ADIVA nagrađuje - 25. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Osvojite odlične knjige „Mikrobi u stihu i pjesmi“ i „Let’s Get Something Straight“

Uključite se u nagradni natječaj Medicinske naklade, pokažite nam svoju kreativnost i osvojite jednu od dvije odlične knjige!

adiva kreativni natjecaj medicinska naklada naslovna

Dragi knjigoljupci, vrijeme je za novi krug nagrađivanja knjigama Medicinske naklade. Pogledajte koje vam naslove ovaj put nudimo u našem nagradnom natječaju.

Nagradni naslovi

medicinska naklada nagradni naslovi

Charles H. Calisher – Let’s get something straight

Humor je teško definirati i razumjeti, pogotovo kada je na nekom drugom jeziku. No, Dr. Charles Calisher prihvatio se izazova pisanja kolumni za Croatian Medical Journal koje je rezultiralo nastankom 20 tekstova pretiskanih u ovoj knjizi. Njegovi tekstovi kreću se u rasponu od komentara o pisanju znanstvenih članaka, modernoj genetici, taksonomiji, dogodovštinama iz znanstvenih laboratorija, bioterorizmu i prirodnim katastrofama. Uz ove, autor pokriva i druge ozbiljno-zabavne teme kao što su djelovanje poezije na naše zdravlje, potreba za proaktivnošću kod sprječavanja bolesti, piše o poteškoćama kod financiranja raznoraznih projekata, a donosi i svoje prijedloge za unapređenje Olimpijskih igara te ideje za zabavni znanstveni park…

Calisherova duhovita i pronicljiva razmišljanja o mirovini te kratki zapisi o njegovom iskustvu života u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj u periodu od 1971. o 1992. u isto su  vrijeme zabavna, informativna i puna kreativnog duha. Riječ je o autorovom fantastičnom viđenju svijeta, kritici postojećih sustava, ali i ljudi za koje misli da zavrjeđuju kritiku.

Stjepan Pepelnjak – Mikrobi u stihu i pjesmi / Microbes in poetry and songs

Dr. sc. Stjepan Pepelnjak, redoviti je profesor u trajnom zvanju na Farmaceutsko – biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je neobične, i u svijetu jedinstvene, zbirke pjesama „Mikrobi u stihu i pjesmi“ koja je objavljenja u prijevodu na četiri svjetska jezika.

Recenzenti su o knjizi rekli sljedeće: svijet mikroba rijetko je pjesnički interpretiran, premda je njegova stvarnost na različite načine opisana u literaturi. Iz pera pisca i putem umjetničkih slika iz povijesti otkrića mikroba naslućujemo njihovo postojanje  u vremenu prije nego što ih je dokumentacija crtežom afirmirala kao biološku stvarnost. Zahvaljujući toj smjelosti slikovne dokumentacije, koja je nicala iz njihove mašte, danas uviđamo da su blisko predočavali oblike mikroba i tajnosti njihova života.

S obzirom na to da samo pjesništvo kao interpretacija doživljaja različitih životnih senzacija na poseban način izražava “čuđenje u svijetu”, pokušaj pjesničkog doživljaja stvarnosti o svijetu mikroba jest izvjesna sloboda kojom se na poseban način progovara o toj tajnovitoj cjelovitosti ili sveukupnosti stvarnosti života.

Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button