Odmor i putovanja - 4. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Affenberg – posjetite carstvo makaki majmuna u neposrednoj blizini Hrvatske

Udaljena manje od tri sata vožnje od Zagreba, austrijska turistička destinacija nudi sadržaje koji oduševljavaju velike i male - srednjovjekovnu utvrdu, show s orlovima i brdo majmuna

Affenberg brdo majmuna

Proljeće je, školski praznici su završili, a ljeto još nije na vidiku. Mora se raditi pa za putovanja imamo vikende. U susjednim zemljama, znamo, mnogo je posebnih i poznatih vikend-destinacija pa evo prijedloga za jednu iznimnu, ali manje poznatu.

U Austriji, u Koruškoj u blizini Villacha, dakle blizu granice sa Slovenijom, nalazi se Burg Landskron. Velika utvrda na vrhu uzvisine vidljiva je i s autoceste koja vodi od Villacha prema Spittalu i dalje prema Salzburgu. Riječ je od jedinstvenoj destinaciji zbog trojnog sadržaja koji ćete u njoj naći. Trolist čine sama utvrda s velebnim zidinama, zatim Adlerarena – show s orlovima, te Affenberg, poznat kao brdo majmuna.

Predstava s orlovima

Premda je lokacija u prapovijesti bila naseljena, utvrda je sagrađena u srednjem vijeku i otad se u njoj promijenilo mnogo vlasnika. Danas je to fascinantna lokacija za koju vam preporučujemo da je uvrstite na popis vaših vikend-destinacija. U njoj možete objedovati u restoranu s čije terase puca prekrasan pogled na slikovite koruške krajolike ili kušati tradicionalnu kuhinju u gostionici sa srednjovjekovnim ambijentom. U sklopu utvrde svakako sudjelujte u predstavi s orlovima u Adlerareni. Kad smo kod toga, evo i jedne male digresije – atraktivan show s pticama grabljivicama koji preporučujemo možete vidjeti i u Hrvatskoj, i to u Sokolarskom centru koji se nalazi u Dubravi pokraj Šibenika.

Raj za majmune

No najfascinantniji i najegzotičniji sadržaj ove austrijske destinacije je Affenberg, brdo majmuna. Ne znam je li to općenito tako kod svih ljudi, ali u meni svaki posjet zoološkom vrtu budi ambivalentne osjećaje. Uzbuđen sam i intrigiran time što moja djeca i ja iz velike blizine možemo promatrati i proučavati egzotične životinje iz svih krajeva svijeta, a istodobno svjestan da su te životinje uhvaćene i zatvorena protiv svoje volje, da se ne nalaze u svom prirodnom ambijentu i da nisu sretne, posebno one veće životinje s razvijenijim unutarnjim emotivnim svijetom.

Ovdje makaki majmuni ne samo da žive u prirodi nego nisu ni odijeljeni od posjetitelja koji se mogu šetati i komunicirati s njima

Sreća i uzbuđenost pri obilasku zoološkog vrta vrlo brzo splasnu kada u očima životinja, posebno sisavaca čije nam se oči čine izražajnijima, primijetim tugu, jad, nerijetko i ludilo zbog trajne zatvorenosti u skučenom prostoru. No u razvijenijim i bogatijim zemljama postoji trend da se taj problem nadiđe povećanjem životnog prostora životinja te njegove raznolikosti. Upravo je taj trend briljantno ilustriran na Brdu majmuna na Landskronu. Ovdje makaki majmuni ne samo da žive u prirodi nego nisu ni odijeljeni od posjetitelja koji se mogu šetati i komunicirati s njima.

S obzirom na to da se nalazi u Austriji gdje su kontinentalne zime, majmuni imaju i svoje nastambe u koje se po želji mogu skloniti. Budući da im ovdje ne prijeti opasnost od bilo kakvih predatora, a ne moraju se brinuti o hrani i vodi, s dovoljno životnog prostora, umjesto u zatvoru, ovdje majmuni žive u raju.

Izlet do Minimundusa

U Landskron se možete uputiti u sklopu jednodnevnog izleta neke od agencija, no preporučujemo da, ako imate priliku, to učinite vlastitim automobilom. Iz Zagreba bi autocestom trebali stići za manje od tri sata. Putujete li s djecom, preporučujem da posjet Burgu Landskron i Affenbergu kombinirate s posjetom Klagenfurtu i zabavno-edukativnom parku Minimundus. Riječ je o svijetu u malom u kojem u kratkom vremenu možete obići najpoznatije građevine iz cijelog svijeta.

U parku se nalazi više od 150 minijaturnih građevina izrađenih u omjeru 1:25 u odnosu na originalnu veličinu. Svaka građevina ima svoju priču o mjestu i zemlji u kojoj se nalazi. Tako ćemo tu naći mnoge građevine koje su zaštitni znak zapadne civilizacije poput Bijele kuće ili bavarskog dvorca Neuschwanstein koji je poslužio kao inspiracija za Disneyjev dvorac. Tu su i Kip slobode te bazilika Svetog Petra iz Vatikana. I ne samo građevine, nego i druge simbole naše tehnološke ere poput space shuttlea. Minimundus krase i brojne građevine iz nama egzotičnih zemalja poput Taj Mahala, Aja Sofije i Kineskog zida.

Jug Austrije, dakle, nudi i mogućnost jednog eklektičnog vikend-mozaika s egzotičnim životinjama poput orlova i makaki majmuna te egzotičnim svjetskim građevinama u ne baš egzotičnoj germanskoj, srednjoeuropskoj zemlji. Kombinacija je čudna, no uputite se onamo ne unatoč tome nego baš zbog toga!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button