Riječ farmaceuta - 11. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Svante Pääbo: Nobelova nagrada za rad na genomima izumrlih hominida i ljudskoj evoluciji

Početkom mjeseca objavljena su imena dobitnika Nobelove nagrade. Ovogodišnji laureat u kategoriji medicine ili fiziologije je Šveđanin Svante Pääbo koji proučava porijeklo ljudi

Svante Pääbo Nobelova nagrada za medicinu

Švedski Karlonska institut jednom godišnje dodjeljuje nagrade prema oporuci Alfreda Nobela koju je sastavio 1895. godine. Dodjeljuje se od 1901. godine za iznimne doprinose u području kemije i fizike, književnosti i mira te za fiziologiju ili medicinu. Naknadno se dodjeljuje i za ekonomiju.

Poboljšanjem zdravstvene pismenosti do bolje brige o zdravlju

Svi dosadašnji laureati i njihova otkrića

Prvog Nobela za medicinu ili fiziologiju dobio je Emil von Behring za cjepivo protiv difterije, a slijedili su ga neki od brojnih znanstvenika koji su omogućili današnju suvremenu medicinu: Ross za malariju, Pavlov za fiziologiju probavnog sustava, Koch za otkriće uzročnika tuberkuloze, Mečnikov i Ehrlich za proučavanje imunosnog sustava, Richet za anafilaksu, Krogh za rad pluća, Banting i Macleod za otkriće inzulina, Einthoven za otkriće EKG-a, Landsteiner za krvne grupe, Morgan za ulogu kromosoma u nasljeđivanju, Dale i Loewi za neurotransmitere, Domagk za otkriće prvog sulfonamida, Fleming, Chain i Florey za penicilin, Mueller za otkriće insekticida DDT-a, Hess i Moniz za mapiranje funkcija srednjeg mozga i lobotomiju, Kendall, Reichstein i Hench za hormone nadbubrežne žlijezde, Waksmann za prvo cjepivo protiv TBC-a, Krebs za ciklus limunske kiseline, Bovet za antihistaminike, von Bekesy za funkciju kohleje u sluhu, Crick, Watson i Wilkins za strukturu DNK, Eccles, Hodgkin i Huxley za električni prijenos duž živca, Bloch i Lynen za metabolizam kolesterola i masnih kiselina, Rouss i Huggins za liječenje raka prostate hormonima, Edelman i Porter za građu protutijela, Blumberg za otkriće virusa hepatitisa B, Black za otkriće lijekova beta blokatora i H2 histaminskih blokatora, Murray i Thomas za transplantaciju, Lauterbur i Mansfield za magnetsku rezonancu, Hausen za otkriće da HPV uzrokuje rak vrata maternice, Barré-Sinoussi i Montagnier za otkriće HIV-a.

Nobelovac proučavao uzorak kosti iz Hrvatske

Ovogodišnji laureat za medicinu i fiziologiju je šveđanin Svante Pääbo, direktor Instituta Max Planck. Pääbo je utemeljitelj novog znanstvenog područja: evolucijske genetike, odnosno molekularne arheologije. Nagradu je dobio za evolucijsku genetiku, za rad na genomu izumrlih hominida i ljudskoj evoluciji, a posebno za sekvenciranje DNK iz dijela kosti starih 40.000 godina.

Projekt otkrivanja čitavog neandertalskog genoma proveo je u suradnji s članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uzorak kosti koji je Pääbo analizirao, potječe s našeg nalazišta, paleolokaliteta špilje Vindija, i čuva se na Zavodu za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU.

Pääbo je javnosti postao poznat po otkriću hominida denisova ili Denisovskog čovjeka 2010. godine u špilji Denisova u Sibiru. Analizom mitohondrijske DNK ustanovljeno je da je Denisovski čovjek genetski različit i od Neandertalca i od modernog čovjeka.

U potrazi za porijeklom ljudi

Pääbovi radovi izuzetno su važni jer detaljnije razjašnjavaju porijeklo ljudi, Homo sapiensa, ali i moguće veze s drugim hominidima. Također, dokazuju i prijenos genetskog materijala s Neandertalca i Denisovskog čovjeka zbog miješanja vrsta. Naime, danas se smatra da nam ove dvije vrste hominida nisu direktni preci, već su se zasebno razvijali, ali je ipak dolazilo do križanja s Homo sapiensom prije otprilike 70.000 godina. To je razdoblje velike migracije Homo sapiensa prema Europi i Aziji.

pandemija koronavirusa medicina inovacija znanost otkrica

Inovacije iz područja medicine iz 2020. koje ste možda propustili

Čak i usred pandemije koronavirusa medicina je uspjela napraviti nekoliko važnih koraka naprijed. Donosimo pregled važnijih inovacija

SAZNAJTE VIŠE

Znanstvenici pretpostavljaju kako je suvremeni čovjek naslijedio 1-2% gena neandertalaca. Pääbovo otkriće genoma Neandertalca ukazuje ulogu njihovih gena u fiziologiji čovjeka, posebno u segmentu imunosnog odgovora na infekcije. Zaključuje kako trebamo saznati koje su to posebnosti u genetskom materijalu čovjeka, a nema ih u neandertalaca jer te posebnosti upravo određuju samog čovjeka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button