ADIVA nagrađuje - 18. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Osvojite odličnu knjigu Medicinske naklade i provedite ljeto uz dobro štivo!

Pokažite nam svoju kreativnost i osvojite jedan od dva odlična naslova: „Alternativna medicina“ Mayo Clinic te „Pravila o medicini čvrstih dijelova“ Đure Baglivija

ADIVA_Kreativni_MEDICINSKA_naklada

Dragi knjigoljupci, osvježite se ovog ljeta uz dobro štivo Medicinske naklade i ostanite oplemenjeni novim znanjima.

Kako biste osvojili jednu od dvije ponuđene knjige Medicinske naklade pokažite malo kreativnosti i nadopunite sljedeću rečenicu: „VOLIM PROVESTI LJETO UZ KNJIGU JER…“

Ne zaboravite napisati za koju se knjigu natječete: „Alternativna medicina“ Mayo Clinic ili „Pravila o medicini čvrstih dijelova“ Đure Baglivija.

Nagradni naslovi

ADIVA_portal_Kreativni_natjecaj_MEDICINSKA_sijecanj_2022_UNUTARNJA

Mayo Clinic: Alternativna medicina

Kad je u pitanju naše zdravlje, mnogi su od nas odrasli sa stavom “popravi ga”. Ne brinemo se o njemu sve dok nešto ne pođe ukrivo – razvije se neka bolest – i tada odlazimo liječniku da to popravi. Takva su vremena u nestajanju. Kako se troškovi zdravstvene skrbi povećavaju, veća je i odgovornost svakoga od nas da budemo zdravi i spriječimo bolest.

U ovom okruženju svjedoci smo nagloga porasta interesa za područje komplementarne i alternativne medicine. Ljudi traže “prirodnije” ili “cjelovitije” načine za održavanje dobroga zdravlja – ne samo fizičkoga, već i mentalnoga i duhovnoga. U isto vrijeme, sve se veći broj načina liječenja, koji su se nekoć smatrali “rubnima”, polako uključuje u konvencionalnu medicinu.

Cilj ove knjige nije isključivo informirati o različitim proizvodima i njihovoj praktičnoj primjeni, već upozoriti na one koji su korisni i mogu pomoći u liječenju ili sprječavanju bolesti, te na one koji nisu korisni i koji bi čak mogli biti i opasni.

Detaljnije informacije o knjizi potražite na ovom linku.

Đuro Baglivi: Pravila o medicini čvrstih dijelova – U svrhu ispravne upotrebe mjerenja

Ovo klasično djelo hrvatskog liječnika na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće bit će zanimljivo štivo ne samo studentima medicine nego i svima koje zanima medicina i preporuke o zdravlju.

Zahvaljujući širokom rasponu obrađenih tema, latinsko-hrvatsko izdanje Canones de medicina solidorum/Pravila o medicini čvrstih dijelova u punom svjetlu otkriva intelektualni profil Đure Baglivija, ranonovovjekovnog erudita, čiji su interesi i kompetencije daleko nadilazili područje prirodne filozofije i medicine. Stoga je opravdano očekivati da će prvo hrvatsko izdanje ovoga, posljednjega Baglivijeva djela potaknuti ne samo nova povijesnoznanstvena istraživanja ranonovovjekovne medicinske teorije, nego i povijesti prosvjetiteljske intelektualne kulture općenito.

Kao predložak za hrvatski prijevod ovoga djela odabrano je izdanje objavljeno 1707. godine u Leidenu. Osim 60 higijensko-medicinskih pravila o održavanju ravnoteže između čvrstih dijelova i tjelesnih tekućina s uporištima u Harveyevoj i Santorijevoj medicinskoj teoriji ono sadržava i tri Baglivijeve epostolarne rasprave upućene leidenskom liječniku i botaničaru Peteru Hottonu.

Više o knjizi saznajte na ovom linku.

Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button