ADIVA Plus sadržaj - 13. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana kralježnice i zajedničkom vježbanju

U nedjelju, 16. listopada, obilježava se Svjetski dan kralježnice povodom kojeg će se održati otvorene radionice na kojima možete besplatno isprobati medicinske vježbe i doznati više o bolestima kralježnice

Svjetski dan kralježnice

Svake godine se 16. listopada obilježava Svjetski dan kralježnice s ciljem povećanja svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju bolova u leđima te drugih problema s kralježnicom.

Imate li i vi zakočen vrat ili bol u donjem dijelu leđa, a mislite da ste usamljeni?

  • 7,5% stanovništva u ovom trenutku trpi bol u leđima (292 000 ljudi u Hrvatskoj),
  • 80% stanovništva će najmanje jednom u životu bolovati od križobolje (3 110 000 stanovnika),
  • 50% osoba koje rade na sjedilačkim poslovima najmanje jednom godišnje osjete snažnu bol u leđima.

Zdravstveni problemi s kralježnicom zahvaćaju sve dobne skupine, od djece do starijih osoba, a također su najučestaliji uzrok bolovanja i vodeći uzrok invaliditeta. Tri stupa na kojima počiva briga o kralježnici su prevencija, rana dijagnostika i liječenje.

Radionice kojima se možete pridružiti

Organizatori ovog događaja u Hrvatskoj u dva dana, 15. i 16. listopada, će održati čak šest otvorenih radionica za opću populaciju. U njima ćete moći besplatno isprobati medicinske vježbe, doznati kako se otkrivaju bolesti kralježnice te kako se liječe suvremenim metodama.

Projekt se realizira suradnjom četiri zdravstvena centra: Rekreativa Medical, Body Balance, Femur i Fizio GP, a predavači i voditelji radionica su fizioterapeuti: Stjepan Dren Mlinarec, bacc. physioth., MFR terapeut, Velibor Viboh, mag. physioth., doktorand na KIF-u, licencirani manualni terapeut (MT), Gordana Pošćić mag. physioth., IPNFA instruktor, CLT instruktor te Melisa Idrizi, bacc. physioth., Schroth terapeut

Doznajte i koji je program te raspored radionica na koje ste pozvani.

Subota 15. listopada 2022.

  • 17:30  Coordinative Locomotor Training – CLT vježbe, Gordana Pošćić – U uvodnom dijelu približit će vam se kako CLT medicinske vježbe djeluju na posturu i kretanje te olakšavaju bol. Slijedi praktični dio u kojem ćete isprobati osnovne CLT vježbe kako biste stekli vlastito iskustvo. (15 sudionika; ponesite udobnu odjeću za vježbanje i veliki ručnik)
  • 18:15  Medicinske vježbe za vratnu kralježnicu, Stjepan Dren Mlinarec – U 30 minuta ugodnih vježbi smanjit ćete bol i zakočenost mišića vrata, ramena i lopatica. Zanimljivo je da ćete to postići pokretima ruku, lopatica i prsnog koša, a sam vrat gotovo i nećete aktivno pokretati.  (15 sudionika; ponesite udobnu odjeću za vježbanje i veliki ručnik)
  • 19:00  Schroth vježbe kao neoperativno liječenje skolioza, Melisa Idrizi – Naučite kako prepoznati rane znakove skolioze i što uključuje rana intervencija neoperativnim liječenjem. Schroth metoda su ciljane korektivne vježbe koje se uče uz pomoć stručnjaka i ostaju vam kao trajni alat za kontrolu vlastite skolioze. (30 sudionika; predavanje je za roditelje djece sa skoliozom i odrasle koji imaju skoliozu)

Nedjelja 16. listopada 2022.

  • 17:30 Formetric 3D/4D dijagnostika i Kaltenborn/Evjenth pristup liječenja kralježnice, Velibor Viboh – Upoznat ćete dijagnostičku metodu koja otkriva i najmanja odstupanja normalnih krivina kralježnice kod koje, za razliku od RTG-a, nema štetnog zračenja. Time je prvi izbor u otkrivanju skolioze, kifoze i lordoze. U nastavku ćete vidjeti kako izgleda manualna terapija kojom se smanjuje bol i povećava ograničena pokretljivost. (30 sudionika; nije potrebna odjeća za vježbanje)
  • 18:15  Medicinske vježbe za lumbalnu kralježnicu, Stjepan Dren Mlinarec – Još jedna praktična radionica u kojoj ćete 30 minuta vježbati i učiniti nešto za svoju kralježnicu. Vježbama ćete smanjiti bol u donjem dijelu leđa, a dobit ćete i „vježbu za doma” kojom ćete produljivati postignuti učinak. (15 sudionika; ponesite udobnu odjeću za vježbanje)
  • 19:00  Schroth vježbe kao neoperativno liječenje skolioza, Melisa Idrizi – Naučite kako prepoznati rane znakove skolioze i što uključuje rana intervencija neoperativnim liječenjem. Schroth metoda su ciljane korektivne vježbe koje se uče uz pomoć stručnjaka i ostaju vam kao trajni alat za kontrolu vlastite skolioze. (30 sudionika; predavanje je za roditelje djece sa skoliozom i odrasle koji imaju skoliozu)

Kako se prijaviti?

Organizatori vas pozivaju da se besplatno priključite ovim radionicama, rezervacija je obavezna: [email protected].

Ograničenje: jedna osoba se može prijaviti na najviše jednu radionicu.

Dodatne informacije možete pronaći na web stranici organizatora.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button