pogotovo one čiji završetak je početak dugog razdoblja sreće: „…i njihovoj sreći nije bilo kraja.“

Advent u Zagrebu jedna je takva priča o razvoju kompleksa blagdanskih manifestacija kojem neće biti kraja jer su postali dio identiteta grada. Sada slobodno možemo reći da dokle god je grada, bit će i Adventa u Zagrebu.

Advent u Zagrebu

Eksplozija broja adventskih događanja kojoj smo svjedočili prošle godine nastavlja se i ove. Advent u Zagrebu počinje 2. prosinca s različitim događanjima na Trgu bana Jelačića, Zrinjevcu, Tomislavcu i Europskom trgu.

Volite li mističnu starogradsku atmosferu, preporučujemo posjet još jednoj novijoj zagrebačkoj atrakciji – tunelu Grič u kojem će djeca uživati u kombinaciji atmosfere Dickensova „Olivera Twista“ i brojnim velikim igračkama

Vizualno najspektakularniji i ove će godine biti na Tomislavovu trgu gdje zelena površina između spomenika kralja Tomislava i Umjetničkog paviljona postaje najveće klizalište u Europi.

Brojne lampice, ljepota samog trga i bijelo klizalište čine prekrasan adventski pejzaž, a padne li snijeg, Ledeni park postaje veličanstven.

Ljepota u središtu grada

Jedna od središnjih adventskih lokacija najljepši je zagrebački park Zrinjevac, mjesto rođenja prvog Adventa u Zagrebu.

Divovske iluminirane platane u podnožju kojih se nalaze štandovi s ukusnim i šarenim proizvodima, paviljon iz kojeg se šire božićni zvukovi, miris kuhanog vina i mnoštvo dobro raspoloženih posjetitelja čine Zrinjevac nezaobilaznom adventskom lokacijom.

Središnje mjesto takvih događanja je Europski trg s različitim koncertima, izložbama i performansima.

U blagdansko ruho oblači se i glavni gradski trg gdje će se odvijati Zagrebačka božićna bajka sa zasniježenom scenografijom, kulisama i bogatstvom gastronomske ponude, od nezaobilaznih kobasica i kuhanog vina do delikatesnih proizvoda. Na Jelačić placu odvijat će se i raznolik zabavni program, od dječjih animacija do večernjih koncerata.

Cirkus i mistika

Za one koji razdoblje adventa žele doživjeti nepcem, središnja lokacija bit će Strossmayerov trg, između Zrinjevca i Tomislavca.

Zagrebački blagdanski mozaik uključuje i događanja za mlade, kao i one željnije modernije i urbanije verzije

Ondje ćete moći kušati različite gastronomske drangulije, kontinentalne i morske specijalitete, grill, jela sa žlicom, slane kanapeiće, germ knedle, palačinke i još mnogo toga. Ukusne zalogaje moći ćete zaliti punčem, zimskim koktelima, toplom čokoladom, aromatičnim čajevima…

Sve je to dio adventskog Fuliranja koje se prethodnih godina odvijalo podno uspinjače, a ove je premješteno na prostraniju lokaciju. U skladu s motom ovogodišnjeg Fuliranja „Život je cirkus“ zabavljat će vas živopisni klauni na štulama i gutači vatre.

Štala s pravim životinjama, stanovnici Betlehema, pastiri i mudraci u svojim velebnim odorama čine scenografiju u kojoj će djeca uživati i naučiti nešto o događaju zbog kojeg danas i imamo ovaj šareni splet događanja i svečanosti.

Volite li mističnu starogradsku atmosferu, preporučujemo posjet još jednoj novijoj zagrebačkoj atrakciji – tunelu Grič u kojem će djeca uživati u kombinaciji atmosfere Dickensova „Olivera Twista“ i brojnim velikim igračkama.

Darujte s ljubavlju

Blagdani su vrijeme darivanja pa ćete barem dio svojeg božićnog šopinga moći obaviti šećući Adventskim vjenčićem, nizom štandova s različitim raznobojnim proizvodima, suvenirima, odjevnim predmetima, nakitom, slatkišima te raznim drugim stvarčicama kojima možete razveseliti svoje najdraže.

Adventski vjenčić proteže se Bogovićevom, Gajevom, Petrićevom i Varšavskom ulicom.

Ne zaboravite i na one koji su u mnogo lošijoj situaciji od vas pa vrijeme darivanja upotpunite i tako da razveselite nekoga kome je pomoć zaista potrebna

Društveni običaji nisu samo plod ljudske kreativnosti, dio su prirode iz koje su i proizašli. Advent je razdoblje iščekivanja Božića koje se događa u vrijeme blizu zimskog solsticija.

Kad je riječ o prirodnim ciklusima, to je razdoblje kulminacije duge noći nakon kojeg dani postaju dulji, počinje novo sutra, a zima koja je na vrhuncu ima dogledan kraj.

Ljudska moralnost nije samo naučena kulturološka gesta nego i osobina vrste, dio genetskog zapisa. To zna i Djed Božićnjak. On se, naime, ljuti kad netko kaže da su djeca dobra kako bi dobila darove.

Kaže da dječja dobrota nema veze s darovima nego su djeca dobra jer su tako odlučila, a tako su odlučila jer su djeca. Budimo tako i mi djeca u srcu Zagreba, na svježini zime ugrijani kuhanim vinom i toplinom ljubavi koja, kao malo kad, teče ulicama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button