ADIVA Plus sadržaj - 11. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Diego Brumini, dr. med., radioterapeut-onkolog, Udruga „VITA“ za pomoć i podršku oboljelima od zloćudnih bolesti, Pazin, ADIVA Plus sadržaj

Palijativna skrb: posljednji dani u krugu voljenih

Brojne su prednosti liječenja terminalnih bolesnika u kućnim uvjetima, no za to moraju biti ispunjeni i određeni preduvjeti. Pritom je vrlo važno da i sustav podržava mogućnost takve skrbi

palijativna skrb kod kuće

Teško oboljeli žele svoje posljednje trenutke provesti u svome domu. To je moguće u slučajevima gdje postoji adekvatna medicinska skrb koja se bavi, kako s bolesnikom, tako i s njegovom obitelji.

No i prije tih posljednjih trenutaka, određen broj bolesnika bira kućnu njegu kada za to postoje tri osnovna preduvjeta: da osobitost bolesti dozvoljava takvu vrstu njege, da dom to omogućuje te da obitelj želi aktivno sudjelovati u skrbi.

Prednosti palijativne skrbi u kućnim uvjetima

Prednosti liječenja u kućnim uvjetima su brojne.

Korak po korak do stote – kako zadržati vitalnost i zdravo stariti?

Ponajprije, vlastiti dom daje osjećaj nezavisnosti i psihološkog blagostanja: to je mjesto prisnosti i udobnosti, bez institucionalnih zakonitosti kao što su to, na primjer, bolnice. U svom domu bolesnik se druži s ukućanima te sudjeluju zajedno u planiranju aktivnosti, odmora, dijete. Bolesnici mogu izvršavati određene zadaće i održati svoje mjesto unutar obitelji.

Privatnost je također vrlo važna: bolesnici nisu izloženi neugodnim, ponekad i potpuno nepotrebnim medicinskim aktivnostima (prisjetimo se samo jutarnje „vizite“ i kvalitete takvog pristupa teškom bolesniku). Isključeno je svjedočenje patnjama drugih osoba u višekrevetnim sobama.

Nadalje, bolesnici se u svome domu osjećaju više zaštićeni jer su manje izloženi medicinskim zahvatima koji su u uznapredovalim stadijima neizlječivih bolesti ponekad nepotrebni, pa i štetni (intenzivna terapija, parenteralna prehrana, dijagnostičke pretrage).

U svakodnevici se obitelj lakše i postupnije prilagođava promjenama zdravstvenog stanja, a smrt  bližnjega u ambijentu koji su zajednički dijelili jest način da se spozna kako je i to normalan, uobičajen stadij života.

Sama činjenica da je netko proveo posljednje dane svog života u kući, nije dostatna za procjenu kvalitete života tog perioda. Ako je kućna palijativna skrb dobra, tada je kontrola simptomatologije slična onoj koja se postiže u institucijama koje nude istu uslugu, a svakako bolja od institucije (bolnice) koja nema palijativnu skrb.

Negativne strane kućne palijativne skrbi

Postoje i neke negativne strane kućnog liječenja.

Kada je bolesnik u svome domu, često je obiteljska ravnoteža samo djelomično ustrojena; štoviše, ona se poremeti svakom promjenom stanja bolesnika, njegovog raspoloženja i ponašanja. Obitelj suočena s promjenama obično iskazuje negativne emocije anksioznosti, straha, krivnje i ljutnje.

Značajna je redukcija aktivnosti, pa i sati sna, a sve zajedno može biti i ekonomski teško izdrživo (troškovi liječenja, odsustvo s posla).

U rukama liječnika palijativne medicine

Ispraćaj na putu prema gore: u brižnim rukama liječnika palijativne medicine

Palijativna medicina je sveobuhvatna briga o bolesniku s uznapredovalom progresivnom bolesti, s nepovoljnom dijagnozom, ali i skrb o obitelji...

SAZNAJTE VIŠE

Palijativna skrb u domu je onemogućena kada je bolesnik ne želi, kada živi sam ili s obitelji koja ne želi, ne može ili ne zna pružiti njegu. Novonastala situacija u obitelji može ponekad stvoriti veliku napetost i nelagodu, osobito povezano s određenom simptomatologijom (konvulzije/grčenje, krvarenja, zadah, inkontinencija).

Također, učestalija potreba za specijaliziranom medicinskom skrbi te udaljenost od najbliže bolnice mogu utjecati na odluku o izbjegavanju njege u kući.

Članak u cijelosti (s primjerima iz prakse autora) pročitajte na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button