Dom i obitelj - 30. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Zeleni prijatelji: sobne biljke pravi su „melem“ za zdravlje i raspoloženje

Odavno stručnjaci govore o blagotvornom utjecaju biljaka na ljudsko zdravlje, a zelenilo je „preplavilo“ i društvene mreže na kojima se intenzivno dijele priče o „zelenoj“ djeci…

biljke biofilni dizajn zelenilo

Takozvani biofilni dizajn, koji posebnu pozornost posvećuje biljkama, među najvećim je hitovima u uređenju interijera. Na društvenim mrežama sve je više biljnih influencera (engl. plant influencers), a popularan je i izraz plant parents, odnosno biljni roditelji, koji podrazumijeva da osoba predano skrbi o svojoj „zelenoj djeci“.

Potreba za stvaranjem vlastitog zelenog kutka u posljednjem je desetljeću sve više jačala kako se je širio trend povratka prirodi, a buđenje „zelene svijesti“ dodatno je potaknula korona-pandemija. U neizvjesnim vremenima uzgoj sobnog bilja pokazao se kao odličan „antidepresiv“. Biljke imaju izuzetnu snagu, prilagodljivost i sposobnost samoobnove, pa ljudi u njima pronalaze osjećaj spokoja, kao i nadahnuće za napredak unatoč svim izazovima.

Blagodati za zdravlje

Ekološki psiholozi, koji se bave odnosom čovjeka i njegove fizičke okoline, kažu da je uzgoj biljaka duboko emocionalan proces koji nas ispunjava iskonskim zadovoljstvom približavanja prirodi. Za razliku od situacija u suvremenom življenju kada često nemamo povratnu informaciju o tome što smo napravili i koliko smo bili uspješni, briga o biljkama daje konkretne rezultate i pruža zadovoljstvo jer smo nešto postigli.

Biljke nas također uče strpljenju i ustrajnosti – promatrajući ih kako se razvijaju postupno, iz dana u dan, možemo osvijestiti da u životu ne postoje instant rješenja, već da treba živjeti u skladu s ritmovima prirode i rješavati probleme korak po korak. Ujedno se šire društveni horizonti jer se „biljkoljupci“ povezuju razmjenjujući iskustva, sjemenje i sadnice.

Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su blagotvornost biljaka na ljudsko zdravlje, počevši od toga da već sam pogled na zelenilo smiruje i poboljšava raspoloženje. Boravak među biljkama potiče imunitet i lučenje takozvanih hormona sreće endorfina i serotonina, a smanjuje bolove i nesanicu. Također je ustanovljeno da biljke u radnom okruženju pridonose zadovoljstvu i produktivnosti, te se posao obavlja lakše i učinkovitije.

Poznata je i sposobnost biljaka da pročišćuju zrak u prostoru „gutajući“ štetne kemijske spojeve i tehnološka zračenja. Za povoljnu mikroklimu u interijerima, posebno se preporučuju bršljan, kućna paprat, jedarce, zeleni ljiljan, dracena, bambusova palma, fikus benjamin i filodendron.

mazuran

Ljekovita svojstva mažurana

Mažuran je dobro poznata biljka koja se koristi kao začin. Osim toga, ona pokazuje i iznimno ljekovito djelovanje

SAZNAJTE VIŠE

Tehnologija u službi zelenila

Za uzgoj biljaka ne morate nužno imati „zelene ruke“. Veliki su hit takozvani pametni mini vrtovi – sofisticirani uređaji koji sami „znaju“ dati biljkama dovoljno vode, svjetlosti, hranjivih tvari i drugog, pa ne zahtijevaju ništa osim povremenog nadgledanja. Sobni „high tech“ vrtovi nude se u raznim oblicima i veličinama, od teglica za jednu biljku do „kutija“ i „stupova“ za uzgoj povrća, pa tijekom cijele godine u stanu možete imati svježe zelenje za pripremu obroka.

Zelena high-tech rješenja osmišljavaju se i za vozila. Budući da automobil sve više postaje „treći životni prostor“ uz dom i ured, biljke bi uskoro mogle biti dio interijera na kotačima. Audi i Volvo već su predstavili svoje futurističke eko jurilice koja će biti „nastanjene“ biljkama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button