ADIVA Plus sadržaj - 2. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med., spec. pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti Sabol, ADIVA Plus sadržaj

Uzroci zbog kojih djeca mogu pasti u nesvijest

Sinkope mogu imati više uzroka od kojih su najčešće one koje se javljaju u adolescentica. Najopasnije su kardiovaskularne iza kojih stoje uzroci poput prirođenih srčanih mana ili poremećaja srčanog ritma

sinkope kod djece

Pod sinkopom podrazumijevamo iznenadni i kratkotrajan gubitak svijesti i posturalnog tonusa, uz brzi nagli i potpuni oporavak u trajanju od nekoliko sekundi do dvije minute. 30 do 50% djece ima barem jednu ataku nesvjestice, a jedno od 100 djece koja dođu na pregled u Hitnu pedijatrijsku ambulantu, dolaze pod dijagnozom sinkope.

Pedijatar savjetuje: kada hitno zatražiti liječničku pomoć?

Obično se javlja u stojećem stavu (kod hipoglikemije ili kardijalnih uzroka može se dogoditi i dok dijete leži). Može joj prethoditi i presinkopa koja uključuje osjećaj slabosti, bljedilo, nesigurnost, zujanje u ušima, vrtoglavicu, mučninu, „hladan znoj“ i smetnje vida. Bolesnik obično opisuje da mu se „zamračilo pred očima“, osjetio je „slabost u mišićima“, izgubio je svijest, obliven je „hladnim znojem“, a očevidci navode da je površno disao uz slabo palpabilan puls.

Vrste sinkopa

Sinkope dijelimo na:

  • kardiovaskularne – one čine petinu svih uzroka sinkopa, odnosno 5% svih iznenadnih smrti. Uzroci su, na primjer, prirođene srčane mane, poremećaji srčanog ritma i slično.
  • neurokardiogene – vazodepresorna ili vazovagalna sinkopa. To su najčešće sinkope, ali rijetko se javljaju prije desete godine života. Česte u adolescentica, a uzrokuju ih uspravni položaj, dugotrajno stajanje, ustajanje, vrućina, umor, glad, bol, strah ili pak emocionalni stresovi. Mogu se javiti i nakon infektivnih bolesti dok se ne stabilizira vegetativni sustav. Ponekad su praćene grčevima ekstremiteta (ruku i nogu).
  • konvulzivne – nastaju zbog ishemije mozga, praćene su trzajima ekstremiteta, a mogu biti praćene i inkontinencijom. Nema pjene na ustima ili ugriza jezika. Traju nekoliko sekundi. EEG je neposredno nakon napada spor i bez epileptičke aktivnosti.
  • refleksne – ove su sinkope uzrokovane specifičnim faktorima, na primjer bol nakon udarca u glavu ili pak neugodna iznenadna situacija i drugo.
  • hiperventilacijske – nastaju zbog ubrzanog i dubokog disanja, obično kod nervoznih i histeričnih osoba. Javljaju se noću, u zatvorenim prostorima i velikim gužvama. Bolesnici brzo i duboko dišu, javlja se vrtoglavica, a gubitak svijesti je rijedak.
  • sinkope zbog gušenja
  • sinkope uzrokovane lijekovima
  • psihogene sinkope – događaju se u afektivno opterećenim situacijama. Dijete drži oči zatvorene, ne reagira na pozive, nema grčeva ekstremiteta, a lice je normalne boje. Testirati se mogu laganim dodirom trepavica što izaziva refleksno žmirkanje budnog pacijenta.
  • situacijske – kod kašlja, defekacije, mokrenja, ronjenja, pijenja hladne tekućine i sličnog.

Dijagnosticiranje sinkopa

Diferencijalno dijagnostički sinkope moramo razlikovati od epilepsija, hipoglikemija, otrovanja s ugljičnim monoksidom (CO), vrtoglavica i migrena. Simptomi koji upućuju na epilepsiju su trenutni nastanak grčeva, ubrzan puls, često se javlja pjena na ustima, inkontinencija, događa se ugriz jezika, a EEG pokazuje epileptičke promjene električke aktivnosti kore mozga. Kod hipoglikemije, odnosno niske razine šećera u krvi tu su i osjećaj gladi, drhtanje ruku, smetenost, znojenje, ubrzan puls, ali bez hipotenzije (niskog tlaka).

gubitak svijesti sinkopa uzroci sinkope

Iznenadni gubitak svijesti: zašto nastaje sinkopa i može li se spriječiti

Uzroci sinkope su mnogobrojni, a mnogi su ljudi barem jednom u životu izgubili svijest. Možemo li i kako sinkopu...

SAZNAJTE VIŠE

Dijagnoza nesvjestica usmjerena je prema isključivanju kardijalnih uzroka kao najopasnijih , a postavlja se na temelju krvnih pretraga, kardiološke obrade (EKG, UZV srca, holtera), tilt table testa, EEG-a, dopplera krvnih žila mozga te, po potrebi, slikovnih pretraga mozga.

Unatoč svim kliničkim pretragama, u 30% bolesnika ne može se ustanoviti uzrok sinkope.

Liječenje

Liječenje je nespecifično. Obično se liječi osnovna bolest (kardijalne sinkope ), a od pomoći mogu biti fizikalna terapija, psihoterapija, vježbe opuštanja, sport te izbjegavanje uzročnih čimbenika.

Izvor: Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button