ADIVA nagrađuje - 8. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Jesen – vrijeme za dobre knjige: Osvojite knjigu Medicinske naklade

Uključite se u nagradni natječaj Medicinske naklade, pokažite nam svoju kreativnost i osvojite jednu od dvije zanimljive knjige: “DUNAJ RENDIĆ ili kako je jedan liječnik uspio istražiti životni put i stvaranje zaboravljenog hrvatskog slikara“ Gorana Grubišića te “Marko Ciglar (1911. - 1998.)“ grupe autora.

ADIVA_Kreativni_natjecaj_MEDICINSKA_NAKLADA

Dragi ljubitelji čitanja, jeste li spremni za novi krug nagrađivanja knjigama Medicinske naklade? Pogledajte koje vam naslove ovaj put nudimo u našem nagradnom natječaju.

Nagradni naslovi

ADIVA_fb_Kreativni_natjecaj_MEDICINSKA_naklada

Goran Grubišić – DUNAJ RENDIĆ ili kako je jedan liječnik uspio istražiti životni put i stvaranje zaboravljenog hrvatskog slikara

“Kada se u amaterskim krugovima ljubitelja slikarstva postavljalo sine ira et studio pitanje o Dunavu Rendiću, njegovim slikama i načinu života, komentiralo se uglavnom: bohem, prijatelj kavana, dima o’  španjuleti, bevande, prodavaˈ je slike na Mihovilovoj širini u Splitu, te čudilo kakvo mu je to ime ćaća da’, a s druge strane ozbiljno naglašavalo, primjerice u tekstovima D. Kečkemeta, kako mu je otac bio znameniti hrvatski kipar Ivan Rendić… (Goran Grubišić).

Slikar Dunav Rendić rođen je 1880. u Zagrebu, a umro 25. svibnja 1944. u Splitu. Sin kipara Ivana Rendića sa Brača, Dunav Rendić je bio supetarski slikar-marinist, koji je ostavio značajne tragove u povijesti hrvatskog slikarstva između dva rata. Autor knjige Goran Grubišić istražio je i prikupio brojne nepoznate podatke o životu i djelu ovog slikara.

Detaljnije informacije o knjizi pročitajte na ovom linku.

Berislav Topić, Goran Ivanišević, Ivica Vučak – Marko Ciglar (1911. – 1998.)

“Marko Ciglar rođen je u Vinici, 9. studenog 1911. godine. U to vrijeme njegovo je rodno mjesto prednjačilo pred okolnim selima po mnogim stvarima, od sudbenog sjedišta, trgovišta, razvijenog školstva i vatrogastva do uzornog vlastelinstva obitelji Bombelles. Jedna takva sredina iznjedrila je velikana, učenog i sposobnog čovjeka, ali i odanog obiteljskog čovjeka i prijatelja kakav je bio Marko Ciglar. Završio je osnovnu školu u rodnom mjestu i gimnaziju u Varaždinu, odlučio se za studij medicine i plemeniti liječnički poziv. Upisao je i završio Medicinski fakultet u Zagrebu te je vrlo mlad, već s 25 godina promoviran u liječnika opće prakse. Profesionalni ga je put dalje odveo u Bosnu i Hercegovinu, gdje je proveo ostatak svog života, pune 53 godine, sve do smrti. Poznat je i priznat i u međunarodnim stručno-medicinskim krugovima, pa je tako primio i pismeno priznanje Ministarstva zdravlja SAD-a.

Interliber_Medicinska naklada

Uz sve hvalevrijedne blistave profesionalne uspjehe i postignuća, akademik Ciglar bio je srdačna i jednostavna osoba, uvijek je nastojao pomoći kao čovjek i kao liječnik koliko je god bilo potrebno.

Iako ga je životni put odveo daleko od rodnog kraja, akademik Ciglar ga se uvijek s posebnom ljubavlju sjećao i rado mu se vraćao, posjećujući majku koja je doživjela duboku starost, i ostatak obitelji u Vinici. Bio je vrlo skroman i jednostavan čovjek, u privatnim trenutcima potpuno posvećen svojoj obitelji. Preminuo je u Sarajevu 16. listopada 1998. godine.“

Više informacija o knjizi potražite na ovom linku.

Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button