ADIVA nagrađuje - 24. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Ostanite načitani u 2022. Osvojite dvije odlične knjige Medicinske naklade!

Pokažite nam svoju kreativnost i osvojite naslov „Alzheimer – dvanaest anegdota“ Ninoslava Mimice i Marije Kušan Jukić ili „Do Angels Cry?“ Matka Marušića

kreativni nagradni natjecaj medicinska naklada

Dragi knjigoljupci, zakoračite u novu 2022. načitani i oplemenjeni novim znanjima. Pogledajte koje vam naslove Medicinske naklade ovaj put nudimo u našem nagradnom natječaju.

Želite li osvojiti knjigu o iskustvima osoba oboljelih od Alzheimera i njihovih članova obitelji, podijelite s nama zanimljivu ili poučnu priču (ili možda savjet) o životu s oboljelima od ove bolesti.

A ako vas zanima intrigantno svjedočanstvo iz prve ruke iz doba domovinskog rata (napisano na engleskom jeziku), napišite nam kako ljubav može pobijediti i u najtežim životnim situacijama.

Nagradni naslovi

Ninoslav Mimica i Marija Kušan Jukić: „Alzheimer – dvanaest anegdota“

Priče su to iz života 12 osoba oboljelih od demencije te njihovih članova obitelji i njegovatelja. Događaji prepričavaju različite situacije, a priče su popraćene ilustracijama mladog akademskog kipara Vlatka Šaguda koji je podijelio i vlastito iskustvo s Alzheimerovom bolešću svoga djeda. Kroz priče se provlače vodeći simptomi bolesti kao što su zaboravljanje nedavnih događaja, dezorijentiranost u vremenu i prostoru, sumnjičavost, gubljenje stvari, neprepoznavanje bližnjih, sklonost lutanju i dr. Ilustracije pokazuju njihove emocije i tjeskobni doživljaj stvarnosti ukazujući na to koliko su u tim situacijama važne komunikacijske vještine, razumijevanje na emotivnoj razini i slušanje osoba oboljelih od demencije ušima, ali i srcem.

Svaka od ovih priča i ilustracija skriva jedinstvenu i neponovljivu osobu, unatoč bolesti, te na neki način predstavljaju hommage svima ljudima koji žive s Alzheimerom ili nekom drugom demencijom te njihovim njegovateljima, obiteljima i ukućanima.

kreativni nagradni natjecaj medicisnka naklada alzheimer do angels cry

Matko Marušić: „Do Angels Cry? Tales of the War“ – Illustrated by Vasko Lipovac

Mnoge su knjige napisane o ratu, barem onoliko koliko i o ljubavi. No knjiga „Do Angels Cry“, napisana na engleskom jeziku, govori o ratu iz perspektive intelektualca koji ga je doživio iz prve ruke. Autor Matko Marušič pokušava odgovoriti na brojna pitanja: Što može učiniti intelektualac u ratnim uvjetima? Kako 45-godišnji muškarac može pridonijeti obrani svoje domovine? Može li rodna zemlja biti ponekad važnija i od obitelji? U ovoj duhovitoj i emotivnoj kolekciji ratnih priča Marušić opisuje unutarnje osjećaje koje pojedinac proživljava na periferiji ratnih događanja: zabrinutost za vlastitu obitelj, domoljubne osjećaje koji su u konfliktu sa svakodnevnim obavezama, kratke susrete s borcima, priče o bitkama, pobjedama i porazima. Suptilno isprepletanje događaja, osjećaja, humora i patriotizma opisuje domovisnki rat u Hrvatskoj u razdoblju između 1991. i 1995. godine.

I baš kao i sam rat, ova knjiga u isto vrijeme izražava suze i smijeh, strah i hrabrost, tragediju i zanos, apsurd i zdravi razum. U knjizi jedino nećete naći mržnju jer Marušić se protiv rata bori isključivo ljubavlju. A tu je i dodatni bonus – knjigu je ilustrirao naš proslavljeni slikar Vasko Lipovac.

Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button