Dom i obitelj - 20. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Savjeti koji će vam pomoći da božićni ručak s rodbinom protekne u miru

Za mnoge, blagdani su vrijeme uživanja. Ali za mnoge druge, oni su izvor pojačanog stresa na kojeg snažno može utjecati dulje vrijeme provedeno s ponekim članovima rodbine koje doživljavamo „napornima“

Mirni i veseli blagdani

Kako provesti što ugodnije blagdane unatoč druženjima koja nam neće najbolje „sjesti“? Izbjegnite neugodne i neželjene situacije kako bi vam blagdani prošli bez stresa i nepotrebnog nerviranja uz savjete koje donosimo.

Mnogi se vjerojatno sjećaju scene iz filma „Dnevnik Bridget Jones“ u kojem neudana 32-godišnja Bridget dolazi kod roditelja na božićni domjenak te odmah postaje predmetom interesa uže i šire rodbine. Bračni status, broj kilograma i izbor odjeće samo su neke  od tema koje rodbina ne zaobilazi, niti ih se suzdržava dovesti na dnevni red.

Premda je spomenuta komedija situaciju dovela do apsurda, često se neprimjereni komentari i mišljenja naših bližnjih u nekom obliku nađu na repertoaru za vrijeme blagdanskog druženja.

Zašto se obiteljska druženja često “zakompliciraju”?

Zašto je tome tako? Za razliku od ostalih zabava i okupljanja gdje se uglavnom družimo s onima koji su nam generacijski bliži, za vrijeme blagdana okupljaju se rođaci različitih generacija, pogleda na svijet i život. Tu često dolazi do mnogo miješanja uloga, emocija i različitih stavova.

Primjerice, ako imamo djecu, a dolazimo na blagdanski ručak kod naših roditelja, automatski se miješaju dvije uloge: roditelji smo svojoj djeci, ali smo i djeca svojim roditeljima. U takvim situacijama mogu nas ponekad začuditi vlastite djetinjaste reakcije, jer zapravo preuzimamo ulogu djeteta.

Iznijet ćemo stoga nekoliko prijedloga što činiti, a što izbjegavati na rodbinskim okupljanjima, kako bi ona prošla u što ljepšem tonu.

1. Prije odlaska na okupljanje, uzmite trenutak za sebe

Prije dolaska na blagdanski ručak kod rodbine, uzmite nekoliko minuta za sebe i razmislite kako se vi želite ponašati danas. Ako smo imali neugodno prijašnje iskustvo s nekom osobom, na samu njezinu pojavu možemo se lako ponovo uzrujati i na najmanji povod previše burno reagirati.

Sjetite se – tuđe ponašanje ćete teško mijenjati, ali na svoje imate utjecaja!

Ovaj put, prije sukobljavanja s nekim članom rodbine s kojim imamo izazovan odnos, razmislimo što je u prošlosti dovelo do sukoba i kako bismo se danas mogli ponašati da do toga ne dođe. Sjetite se – tuđe ponašanje ćete teško mijenjati, ali na svoje imate utjecaja! Ponekad je za izbjegavanje sukoba potrebno tek dobro se naspavati, ili sa smiješkom ignorirati neprimjerena pitanja.

2. Izbjegavajte razgovore o osjetljivim temama

Većina nas ima nekog člana rodbine s kojim se ne slaže po pitanju vjerskih ili političkih svjetonazora. Iako neke obitelji uživaju u žustrim raspravama, većina osoba teško prihvaća argumente druge strane.

Ako znate da vas politička uvjerenja vašeg strica redovito izbacuju iz takta, nemojte spominjati politiku! A ako druga strana prva krene, izbjegnite uplitanje u raspravu.

Zapitajte se: je li mi u ovoj situaciji važnije da budem u miru ili u pravu? Hoće li moji argumenti promijeniti mišljenje mog strica?

Možete odgovoriti šalom, primjerice: „Dajmo danas ostatku obitelji malo odmora“, ili „Pa ne moramo se baš u svemu slagati“ itd. Dobra izreka koje se ovdje vrijedi držati je ona: „Birajte svoje bitke.“.

3. Budite zahvalni

Često nismo ni svjesni da su blagdanska okupljanja zapravo rijetke situacije u ovoj mobilno-digitalnoj eri kada se zapravo nađemo lice u lice s našim najbližima. Takve trenutke treba cijeniti. Dobar način kako to osvijestiti jest da budemo zahvalni.

Budite zahvalni što imate obitelj s kojom se možete susresti, dok mnogi nemaju. Zahvalni što imate mogućnost skuhati mnogo hrane, ili što vas je druga strana oslobodila kuhanja. Zahvalni što možete otputovati kod rodbine, ili što ne morate putovati. Istraživanja kazuju da je zahvalnost najveći pokazatelj sreće. Stoga, pronađite nešto na čemu možete biti zahvalni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button